واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۱ خرداد ۱۳۹۴ (۱۰:۱۹ق.ظ)
«نَه» به سيگار؛ از افزايش صفرهاي ماليات تا کاهش کافه نشين ها موج - کاهش مصرف مواد دخاني در جامعه فقط با بستن ماليات بيشتر بر اين مواد حاصل نمي شود، بلکه بايد معضلات لايه اي و چند بعدي حاصل از اعتياد را در جامعه به درستي ببينيم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، وزير بهداشت از مجلس خواسته است که بر روي سيگار و مواد دخاني ماليات اعمال شود. هم چنين معاون وزير بهداشت گفته است: «۱۰ درصد هزينه يک خانواده فقير، خرج مواد دخاني مي شود.» وقتي در پيش چشم يک مخاطب عام اين دو جمله را کنار هم مي گذاريم شايد به اين نتيجه برسيم که اصلا نبايد قيمت سيگار و مواد دخاني زياد شود؛ چرا که اگر قرار است ماليات بر سيگار بسته شود دست آخر دودش به چشم آنکه ندار است مي رود! ولي وقتي مسأله را از ديدگاه اقتصادي مي بينيم به اين نتيجه هم مي رسيم اگر قيمت مواد دخاني در جامعه زياد باشد رفته رفته تقاضا براي آن کمتر مي شود.
از طرفي بازار قاچاق هم بي رونق تر خواهد شد. البته همه اين موضوع را تاييد نمي کنند؛ چرا که مسأله اعتياد در جامعه يک موضوع چند بعدي است و به راحتي قابل نتيجه گيري نيست.
عده اي از فروختن سيگار و دخانيات و قليان نان مي خورند و عده اي هم فقط دود مي خورند. به عبارتي هم عرضه در جامعه خوب است و هم تقاضا کافي. در چند ساله اخير با رشد فزاينده قليان سراها مواجه بوديم. خيلي ها از سر بيکاري به فروش و عرضه قليان مي پردازند. از طرفي تقاضاي خوبي هم اين بازار دارد؛ چرا که در مقابل اين عرضه با رشد کافه نشيني جوانان هم مواجه بوده ايم. البته اين يک مسأله جامعه شناسي است که در هم تنيده با مسأله اقتصاد است.
اينکه اين جامعه سرخورده است يا افسرده چيزي است که دقيقا دليلي بر رشد اين قليان سراها است. جامعه شناسان شايد دلايل کافي براي رشد کافه نشيني داشته باشند. دلايلي که بي شک بي ارتباط با نبود فضاي تفريح و نشاط و مشکلات اقتصادي نيست. پس نمي توان گفت در قليان سراها را بايد بست و قليان ها شکست و قيمت انواع دخانيات مجاز در بازار را گران کرد تا آن زمان که بسترهاي مناسب براي تفريح جوانان، اشتغال و معيشت آنها فراهم نکرد.
نمي توان هم به مردم گفت سيگار نکشيد چون بد است، وقتي خيلي راحت و به وفور در جامعه پيدا مي شود. اين تقاضا در جامعه البته به کام باندهاي قدرت هم هست. سيگار را با قيمت کم وارد مي کنند و با چند برابر قيمت به فروش مي رسانند. در اين ميان دولت نمي تواند به مردم بگويد که سيگار نکشيد بلکه بايد مبادي غيرقانوني تجاري دخانيات را مسدود کند.
محمدعلي مددي، عضو کميسيون اقتصادي مجلس، به موج مي گويد: «مافياي قدرت بازار را حفظ مي کنند. با اين حال دولت بايد ماليات هاي سنگين کند تا قاچاق سيگار کاهش يابد. هر چند جريان مافياي قدرت و ثروت نمي گذارد. البته مي توان اين نتيجه را گرفت که در صورت وضع ماليات بر دخانيات و گران تر شدن آن تقاضاي آن هم کمتر مي شود. اين امر زمينه اي براي ترک مردم هم مي شود.»
البته به نظر مي رسد که اوضاع به اين سادگي هم نيست؛ چرا که فقط سيگار و قليان نيست که خانمان سوز است. انواع مواد مخدر را مي توان در سطح شهر و در زمان کمتر از 10 دقيقه يافت کرد. آن هم به قيمتي که کمتر از قيمت گوشت قرمز است! اينجاست که وزير بهداشت بايد بر گفته هاي خود بيافزايد که علاوه بر ماليات بر سيگار، وزارت اقتصاد و پليس هم مسوول هستند.
آن جاست که معاون وزير بهداشت بايد به گفته هاي خود بيافزايد که صرف افزايش قيمت سيگار و مواد دخاني چاره درمان اقتصاد دود شده برخي مردم نيست؛ چرا که ساده انگاري است که افزايش قيمت کالاها را در جامعه راهي براي عدم مصرف آن تلقي کنيم. هر چند افزايش ماليات بر انواع سيگار و مواد دخاني و گران تر کردن آن اندکي بهبود بخش فساد اقتصادي و محدوديت قاچاق باشد، با اين حال بايد اين نکته هم در نظر داشت که هنوز عده اي از مردم با فروش سيگار و قليان نان مي خورند، عده اي تفريح مي کنند، و عده اي جان مي سپارند. شايد در حل معضلات اجتماعي ناشي از سوء مصرف مواد و اعتياد به انواع دخانيات، فقط وزير بهداشت و معاون ايشان نبايد حرف بزنند؛ چرا که هم موانع فرهنگي و اجتماعي، هم مشکلات اقتصادي و معيشتي در اين ميان دخيل هستند که جا دارد وزيران مربوطه هم حرف بزنند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]