تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 4 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):دعاى شخص روزه‏دار هنگام افطار مستجاب مى‏شود.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1833412579




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

شصت سال جنايت؛ شصت سال مقاومت (12) آتش قيام در «يافا» و «قدس»


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: شصت سال جنايت؛ شصت سال مقاومت (12) آتش قيام در «يافا» و «قدس»
خبرگزاري فارس: ماجرا از آن‌جا آغاز شد كه در "روز جهاني كارگر" گروهي از يهوديان از منارة مسجد "المنشيه" بالا رفتند و بر سر و روي نمازگزاران ادرار كردند. سپس گروه ديگري از يهوديان، با علامت دادن همقطارانشان، به نمازگزاران حمله برده و آنان را مورد ضرب و شتم قرار دادند .مسلمانان به رويارويي با يهوديان پرداختند و آتش قيام، زبانه كشيد.


*قيام يافا

در پي ديدار "وينستون چرچيل" (وزير وقت مستعمرات انگلستان) از فلسطين در 28 مارس سال 1921، خشم و نااميدي بر ملت فلسطين سايه افكند. وي در جريان اين سفر، در پاسخ به درخواست "كميتة اجرايي عربي" براي لغو "اعلامية بالفور"، قاطعانه بر حمايت انگلستان از "موطن ملي يهود" تأكيد كرد. چرچيل تنها براي دلخوشي اعراب، به "كميتة اجرايي عربي" اظهار داشت كه: "نخواهيم گذاشت، يك قوم توسط قوم ديگر تحت سلطه قرار گيرد و حقوقش پايمال شود."
همچنين پليس، تظاهراتي را كه در 28 مارس در حيفا برگزار شده بود - به شدت سركوب كرد و دو مسلمان را به قتل رساند كه اين موضوع موجب برانگيختن تنش شد.
«قيام يافا» پس از آن‌كه گروهي از يهوديان كمونيست كه در اول مه سال 1921، "روز كارگر" را جشن گرفتند و به مسلمانان ساكن محله "المنشيه" در يافا حمله بردند، آغاز شد.
شهر "يافا" در فاصلة بسيار نزديكي با شهر تازه تأسيس "تل آويو" قرار داشت. اين شهر بندري، محل پياده شدن اكثريت مهاجران يهودي در فلسطين بود و عمدة اين مهاجران را، يهوديان روس تبار تشكيل مي‏دادند. به دليل وقوع انقلاب كمونيستي در روسيه (سال 1917)، مهاجران يهودي روس، عمدتاً حامل افكار كمونيستي و الحادي بودند كه با ترويج اباحي‏گري همراه بود. همين مسأله، بر آتش خشم مسلماناني كه سال‏ها بود شاهد ورود مهاجران يهودي و اشغال تدريجي سرزمين خود بودند، مي‏افزود.
ماجرا از آن‌جا آغاز شد كه در "روز جهاني كارگر" گروهي از يهوديان از منارة مسجد "المنشيه" بالا رفتند و بر سر و روي نمازگزاران ادرار كردند. سپس گروه ديگري از يهوديان، با علامت دادن همقطارانشان، به نمازگزاران حمله برده و آنان را مورد ضرب و شتم قرار دادند و درِ مسجد را نيز شكستند. يهوديان، پس از پايان "قيام يافا" مدعي شدند، اين اعمال شنيع از سوي "يهوديان كمونيست" صورت گرفته است. راست يا دروغ، مسلمانان به دليل زمينه‏هاي ذهني‌اي، كه در قبل ذكر شد، به رويارويي با يهوديان پرداختند و آتش قيام، زبانه كشيد. با تيراندازي به سوي مسلمانان، قيام ابعاد گسترده‏تري يافت. بعدها مشخص شد اين تيراندازي از منزل يهوديان مهاجر «محلة المنشيه» صورت گرفته است. مسلمانان به منزل يهوديان مهاجر حمله بردند و 13 يهودي را به قتل رسانده و 24 تن را زخمي كردند.
طي روزهاي آينده، دامنة درگيري‏ها گسترش يافت و بخش‏هاي ديگري از شمال فلسطين را در بر گرفت و تا نيمة ماه مه سال 1921 هر از گاهي، درگيري‏هايي از اين دست در مناطق مختلف فلسطين مشاهده مي‏شد.
در ايام آغازين قيام، يهوديان از وجود اعضاي يهودي ارتش انگلستان - كه به بهانة دفاع از "تل‌آويو" اسلحه به دست گرفته بودند - سوء استفاده كردند و با لباس نظامي انگليسي به خيابان‏ها و بازارهاي يافا ريخته و به سوي مسلمانان تيراندازي مي‏كردند. به دنبال اين ماجرا، ساكنان يافا با برگزاري تظاهرات از مقام‏هاي مسؤول درخواست كردند سربازان هندي را كه به جاي سربازان انگليسي گمارده شده بودند، مرخص كنند؛ زيرا مسلمانان "يافا" نمي‏توانند آن‌ها را از يهوديان تشخيص دهند. مقامات انگليسي نيز به صورت جزئي به درخواست آن‌ها عمل كردند.
با گسترش دامنة قيام به خارج از "يافا"، سه هزار فلسطيني به شهرك يهودي‏نشين "بتاح تكفا" حمله كردند. نيروهاي انگليسي از هنگ هشتم سواره نظام هندي به مقابله با آن‌ها پرداختند و هواپيماهاي انگليسي نيز به كمك آن‌ها آمدند و مهاجمان را به گلوله بستند. در اين حمله 28 تن از فلسطينيان شهيد و 15 تن نيز مجروح شدند و يهوديان نيز 4 كشته و 12 زخمي دادند.
در ششم ماه مه، حدود 400 مهاجم مسلمان هم به شهرك يهودي‏نشين "الخضيره" حمله بردند و دو ساختمان را به آتش كشيدند و اگر هواپيماهاي انگليسي مداخله نمي‌كردند، اين امكان را داشتند كه شهرك مذكور را ويران كنند؛ اما با حملة هواپيماها، مجبور به عقب‌نشيني شدند. در همان روز حدود 600 فلسطيني مسلح، به شهرك "رحوبوت" حمله‏ور شدند، اما ارتش انگليس نيروهاي خود را به محل فرستاد و به مقابله با حملة مسلمانان برخاست. فلسطيني‏هاي خشمگين، همچنين به دو شهرك يهودي‏نشين "كفر سابا" و "عين حاي" [كه ساكنان آن قبلاً به شهرك "بتاح تكفا" فرار كرده بودند] هجوم بردند و بخش قابل توجهي از ساختمان‏هاي آن‌ها را ويران كردند.
از سوي ديگر، يهوديان به خانواده‏هاي عرب ساكن در آبادي "ملبس" حمله و 50 مسلمان را به شهادت رساندند. در بين اجساد اين شهيدان، بدن‏هايي ديده مي‏شدند كه با اسيد و ابزار برنده شكنجه شده بودند. در ميان شهيدان، زنان و كودكاني مشاهده مي‏شدند كه مورد هتك حرمت قرار گرفته و يا شكم‏هايشان دريده شده و عريان بر زمين افتاده بودند. اخبار اين جنايات شدت درگيري‏ها را دوچندان كرد.
بر اساس آمار رسمي منابع انگليسي، يهوديان در اين قيام 15 روزه، 47 كشته و 146 زخمي دادند و 48 كشته و 73 مجروح نيز از اعراب بر جاي ماند؛ اما واقعيت اين است كه اين ارقام كمتر از آمار حقيقي به نظر مي‏آيد؛ زيرا فقط در دو روز اول قيام، 40 يهودي كشته و 130 تن ديگر زخمي شدند. همچنين معلوم مي‏شود كه در اين آمار، 50 تن شهيد روستاي "ملبس" در نظر گرفته نشده‏اند.
در اين ميان، روايت قابل اعتمادي، تعداد شهدا را 157 و شمار مجروحان را 705 نفر اعلام كرده است و مي‏گويد، شمار كشته‌ها و زخمي‏هاي يهوديان بيش از آن بوده است. جالب اين جاست كه بنابر گزارش كميتة سلطنتي انگلستان، اكثر اعراب، به دست نيروهاي انگليسي هدف قرار گرفته‏اند. در گزارشي ديگر انگليسي‏ها اعتراف كرده‏اند، اكثر عرب‏ها با گلولة نظاميان انگليسي يا مهاجران يهودي هدف قرار گرفته‏اند و بيش‌تر يهوديان نيز با چاقو و چماق كشته يا زخمي شده‌اند.
جانبداري مقامات انگليسي از يهوديان زماني بيش‌تر مشخص شد كه "نُرمن بنتويچ"، دادستان كل فلسطين، كه يك انگليسي يهودي الاصل و صهيونيست بود، مسائل مربوط به جنايت‏هايي كه صهيونيست‏ها مرتكب شده بودند را به دادگاه‏هايي واگذار كرد كه مسائل ساده و شخصي را بررسي مي‏كردند.
در نهايت اگر موضع رهبران سياسي انگليسي و عرب به سمت آرام كردن وضعيت پيش نمي‏رفت، ممكن بود دامنة اين قيام گسترده‌تر شود. شماري از متنفذترين اعراب، اقدام به آرام كردن مردم كردند. مقامات انگليسي نيز در اقدامي نمايشي از "خدمات" شهرداران قدس، طولكرم، يافا، همچنين قاضي قدس و مفتي‏هاي عكا و صفد تقدير كردند و نشان عضو افتخاري امپراتوري "ام.‏بي.‏اي" را به آن‌ها اعطا كردند. حتي "موسي كاظم‏الحسيني" شهردار معزول بيت‏المقدس هم شخصاً تلاش كرد بحران را آرام كند، زيرا اكثريت رهبران مسلمان فلسطيني، همچنان به يافتن راه حل سياسي براي مشكلات مردم اميدوار بودند و اين تصور بر آنان حاكم بود كه براي انجام يك انقلاب، آمادگي وجود ندارد.
از سوي ديگر مقامات انگليسي تلاش كردند رضايت مردم را هم جلب كنند. آن‌ها موقتاً مهاجرت يهوديان را معلق اعلام كردند و "هربرت ساموئل" فرماندار انگليسي فلسطين، در 3 ژوئن سال 1921 با ايراد سخناني تأكيد كرد، انگلستان، سياستي را بر ملت فلسطين تحميل نمي‏كند كه بر ضد منافع ديني، سياسي و اقتصادي آن‌ها باشد.
در پي اين اظهارات، فضايي رضايت‏آميز در بين اعراب حاكم شد؛ اما اين اقدامات تنها براي مهار آتش قيام و فريب افكار عمومي مسلمانان فلسطين بود و چند هفته بعد نيز موضع‏گيري‏هاي جديد مقامات اشغالگر انگليسي بر اين مسأله صحه گذاشت.
به اين ترتيب شكاف ميان اعراب و دولت انگلستان بيش‌تر شد و از آن پس، انگلستان و صهيونيست‏ها از منظر اعراب در يك جبهه قرار داشتند.

*قيام براق

پس از "قيام يافا"، هيچ حركت ضد اشغالگري به اندازه "قيام براق" از شموليت و گستردگي برخوردار نبود. البته در فاصلة سال‏هاي 1921 تا 1928، حوادث پراكنده‏اي رخ داد كه از دامنة گسترده‏اي نيز برخوردار بود. از جمله تظاهراتي كه در 2 نوامبر سال 1921 به مناسبت سالگرد امضاي "اعلامية بالفور" بر پا شد و به كشته شدن 5 يهودي و شهادت سه مسلمان منجر شد و 36 تن از طرفين نيز زخمي شدند. همچنين در 20 مارس سال 1924، در جريان جشني، گروهي از يهوديان با لباس علماي مسلمان در آن شركت كرده و اين امر، خشم مسلمانان را برانگيخت و در پي آن يك يهودي و يك مسلمان كشته و يك يهودي و دو مسلمان نيز زخمي شدند. در 25 مارس سال 1925 نيز فلسطينيان به مناسبت ديدار "لرد بالفور" از فلسطين، اعتصاب عمومي برپا كردند. اما به علت اين‌كه در اين سال‏ها، ميانگين مهاجرت يهوديان كاهش يافته و جنبش‏هاي ملي فلسطين نيز گرفتار اختلاف و دودستگي شده بودند، آرامش نسبي سياسي در فلسطين برقرار بود.
ديوار "براق" در ضلع غربي مسجدالاقصي قرار دارد و يهوديان به آن ديوار "نُدبه" مي‏گويند. مسلمانان طي ساليان قبل بنابر تسامح ديني به يهوديان اجازه مي‏دادند اين مكان را كه يك موقوفة اسلامي است، زيارت كنند. اولين تنش‏ها در زمينة ديوار براق در 23 سپتامبر سال 1928 رخ داد. يهوديان در اين تاريخ كوشيدند فضاي اين ديوار را به مكاني شبيه "كنيسة يهوديان" تبديل كنند. اين اتفاق، مسلمانان را نگران كرد؛ زيرا احساس مي‏كردند كه يهوديان قصد دست‏اندازي و تصرف "مسجدالاقصي" را دارند و اولين گام خود را با تغيير فضاي مقابل "ديوار براق" برداشته‏اند. چندين اجتماع بزرگ از مسلمانان در مسجدالاقصي تشكيل شد و در 30 سپتامبر تشكلّي به نام "كميتة دفاع از براق شريف" تشكيل شد. علماي ديني مسلمان و خصوصاً "حاج امين الحسيني" نيز به برانگيختن احساسات مسلمين پرداختند. "مجلس اعلاي اسلامي" و "كميتة دفاع از براق شريف" از شخصيت‏هاي سرشناس جهان اسلام دعوت كردند تا در يك "كنفرانس اسلامي" به منظور بررسي اوضاع بحراني فلسطين شركت كنند. در اول نوامبر سال 1928، كنفرانس مذكور با 700 ميهمان در قدس برگزار شد و نمايندگاني از اردن، عراق، لبنان، سوريه و هند در آن شركت كردند. رياست اين كنفرانس را حاج امين الحسيني برعهده داشت. كنفرانس نسبت به تلاش يهوديان جهت ايجاد حقوقي براي خود در محل "ديوار براق" اعتراض كرد و از مقامات انگليسي خواست تا مانع از اعمال يهوديان براي تغيير وضعيت آن مكان مقدس شوند و به حكومت قيموميت هشدار داده شد در صورت عدم ممانعت از تعرض يهوديان به مقدسات اسلامي، مسلمانان خود را ملزم خواهند ديد به هر نحو ممكن اين وظيفه را خود به انجام برسانند. در اين گردهمايي، همچنين تصميم گرفته شد "جمعيت حراست از مسجد الاقصي و مكان‏هاي مقدس اسلامي" تشكيل شود و با كميتة دفاع از براق شريف، تشريك مساعي نمايد.
چند روز بعد "وزير مستعمرات انگلستان" (لئوپولد ايمري) در پارلمان اين كشور اعلام كرد، هدف دولت انگلستان در اين ماجرا، حفظ وضع موجود است. وي قول داد، با صدور بيانيه‏اي، مالكيت مسلمانان بر "ديوار براق" تضمين شود و براي يهوديان تنها حق زيارت معين شود.
با اين حال يهوديان در ماه‏هاي آينده با صراحت بيش‌تري از حقوق خود در "حرم شريف" و "ديوار براق" و حتي بناي مجدد "معبد سليمان" به جاي "مسجدالاقصي" دم زدند و بر تشويش اذهان عمومي مسلمانان افزودند. همچنين اخباري مبني بر آماده شدن يهوديان براي تصرف مسلّحانة "ديوار براق" نيز به گوش مي‏رسيد و بر شدت التهاب موجود مي‏افزود. «حاج امين الحسيني» كوشيد با تلگرامي، دولت انگلستان را از وخامت شرايط مطلع كرده و بريتانيا را به اجراي مفاد بيانيه‏اي كه صادر كرده بود ترغيب كند، اما در نهايت معلوم شد "دولت قيموميت"، نقش اصلي را در تجرّي و ماجراجويي يهوديان ايفا مي‏كند.
يهوديان بار ديگر در 15 اوت سال 1929 تنش آفريدند. اين روز براي يهوديان، يادآور ويراني "معبد سليمان" بود. اتفاقاً روز بعد هم مصادف بود با سالروز ميلاد حضرت پيامبر اعظم صلوات‏الله و سلامه عليه. آن‌ها با برپايي تظاهراتي در بيت المقدس به سمت "ديوار براق" به راه افتادند و در آن‌جا پرچمي با علامت "ستارة داوود" برافراشتند و "سرود ملي يهود"( «هاتيكوا») را سر دادند. همچنين سخنرانان آن‌ها به حضرت رسول‌الله (صلوات‌الله عليه)و اسلام و مسلمانان ناسزا گفتند. مسلمانان در روز بعد، پس از اقامه نماز جمعه با برپايي تظاهراتي از مسجد الاقصي به سمت ديوار براق به راه افتادند. هنگامي كه جمعيت انبوه به محوطة مقابل "ديوار براق" رسيد، نمادهاي مذهبي يهوديان و وسايل عبادت آنان را در هم شكستند و به آتش كشيدند. به اين ترتيب درگيري خونين ميان مسلمانان از يك سو و يهوديان مورد حمايت دولت قيموميت از سوي ديگر آغاز شد كه به سرعت به حومة شهر سرايت كرد و سرانجام به روستاهاي مجاور كشيده شد. روز بعد، يك يهودي كه وارد باغ يك مسلمان عرب شده بود، توسط وي به قتل رسيد و با انتشار خبر قتل او، درگيري‏ها بين اعراب و يهوديان بالا گرفت و بر وخامت اوضاع افزوده شد. سپس در 22 اوت، مسلمانان خشمگين پس از نماز جمعه از مسجدالاقصي بيرون ريخته و به يهوديان حمله‏ور شدند و به محض اين‌كه اين اخبار به گوش مردم رسيد، تظاهرات و تنش تمام خاك فلسطين را در بر گرفت.
در 24 اوت، عرب‏هاي ساكن "الخليل" به يك محلة يهود?‌نشين در اين شهر حمله كردند و بيش از 60 يهودي را كشتند و حدود 50 تن ديگر را زخمي كردند. پليس به منظور حمايت از يهوديان، وارد عمل و با تظاهركنندگان درگير شد؛ در نتيجه ده تن از آن‌ها را كشت و چند تن ديگر را مجروح كرد. فلسطينيان در 29 اوت نيز به محله‌ا? يهودي‌نشين در شهر "صفد" حمله بردند و 20 يهودي را به قتل رسانده و 25 تن ديگر را زخمي كردند. در شهر "يافا" يهوديان به رهبري شخص? يهودي به نام "خانكيز" به خانة يك پيش‌نماز مسجد ريختند و او را با تمام شش نفر اعضاي خانواده‏اش به طرز فجيعي به قتل رسانده و مثله كردند. در "بيت‏المقدس" نيز يهوديان به محل دفن صحابه تعرض كرده و قبور آنان را به نجاست آلودند. از 24 اوت تا 2 سپتامبر، بارها مسلمانان فلسطيني به شهرك‏هاي يهودي‏نشين حمله كردند و در خلال آن شش شهرك را كاملاً از بين بردند، همچنين يهوديان يافا و بيسان هم آماج حملات اعراب واقع شدند. فلسطين به صحنة جنگ مبدّل شده بود و مقامات انگليسي نمي‏توانستند اوضاع را كنترل كنند تا اين‌كه در پايان ماه اوت، دولت قيموميت با استمداد از نيروهاي كمكي اعزام شده از مصر، موفق شد بر اين بحران فائق آيد.
طبق آمار رسمي دولتي، در اين قيام 133 يهودي كشته و 339 تن ديگر زخمي شدند. از اعراب نيز 116 تن شهيد و 232 تن مجروح گرديدند كه اكثر آن‌ها از سوي پليس و ارتش انگليس هدف قرار گرفته بودند. تلفات نظاميان انگليسي بسيار اندك بود؛ زيرا اين قيام فقط متوجه يهوديان بود. پس از پايان قيام، نزديك به 1300 تن كه 90 درصد آن‌ها عرب بودند، توسط دستگاه قضايي دولت قيموميت به پاي ميز محاكمه كشانده شدند. بار ديگر "بنتويچ" دادستان كل فلسطين كه يك صهيونيست متعصب بود، احكام جائرانه‏اي را عليه فلسطنيان صادر كرد. براي مثال "خانكيز"، كه عامل قتل‏عام فجيع يك خانواده مسلمان بود، به حبس ابد محكوم شد كه اين حكم بعد از مدتي به 15 سال حبس تبديل شد و بعدها نيز اين شخص مورد عفو قرار گرفت و آزاد شد. مسلمانان تلاش كردند "بنتويچ" را به قتل برسانند؛ اما وي تنها از ناحية ران زخمي شد. با اين حال مقامات انگليس وي را در سال 1931 عزل كردند. انگليسي‏ها سه عرب را به نام‏هاي "عطاء الزير"، "محمد جمجوم" و "فؤاد حجازي" را محكوم به اعدام كردند. آن‌ها در 17 ژوئن سال 1930 به شهادت رسيدند كه در تاريخ فلسطين به عنوان "سه‌شنبة سرخ" به ثبت رسيد. اين سه انقلابي فلسطيني هنگامي كه به سمت چوبه دار برده مي‏شدند، از خود شجاعتي به ياد ماندني نشان دادند. "الزير" و "جمجوم" درخواست كردند طبق سنت مسلمانان منطقه، براي استقبال از شهادت دستان‌شان را حنا بزنند و در حالي كه از سكوي اعدام بالا مي‏رفتند، اشعاري حماسي مي‏خواندند و فلسطينيان حاضر در ميدان نيز اشعار را با آن‌ها تكرار مي‏كردند.
بعدها مشخص شد "حاج امين الحسيني" ("مفتي اعظم بيت المقدس" و "رئيس مجلس اعلاي اسلامي") به طور سرّي، اين قيام را رهبري مي‏كرد.
 سه شنبه 31 ارديبهشت 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 403]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن