واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۶ خرداد ۱۳۹۴ (۱۶:۱۳ب.ظ)
چرا ميوه گران است؟ موج - از دلايل گراني ميوه مي توان به وجود واسطه ها و دلالان، عدم سياستگذاري و برنامه ريزي براي کشت، نبود نظارت صحيح بر بازار و... ميوه اشاره کرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، شايد براي شما پيش آمده باشد که وقتي از کنار مغازه هاي ميوه فروشي عبور مي کنيد متوجه تفاوت قيمت ها و يا گراني بي اندازه ميوه ها شده باشيد. موضوع هم چندان عجيب نيست. کافي است در دو خيابان نزديک به هم سري به چند ميوه فروشي بزنيد تا بي ساماني قيمت انواع ميوه و تفاوت قيمت را درک کنيد.
البته جواب صحيح و کليشه اي هم به اين گراني داده مي شود. اول اينکه، بازار ميوه بازار دلالي است. قاچاق ميوه بسيار است و در نهايت ميوه فروش مجبور است طوري ميوه را بفروشد که زياد ضرر نکند.
از اين دست گفته ها بسيار شنيده مي شود؛ اما آيا به راستي نظارت بر قيمت ميوه ها واقعا کار سختي است؟ همانطور که نظارت بر واردات ميوه دشوار است، حالا مي خواهد از مبادي رسمي باشد يا غيررسمي؟ و آيا واقعا تفاوت شديد قيمت انواع ميوه فقط بر حسب ناحيه و منطقه است؟ يا اينکه عده اي در اين ميان سوء استفاده هم مي کنند؟
اين ها سوالاتي است که شايد اگر از مسئولين امر هم پرسيده شود به درستي به آن پاسخ ندهند. با اين حال افزايش قيمت ميوه را بالاخره کسي بايد پاسخگو باشد. هر چند رئيس اتحاديه ميوه و سبزي گفته است: ميوه فروشان در نقاط مختلف کشور تنها مي توانند حداکثر تا ۳۵ درصد قيمت محصول را افزايش دهند.
البته وي گفته است که: اگر در برخي نقاط برخي ميوه ها به قيمت بالاتر فروخته مي شود به خاطر کيفيت مرغوب محصول است. ميوه فروشان هم دليل مي آورند که چون ميوه با قيمت خالص خريداري نمي کنند مجبور هستند که بخشي از هزينه ها را از جيب خريدار بردارند.
با اين حال چه با گرانفروشان برخورد شود و چه به تهديد زباني اکتفا شود بازار ميوه چندان مناسب نيست؛ چرا که هر سال کشاورز از هدررفت زحمت و محصولش گلايه مي کند. آن هم با تمام مشکلات بي آبي و چالش هايي که بر سر راه دارد.
هر سال هم اخباري از نوسانات قيمت انواع ميوه و صيفي جات شنيده مي شود. اين تکرار هم يک نکته را به ذهن مي رساند که شايد دولت بخشي از عمليات عرضه و نظارت بر بازار ميوه را انجام نمي دهد. با اين حال علت ديگري هم براي اين نابه ساماني وجود دارد. از دلايلي که گفته مي شود اين که الگوي کشت براي مناطق مختلف در کشور تعريف نشده است.
هر چند اهرمهاي لازم براي کنترل آن در کشور وجود ندارد با اين حال کشاورزان از الگوي کشت معيني پروري نمي کنند. به علاوه اينکه برنامه ريزي صحيح براي عرضه و فروش ميوه و صيفي جات از سوي کشاورز و دولت صورت نمي گيرد.
اين نکته بسيار مهمي است که تقريبا در تمامي محصولات کشاورزي صدق مي کند. به اين دلايل بايد نداشتن برنامه ريزي براي ذخيره سازي ميوه را هم اضافه کرد. با اين اوصاف آنچه به ذهن مي رسد اين که صرف اين که بگوييم اقتصاد کشاورزي چون اقتصاد دلالي است پس نوسان در قيمت انواع ميوه و محصولات کشاورزي داريم کمي بي انصافي است.
زواياي ناگفته زيادي هم وجود دارد که فقط دولت مي تواند به آن رسيدگي کند. حالا اگر از کنار چند مغازه ميوه فروشي گذشتيد و قيمت نجومي و نزولي و صعودي ميوه را ديديد اصلا تعجب نکنيد. بلکه براي بهبودي حال خودتان هم شده سعي کنيد ببينيد کدام مغازه کمترين قيمت ها را دارد. البته اين مزاحي است که الان تمامي مردم روزانه به آن عمل مي کنند.
*صفيه رضايي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 107]