تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 8 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هرگاه بنده اى بخواهد چيزى بخواند و يا كارى انجام دهد و بسم اللّه  الرحمن الرحيم بگويد...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1835110613




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

آرزوهای بربادرفته رجب طیب/ چه سرنوشتی در انتظار ترکیه خواهد بود؟


واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: آرزوهای بربادرفته رجب طیب/ چه سرنوشتی در انتظار ترکیه خواهد بود؟
اردوغان که سالهاست رویای سلطانیسم ترکی را در سر می پروراند حالا بیش از همیشه با آن آرزوها فاصله دارد.
آفتاب : رجب طیب تا همین چند ماه پیش رویاهای دور و درازی در سر داشت. از ماندن در قدرت تا سال ۲۰۲۳ و جشن حضور در چانکایا و کاخ سفید در یکصدمین سالگرد تاسیس جمهوری ترکیه گرفته تا تغییر قانون اساسی از نیمه پارلمانی به تمام ریاستی. حالا اما اردوغان بخش قابل توجهی از این آرزوها را بر باد رفته می بیند.


رجب طیبی که دیروز پای صندوق های رای رفت تا به دوستانش در عدالت و توسعه رای دهد با شهردار یک دهه قبل استانبول بسیار متفاوت بود. معاون آرام و نجیب اربکان مدتیست به هیولایی در عرصه سیاست داخلی تبدیل شده. کوچکترین انتقادی را بر نمی تابد، روزنامه نگاران را به راحتی به زندان می اندازد، مخالفین خود را خائن می خواند و دوستان دیروزش را از خود می راند.


البته این تمام اردوغان نبوده. هیچ تحلیلگر منصفی نمی تواند اقتصاد متحول شده تحت نظر عدالت و توسعه را نادیده بگیرد. در سالهای پایانی دهه ۹۰ میلادی ترکیه با تورم سه رقمی دست و پنجه نرم می کرد و تکنوکرات های مسلمان آن ویرانه را به بهشت سرمایه گذاری اقتصادی منطقه تبدیل کردند و کار به جایی رسید که ترکیه به یکی از اولویت های سرمایه گذاری اعراب متمول بدل گردید.


سیاست خارجی عدالت و توسعه و اردوغان اما روند پر فراز و نشیبی را تجربه کرد. تئوری صفر کردن تنش با همسایگان داوود اوغلو با وقوع بهار عربی جای خود را به شدت یافتن تنش در همه جا داد و خروجی آن ناکامی آنکارا در این عرصه و روابط تنش آلود با همسایگانی چون سوریه، مصر و حتی ایران شد.


رجب طیب که سالهاست اندیشه سلطان شدن را در ذهن خود ساخته و پرداخته کرده، راه حل را تغییر نظام سیاسی ترکیه می دانست، با همین ایده هم نخست وزیری و دلما باهچه سی را به داوود اوغلو سپرد و خود به چانکایا نقل مکان کرد و مرحله دیگر سلطانیسم ترکی را با ساختن کاخ سفید بومی عملی ساخت، اما شاید رجب طیب آخر قصه را نخوانده بود.


راه آینده عدالت و توسعه


طبق قانون اساسی ترکیه، حالا اردوغان باید به رهبر حزب پیروز (داوود اوغلو) ماموریت تشکیل دولت آینده را اعطا نماید. دو گزینه پیش روی داوود اوغلو و عدالت و توسعه خواهد بود. ائتلاف با کردها و یا پیمان بستن با راست های ناسیونالیست حرکت ملی.


سناریوی نخست، ائتلاف عدالت و کردها


بر اساس این سناریو داوود اوغلو به سراغ حزب دموکراتیک خلق ها خواهد رفت تا با دمیرتاش و دیگر رفقای چپ کردی ائتلاف تشکیل دهد. حزب دموکراتیک خلق ها یا ه.د.پ که حدود ۱۳ درصد رای آورده می تواند با همراهی عدالت و توسعه نقش مهمی در دولت آتی بر عهده داشته باشد. اما این ائتلاف چندین مشکل دارد. در درجه نخست اینکه این جریان کردی از حیث اندیشه ای چپ هستند و ایده های مارکسیستی دارند، حال آنکه عدالت و توسعه با تاکید بر اقتصاد سرمایه داری تا اینجای کار پیش رفته و توانسته به این پیشرفت های اقتصادی دست یابد. در نتیجه بعید نیست از همان ابتدا اختلاف نظر میان این دو جریان بر سر مسائل اصلی شکل گیرد. از سوی دیگر البته نباید از خاطر برد که اردوغان خود یکی از عاملین اصلی پیروزی کردها در این انتخابات به شمار می روند. به این ترتیب که تا همین یک دهه پیش کمتر کردی تصور می کرد بتواند در قالب یک حزب مستقل کردی وارد پارلمان جمهوری ترکیه شود. کردها حتما به یاد دارند تا همین چند دهه قبل از آنها تحت عنوان ترک های کوهی یاد می شد. به هر ترتیب حالا ائتلاف با کردها می تواند یکی از گزینه های عدالت و توسعه باشد، اما اسلامگرایان محافظه کار حتما نیک می دانند در آن صورت حرکت ملی و دیگر ناسیونالیست های افراطی از افزایش نقش آفرینی کردها در جمهوری ترکیه خشمگین خواهند شد و ممکن است تقابل های دیگری برای دولت آتی ترکیه پدید آید.


سناریو دوم، ائتلاف با ناسیونالیست های دست راستی


حرب حرکت ملی به رهبری دولت باغچه لی توانسته در این دوره بیش از ۱۶ درصد آرا را کسب نماید. این حزب یکی از منتقدین جدی نقش آفرینی کردها در عرصه سیاسی ترکیه به شمار می روند. باغچه لی در چند ماه اخیر بارها لب به انتقاد از اردوغان گشوده و او را متهم کرده که با گفتگو با پ.ک.ک جمهوری ترکیه را به سمت تجزیه رهنمون ساخته است. اردوغان که خود مبدع ایده گفتگوهای کردی در این سطح بوده با شدت گرفتن انتقادات دست راستی نسبت به روند همگرایی با کردها و همچنین آگاهی یافتن از رویه حضور مستقل کردها در انتخابات پارلمان، قدری فرمان گرایش به کردها را منعطف تر کرد و در برخی از مصاحبه های خود وجود مقوله ای به نام مسئله کردی در ترکیه را تکذیب کرد. انتخاب دوم عدالت و توسعه برای تشکیل دولت تشکیل ائتلاف با این جریان دست راستی است. دولتی که حرکت ملی در آن حضور داشته باشد حتما اوضاع کردها بدتر از آنچه امروز هست خواهد شد و بعید است موضوع گفتگو با پ.ک.ک هم ادامه داشته باشد. در این صورت و با توجه به وجود اقلیت قابل تامل کردها در پارلمان آتی باز هم دولت با خطر بی ثباتی رو به رو خواهد بود.


چه خواهد شد؟


موضوع ائتلافی با حضور جمهوری خواه خلق کمال قلیچدار اوغلو با دیگر احزاب هم نه تنها غیر قابل باور است که شاید کارساز هم نباشد چرا که جمهوری خواه خلق برای در اختیار گرفتن دولت نیاز دارد با هر دو حزب حرکت ملی و دموکراتیک خلق ائتلاف کند تا بتواند بیش از ۵۰ درصد کرسی های پارلمان را در اختیار داشته باشد. اما ناگفته پیداست که دموکراتیک خلق و حرکت ملی حتی چشم دیدن یکدیگر را هم ندارند و در منتهی الیه چپ و راست قرار می گیرند. از سوی دیگر حزب جمهوری خواه خلق با عدالت و توسعه هم دارای بیشترین زاویه است و اساسا امری غیر ممکن است که ائتلافی ولو کوتاه مدت میان قلیچ داراوغلو و داووداوغلو شکل گیرد. در عین حال با در نظر گرفتن سناریوهایی که در بالا ذکر شد عدالت و توسعه با هریک از احزاب حرکت ملی یا دموکرات خلق ائتلاف کند مشکلات و موانعی پیش روی دولت آتی خواهد بود که احتمال بی ثباتی و ناپایداری آن را بیش از ماندگاری این دولت خواهد کرد و شاید یادآور خاطرات دولت های کوتاه مدت دهه ۹۰ میلادی این کشور باشد. حالا رجب طیب بیش از همیشه از آرزوهایش دور مانده است.
منبع: خبرآنلاین




تاریخ انتشار: ۱۹ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۵





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن