واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: ضربه کشنده بلوک شرق به جاسوسبازی غرب
کد خبر: ۵۰۹۱۵۹
تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۴۶ - 15 June 2015
منازعه روسیه و آمریکا که به نوعی از سرگیری جنگ سرد تفسیر می شد با ورود اطلاعات اسنودن در کنار حملات سایبری ابعاد جدیدی به خود گرفتهاست.
خبرگزاری خانه ملت، گروه بینالملل – علی ودایع : تحولات ازسرگیری جنگ سرد هرلحظه که می گذرد ، بیش از گذشته به سالهای نزاع بلوک شرق و غرب شباهت پیدا می کند. دکترین آمریکا و دکترین روسیه برای آمادگی برخورد مستقیم همانند سالهای حکمرانی اتحادیه جماهیر شوروی بازنویسی شدهاند.
روسیه که با اقتدار شبه جزیره ژئواستراتژیک «کریمه» را در قلب «هارتلند» تصاحب کردهاست ، در جنگ اوکراین تمام قد حضور یافتهاست. روسیه در رژه پیروز در میدان سرخ که همراه با ارتش شوروی انجام شد ، نشان داد که استراتژیهای نظامی «استالین» را عملیاتی می کند. کرملین ظرف چند ماه گذشته نشان دادهاست که بند پوتینهای خود را برای «جنگ جهانی سوم» محکم بستهاست و هرکسی که منافع روسیه را مورد تهدید قرار دهد با شدت پاسخ خواهد داد.
در مقابل ناتو که از ارتش اوکراین حمایت میکند با برگزای مانورهای نظامی در دریای سیاه و درایای آدریاتیک نشان داده است که به شدت از اقتدار روسیه نگران است. روز گذشته در تحولی استراتژیک پنتاگون اعلام کرد که انبار بزرگی از تانکهای جنگی،خودروهای زرهی و دیگر سلاحهای سنگین را در حاشیه دریای بالتیک و اروپای شرقی ایجاد خواهد کرد. گفته شده، این تسلیحات برای استفاده 5 هزار نیروی آمریکایی که در این کشورها حضور دارند، ارسال خواهند شد.
اقدام ایالات متحده تحت پرچم پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) در کشورهایی اروپای شرقی که به تازگی به عضویت ناتو درآمدهاند و روزگاری تحت نفوذ اتحادیه جماهیر شوروی بودند به نوعی نفوذ در حوزه حیاتی کرملین است. پس از گسترش ناتو در سال 2004 که به الحاق کشورهای حوزه بالتیک به این سازمان منجر شد، آمریکا و متحدانش از استقرار دایم تجهیزات یا نیرو در شرق اروپا خودداری کردند زیرا به دنبال همکاری با روسیه بودند ولی از سرگیری جنگ سرد همه معادلات را تغییر دادهاست.
براساس معادلات جنگ سرد، جنگ نیابتی روسیه با آمریکا که از سه سال پیش در اوکراین آغاز شده است؛ این روزها، به شرق آسیا و جنوب شرقی آسیا کشیده شده است. آمریکا به همان میزان که با روسیه وارد منازعه شدهاست ، با چین نیز دچار تنش شدهاست. دشمنی مشترک بلوک غرب با روسیه و چین موجب بازسازی خطوط ارتباطاتی اتحادیه جماهیرشوروی در غالب بلوک شرق شدهاست. {بیشتربخوانید: قدرت نمایی اژدهای زرد در جنگ سرد}
در همین حال، احیای جنگ سرد به جنگ نیابتی و ارسال تسلیحات جنگی محدود نماندهاست؛ ظرف چند ماه گذشته، طرفین رسما استفاده احتمالی از تسلیحات اتمی و تجهیز زرادخانههای هستهای را اعلام کردهاند. براساس گزارش ، موسسه مطالعات صلح بینالملل در استکهلم که امروز(دوشنبه) منتشر شد،کشورهای دارای سلاح هستهای بهرغم تمایل بینالمللی به خلع سلاح به ارتقای تسلیحات خود ادامه دادهاند.گفته شده کهروسیه و آمریکا که 90 درصد تسلیحات هستهای دنیا را در اختیار دارند برنامههای درازمدت پرهزینهای برای مدرنسازی تسلیحات خود اجرا کردهاند.درهمین حال، سه کشور چین، فرانسه و انگلیس نیز که تسلیحات آنها در انپیتی به رسمیت شناخته شده است یا در حال توسعه سامانههای جدید تسلیحات هستهای و یا استقرار آنها هستند و یا برای توسعه آنها اعلام برنامه کردهاند. این سه کشور به ترتیب دارای 260، 300 و 215 کلاهک هستهای هستند.در میان غولهای اتمی، هند، پاکستان و اسراییل نیز بر حجم زرادخانه خود افزودهاند و به ترتیب 90 تا 100، 100 تا 120 و 80 کلاهک هستهای دارند و رژیم صهیونیستی چند موشک بالستیک هستهای دوربرد نیز آزمایش کرده است.
آغاز جاسوس بازی جنگ سرد
در میان حجم انبوهی از خبرها و گزارشهایی که درباره گارد نظامی طرفین در غالب جنگ سرد منتشر میشود ، درگیریهای اطلاعاتی با ابعاد گستردهتری آغاز شدهاست. به موازات مانورهای نظامی مشترک بلوک شرق ، هکرهای نظامی روسیه و چین به صورت مشترک حملات خود را به کشورهای بلوک غرب آغاز کردهاند. حمله هکری چین به پنتاگون برای دستیابی به اطلاعات کارکنان وزارت دفاع ایالات متحده نمونه کوچکی از جنگ سایبری اغاز شدهمیباشد.
هرچقدر که دنیا پیشرفت کردهباشد و فضای سایبر مسائل مختلف را در خود هضم کردهباشد ، ولی جاسوسها همچنان نقشی حیاتی در این میدان پرمناقشه ایفا می کنند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری خانه ملت، روزنامه ساندی تایمز دیروز (یکشنبه) نوشت، روسیه و چین اسناد ادوارد اسنودن افشاگر معروف و پیمان کار سابق دستگاه های امنیتی آمریکا را رمز گشایی کرده اند.گفته شده، مسکو به بیش از ۱ میلیون اطلاعات طبقهبندی شده شامل جزئیات تکنیکهای اطلاعاتی و اطلاعات محرمانه دسترسی یافتند که بر اساس آنها میتواند جاسوسان انگلیسی و آمریکایی را شناسایی کند. این اطلاعات در اختیار پکن نیز قرار داده شدهاست.
دستگاه های اطلاعاتی غربی می گویند که آنها مجبور شده اند بعد از دستیابی مسکو به این اطلاعاتی فوق سری که در اختیار اسنودن بود و یکی از بزرگترین نشست اطلاعات در تاریخ آمریکا بشمار می آید، عملیات نجات را برای نجات جاسوسان خود صورت دهند.
میتوان گفت که گزارش ساندی تایمز نشان میدهد که روسیه و چین، اسناد و پرونده های بسیار محرمانه را که ادوارد اسنودن، پیمان کار سازمان امنیت ملی آمریکا NSAو افشاگر معروف منتشر کرده بود، رمز گشایی کردهاند. براساس برخی شایعات اسنودن علاوه بر افشای طرحهای کلان جاسوسی،نام و نوع فعالیت بسیاری از جاسوسان به نحوی که موجب شناسایی آنها شود درز پیدا کردهاست. نکته جالب تر اینجاست که لندن مشخص نکرده است که از کجا دریافته که روسیه و چین این اطلاعات را رمزگشایی کردهاند.
دولت بریتانیا هنوز واکنشی رسمی به این گزارش نشان نداده ولی «فیلیپ هاموند»، وزیر خارجه انگلیس نیز در اظهاراتی گفته است که ما هیچگاه درباره مسایل اطلاعات عملیاتی اظهار نظر نمی کنیم بنابراین من نیز در این باره صحبت نخواهم کرد که اقداماتی برای کاهش تاثیر منفی افشاگری های اسنودن صورت گرفته یا نگرفته است. با این حال هیچ تردیدی وجود ندارد که اقدامی که اسنودن صورت داد به آسیب های بسیار شدیدی منجرشده است.
در یک جمعبندی میتوان گفت که دامنه جنگ سرد که از تسلیحات نظامی و گارد اتمی بلوک شرق و غرب همانند سالهای احتزاز پرچم سرخ به جاسوسبازی کشیدهشدهاست. با توجه به پیشرفتهای تکنولوژیک جنگ سایبری بیش از مانورهای نظامی حرف برای گفتن دارد. به زودی درز اطلاعاتی که طرفین از رقبای خود به دست آوردهاند میتواند به سوژهای جذاب تبدیل شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 80]