محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1844709316
پروتکل الحاقی چه الزاماتی خواهد داشت؟
واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
پروتکل الحاقی چه الزاماتی خواهد داشت؟ پروتکل الحاقی مجموعه بازرسیها و دسترسیهای گستردهای است که کشور اجراء کننده آن به بازرسین آژانس بینالمللی انرژی هستهای اعطاء میکند تا آنها بتوانند عدم تخطی این کشور از اصل عدم اشاعه هستهای را بررسی کنند.
به گزارش فرهنگ نیوز، با نزدیک شدن به موعد پایان ضربالاجل ۹ تیر بحثها درباره تعهداتی که کشورمان در ازای یک توافق هستهای احتمالی خواهد پذیرفت، از محدویت در برنامه هستهای گرفته تا نظارتهای آژانس، داغتر میشوند. یکی از تعهدات کشورمان پذیرش و اجرای پروتکل الحاقی خواهد بود که از گذشته نیز در فضای سیاسی کشورمان بسیار بحثبرانگیز بوده است.
در سال ۱۹۹۳ برنامهای برای تقویت و توسعه سیستم پادمانهای قبلی معرفی شده و در سال ۱۹۹۷ مدل یک پروتکل توسط شورای حکام آژانس تصویب شد. این تمهیدات توانایی آژانس برای شناسایی فعالیتهای هستهای اعلام نشده، شامل تأسیساتی که هیچ ارتباطی با چرخه سوخت هستهای غیرنظامی ندارند را افزایش داد.
کشورمان در گذشته این پروتکل را امضاء کرده و برای مدتی آن را به صورت داوطلبانه اجراء کرده است. از آنجایی که این پروتکل در مجلس شورای اسلامی تصویب نشده اجرای آن از نظر حقوقی الزامآور نیست، اما همانگونه که گفته شد بخشی از توافق احتمالی اجرای پروتکل خواهد بود.
تا ۲۰ دسامبر ۲۰۱۰، ۱۳۹ کشور پروتکل الحاقی را امضاء کرده و ۱۰۴ کشور نیز آن را اجراء کردهاند. برخی از این کشورها به صورت مشروط پروتکل را اجراء میکنند (مانند روسیه، فرانسه، ...) برخی دیگر نیز اصلا برنامه هستهای ندارند که نگرانی درباره بازرسیهای ناشی از آن داشته باشند (مانند افغانستان، آلبانی، ...).
هنوز مشخص نیست مدل پروتکل الحاقی که کشورمان پذیرای آن خواهد بود به چه شکل است اما برای آگاهی از تعهدات احتمالی کشورمان بر اساس پروتکل الحاقی نگاهی داریم به متن مدل این پروتکل که بر روی پایگاه اینترنتی آژانس بینالمللی انرژی هستهای موجود است.
پروتکل الحاقی شامل ۱۸ ماده و دو ضمیمه است. برای دریافت ترجمه فارسی متن پروتکل الحاقی (بدون ضمائم) اینجا کلیک کنید.
در ماده اول چنین قید شده:
مفاد موافقتنامه پادمان باید تا جایی که با مفاد این پروتکل مرتبط و منطبق باشند، در این پروتکل اعمال میشوند. در صورتی که تضادی بین مفاد موافقتنامه پادمانی و مفاد این پروتکل پدید آید، مفاد این پروتکل باید اعمال شوند.
بدین ترتیب اگر بین این پروتکل و موافقتنامههای بازرسی که ایران و آژانس پیش از آن امضاء کرده بودند اختلافی پدید آمده و یا ناهمخوانی وجود داشته باشد، متن این پروتکل معتبر خواهد بود.
ماده دوم پروتکل الحاقی از کشور امضاء کننده میخواهد درباره تأسیسات مرتبط با فعالیتهای تحقیقات و توسعه چرخه سوخت هستهای۱، معادن اورانیوم و توریم، صادرات و واردات مواد چشمه۲، مواد هستهای و ... اطلاعاتی مشروح ارائه کند. این اطلاعات شامل مقادیر، استفادهها، سایتها و هر نوع مکانی است که آژانس تشخیص دهد به نوعی با این موارد ارتباط دارند.
در بند ب.۲. این ماده میخوانیم:
شرح کلی از فعالیتها و هویت افراد حقیقی یا حقوقی که فعالیتهایی را در اماکنی که توسط آژانس مشخص گشته و خارج از یک سایت قرار دارند اما آژانس فکر میکند که در حقیقت ممکن است با فعالیتهای آن سایت مرتبط باشند. ارائه این اطلاعات منوط به درخواست ویژه آژانس است. اطلاعات باید با مشورت آژانس و به موقع انجام گیرد.
در ماده سوم پروتکل درباره زمانبندی ارائه اطلاعات درخواست شده بر اساس ماده دوم بحث شده است.
از ماده چهارم به بعد بحثبرانگیزترین بخش پروتکل الحاقی با عنوان "دسترسی تکمیلی" (Complementary Access) آغاز میشود و تا ماده ده ادامه مییابد. در ماده چهارم اعلام شده که کشور امضاء کننده باید به بازرسین آژانس اجازه دسترسی به سایتها و اماکنی که در ماده پنجم مشخص شده است ارائه نماید. در بند ب ماده چهارم چنین قید شده است:
۱) به جز آنچه در بند (۲) زیر بیان شده، آژانس باید حداقل ۲۴ ساعت قبل از دسترسی به [کشور اجراء کننده پروتکل] اطلاع دهد.
۲) برای دسترسی به هر جایی در یک سایت که توأم با بازدیدهای راستیآزمایی اطلاعات طراحی یا بازرسیهای ویژه یا معمولی باشد، مدت زمان اطلاع قبلی، در صورت درخواست آژانس، باید حداقل دو ساعت باشد، در شرایط استثنایی، ممکن است کمتر از دو ساعت باشد.
در ادامه ماده چهارم تأکید شده است که ارائه دسترسی و یا هر نوع تأخیر در آن باید به گونهای باشد که هیچ گونه مانعی بر سر راه بازرسیها پدید نیاید.
در ماده پنچم به برخی مکانهایی که باید آژانس اجازه دسترسی از آنها را داشته باشد به مانند سایتها۳ اشاره شده است. بندهای مرتبط با معادن، مواد هستهای، صادرات و واردات تجهیزات و مواد هستهای در ماده دوم از دیگر مواردی هستند که آژانس میتواند بر اساس آنها خواستار بازرسی از اماکن مشخص شده شود. اماکن و یا افراد خارج از سایتها که آژانس فکر میکند در فعالیتهای مرتبط با آن سایت دخیل بودهاند نیز در صورت درخواست آژانس مشمول بازرسی میشوند.
در ماده پنجم تأکید شده که: " چنانچه [کشور اجرا کننده] پروتکل نتواند امکان دسترسی به اماکن فوق را فراهم آورد، باید فورا تلاش معقول خود را در جهت برآوردن خواستههای آژانس از طریق روشهای دیگر به کار بندد."
در بند پ ماده پنجم نیز اعلام شده که اساسا هر مکانی که توسط آژانس برای نمونهگیری محیطی مشخص میشود باید کشور اجراء کننده پروتکل اجازه دسترسی به آن را ارائه کند و " چنانچه نتواند امکان دسترسی به این مکانها را فراهم آورد باید فورا تلاش معقول خود را در جهت برآوردن خواستههای آژانس از مناطق مجاور یا از طریق روشهای دیگر به کار بندد."
در ماده ششم فعالیتهایی که آژانس میتواند در اماکن مورد بازرسی انجام دهد تشریح میگردند که شامل مشاهده عینی؛ جمعآوری نمونههای محیطی؛ استفاده از دستگاههای شناسایی و سنجش پرتوها؛ بکارگیری انواع مهر و موم و دیگر ابزار شناسایی و تشخیص دستکاری؛ بررسی سوابق مرتبط با مقادیر، منشأ و حالت مواد؛ جمعآوری نمونههای محیطی و دیگر تمهیدات عینی که از نظر فنی قابلیت آنها به اثبات رسیده؛ و ... است.
در ماده هفتم بحث مرتبط با "دسترسی مدیریت شده" مطرح میشود. هدف از این نوع دسترسی چنین تعریف میشود:
تا از انتشار اطلاعات مرتبط با اشاعه جلوگیری به عمل آید، الزامات ایمنی یا حفاظت فیزیکی اجراء شود؛ یا از اطلاعات حساس اختصاصی یا تجاری محافظت کنند.
اما بلافاصله تأکید میشود:
چنین تمهیداتی نباید موجب منع آژانس از انجام فعالیتهای لازم جهت حصول اطمینان کافی از عدم وجود مواد هستهای و فعالیتهای لازم جهت حصول اطمینان کافی از عدم وجود مواد هستهای و فعالیتهای اظهار نشده در مکان مورد نظر و از جمله حل و فصل سؤال مربوط به صحیح بودن و کامل بودن اطلاعات اشاره شده در ماده ۲ یا ناهمخوانی مربوط با آن اطلاعات گردند.
در ماده هشتم تأکید شده:
هیچ چیز در این پروتکل نباید مانع از این شود که [کشور اجراء کننده پروتکل] پیشنهاد دسترسی به اماکنی، علاوه بر آنچه در ماده ۵ و ۹ مورد اشاره قرار گرفتهاند، به آژانس ارائه دهد یا از آژانس درخواست کند که در یک مکان خاص راستیآزمایی انجام دهد. آژانس باید بلادرنگ برای انجام چنین درخواستی به هر تلاش معقول دست بزند.
در ماده نهم کشور اجراء کننده ملزم شده که در صورت درخواست آژانس اجازه دسترسی به هر مکانی که توسط این نهاد مشخص شده را برای انجام نمونهبرداری محیطی گسترده۴ مهیا کند و بار دیگر تأکید میکند که " چنانچه کشور اجراء کننده پروتکل نتواند این دسترسی را فراهم کند باید تلاش معقول خود را جهت برآوردن خواستههای آژانس در مکانهای جایگزین به کار بندد."
در ماده دهم آژانس ملزم شده که نتیجه فعالیتهای خود را به اطلاع کشور اجراء کننده پروتکل ارائه کند. ماده یازدهم به چگونگی انتخاب بازرسها میپردازد. ماده دوازدهم چگونگی اعطای ویزا به بازرسین را تشریح میکند.
در ماده سیزدهم اعلام شده که آژانس و کشور امضاء کننده باید در صورت درخواست هر کدام "تمهیدات تکمیلی" برای چگونگی اجرای مفاد این پروتکل تدوین کنند.
در ماده چهاردهم بر ضرورت دسترسی بازرسین به انواع سیستمهای ارتباطی تأکید شده است.
ماده پانزدهم پروتکل بر ضرورت حفاظت از اطلاعات محرمان تأکید دارد. " آژانس باید رژیمی دقیق برای اطمینان از حفاظت کارآمد دربرابر افشای اسرار تجاری، تکنولوژیکی و صنعتی و سایر اطلاعات محرمانه، شامل اطلاعاتی که حین اجرای این پروتکل از آنها آگاه میشود، ایجاد نماید."
در ماده شانزدهم اعلام شده که پروتکل دارای دو ضمیمه است که بخش لاینفک آن هستند. در ماده هفدهم درباره زمان آغاز اجرای پروتکل بحث شده و ماده هیجدهم نیز به تعریف عبارات مورد استفاده در این پروتکل میپردازد.
پانویس
۱. فعالیتهای تحقیقات و توسعه مرتبط با چرخه سوخت هستهای به معنای آن دسته از فعالیتهایی هستند که به طور مشخص با هر نوع ابعاد فرآیند یا توسعه سیستم موارد زیر مرتبط هستند:
- تبدیل مواد هستهای،
- غنیسازی مواد هستهای،
- تولید سوخت هستهای،
- رآکتورها،
- تأسیسات کریتیکال،
- بازفراوری سوخت هستهای،
- فرآوری پسماندهای سطح میانی یا سطح بالای شامل پلوتونیوم، اورانیوم با غنای بالا یا اورانیوم ۲۳۳ (شامل بستهبندی مجدد پسماند یا تغییرات بیشتر در آن – بدون جدا کردن عناصر – برای ذخیرهسازی یا دفع، نمیشود)،
اما شامل فعالیتهای مربوط به تحقیقات نظری یا علوم پایه یا تحقیق و توسعه در زمینه کاربردهای صنعتی رادیوایزوتوپ، کاربردهای پزشکی، آبشناسی و کشاورزی، تأثیرات بر بهداشت و محیط زیست و بهبود شرایط نگهداری نمیشود.
۲. اورانیوم یا توریم، یا هر نوع ترکیب آنها، در هر شکل فیزیکی یا شیمیایی، یا مواد کانی که وزن آنها شامل یک بیستم یک درصد (۰.۰۵ درصد) یا بیشتر اورانیوم، توریوم یا هر نوع ترکیب آنها باشد.
۳. هر نوع تأسیسات و ساختمانی که در آنها مواد هستهای مورد استفاده هستند و یا در گذشته بودهاند.
۴. نمونهگیری محیطی گسترده یعنی جمعآوری نمونههای محیطی (برای مثال: هوا، آب، گیاه، خاک، لکهها) در مجموعهای از مکانهایی که توسط آژانس مشخص شده تا به آژانس کمک کند تا درباره عدم وجود مواد هستهای اعلام نشده یا فعالیتهای هستهای در یک منطقه گسترده، نتیجهگیری کند.
منبع: تسنیم
94/3/9 - 15:54 - 2015-5-30 15:54:50
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[مشاهده در: www.farhangnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]
صفحات پیشنهادی
شمخانی: دسترسیهای فراتر از پروتکل الحاقی قابل پذیرش نیست/ همکاری ایران و آژانس صرفا در زمینه تاسیسات هستهای
شمخانی دسترسیهای فراتر از پروتکل الحاقی قابل پذیرش نیست همکاری ایران و آژانس صرفا در زمینه تاسیسات هستهای خواهد بود شمخانی گفت همکاریهای ایران با آژانس مطابق با فرایندهای معمول و صرفا در زمینه تاسیسات هستهای خواهد بود به گزارش نامه نیوز امیر دریابان علی شمخانی دبیر شورامدیریت اجرای پروتکل الحاقی بر مبنای رعایت خطوط قرمز خواهد بود | خبرگزاری ایلنا
روحانی در جلسه شورای اداری استان آذربایجان شرقی مدیریت اجرای پروتکل الحاقی بر مبنای رعایت خطوط قرمز خواهد بود رییس جمهوری با تاکید بر اینکه "تحقیق و توسعه خط قرمز ما است و مذاکره کنندگان به خطوط قرمز واقفند" تصریح کرد نظرات رهبر معظم انقلاب اسلامی برای دولت مطاع استبدون اذن مجلس اجرای پروتکل الحاقی امکان قانونی نخواهد داشت
جلسه غیرعلنی مجلس با ظریف و عراقچی بدون اذن مجلس اجرای پروتکل الحاقی امکان قانونی نخواهد داشت رئیس مجلس شورای اسلامی در جلسه غیرعلنی ضمن حمایت از طرح مجلس برای حفظ حقوق هستهای کشور گفت مجلس با دقت پروتکل الحاقی را بررسی میکند و بدون اذن مجلس اجرای پروتکل الحاقی امکان قانونی نتوضیحات ظریف دربارۀ پروتکل الحاقی و اجازه بازرسیها از مراکز هستهای
توضیحات ظریف دربارۀ پروتکل الحاقی و اجازه بازرسیها از مراکز هستهایتاریخ انتشار دوشنبه ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۴ ۳۴ وزیر امور خارجه مجارستان با وزیر خارجه کشورمان دیدار کرد به گزارش ایسنا پیتر سیارتو وزیر امور خارجه مجارستان در دیدار صبح امروز دوشنبه خود با محمد جواد ظریف درعراقچی: مجوز پذیرش پروتکل الحاقی را داریم/ تشخیص دسترسی دادن به مراکز هسته ای با رهبر انقلاب است /در بحث نظارت
عراقچی مجوز پذیرش پروتکل الحاقی را داریم تشخیص دسترسی دادن به مراکز هسته ای با رهبر انقلاب است در بحث نظارت بر موشکها قاطعانه گفتیم وارد نشوید آن را کنار گذاشتند سید عباس عراقچی در برنامه گفتگوی ویژه خبری درباره آخرین وضعیت حضور ایران در مذاکرات هسته ای با 1 5 توضیح داد بهعراقچی: پروتکل الحاقی برای ما جزو خطوط قرمز نبود
عراقچی پروتکل الحاقی برای ما جزو خطوط قرمز نبودتاریخ انتشار دوشنبه ۴ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۲۳ ۲۲ عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای تصریح کرد ما امنیت ملی و و اسرار نظامی خودمان و دستاوردهای دانشمندانمان را با هیچ چیزی معامله نمیکنیم و اجازه نمیدهیم خدشهاتوضیحات ظریف درباره پروتکل الحاقی |اخبار ایران و جهان
توضیحات ظریف درباره پروتکل الحاقی وزیر امورخارجه گفت پروتکل الحاقی به هیچ وجه اجازه دسترسی بی رویه و بدون دلیل به ساختارهای کشورها را فراهم نمی کند بلکه چارچوبی قاعده مند را ایجاد می کند که هم اکنون در 124 کشور در حال اجرا است کد خبر ۵۰۱۲۶۵ تاریخ انتشار ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۳نبویان : تمام دوربینهای افلاین آژانس با پذیرش پروتکل الحاقی آنلاین میشود /دستهایی درکار است که توافقنا
نبویان تمام دوربینهای افلاین آژانس با پذیرش پروتکل الحاقی آنلاین میشود دستهایی درکار است که توافقنامه احتمالی برای بررسی به مجلس راه نیابد نماینده مردم تهران در مجلس با بیان اینکه در لوزان تیم مذاکرهکننده ایران تعهد داد که پروتکل الحاقی را میپذیرد گفت تمام دوربیننادران در گفتوگو با فارس: مجلس اجازه اجرای موقت یا داوطلبانه پروتکل الحاقی را نمیدهد/مذاکرهکنندگان حق عبور
نادران در گفتوگو با فارس مجلس اجازه اجرای موقت یا داوطلبانه پروتکل الحاقی را نمیدهد مذاکرهکنندگان حق عبور از خطوط قرمز را ندارندنماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تیم هستهای اجازه ندارد هیچ توافقی را بدون مجوز مجلس داشته باشد گفت مجلس اجازه اجرای موقت و یا داوطلبانه پرعراقچی: درباره نحوه اجرای پروتکل الحاقی اختلاف داریم
عراقچی درباره نحوه اجرای پروتکل الحاقی اختلاف داریمعضو ارشد تیم مذاکره کننده کشورمان گفت نشست دو جانبه امروز ژنو گفتگویی است درباره موضوعات محتوایی و مسایلی که هنوز برای آن راه حلی پیدا نشده است تاریخ انتشار شنبه ۹ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۴ ۲۴ عباس عراقچی قبل از ورود به محل نشست اممجلس اجازه اجرای موقت یا داوطلبانه پروتکل الحاقی را نمیدهد
مجلس اجازه اجرای موقت یا داوطلبانه پروتکل الحاقی را نمیدهدتاریخ انتشار شنبه ۲ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۱ ۳۴ نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تیم هستهای اجازه ندارد هیچ توافقی را بدون مجوز مجلس داشته باشد گفت مجلس اجازه اجرای موقت و یا داوطلبانه پروتکل الحاقی که یکی از تلاریجانی: بازرسیهای سرزده در قالب پروتکل الحاقی تحقیرآمیز است
لاریجانی بازرسیهای سرزده در قالب پروتکل الحاقی تحقیرآمیز استتاریخ انتشار سه شنبه ۵ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۲۰ ۳۵ کارشناس حقوق بینالملل بازرسیهای سرزده از مراکز کشورمان را در قالب پروتکل الحاقی بسیار خطرناک و تحقیرآمیز دانست و هشدار داد این بازرسیها کشور را وارد چرخنحوه اجراي پروتکل الحاقي از موارد مورد اختلاف است
۹ خرداد ۱۳۹۴ ۱۴ ۱۳ب ظ عراقچي نحوه اجراي پروتکل الحاقي از موارد مورد اختلاف است موج - عضو ارشد تيم مذاکره کننده هسته اي کشورمان گفت نشست دو جانبه امروز ژنو گفتگويي است درباره موضوعات محتوايي و مسائلي است که هنوز براي آن راه حلي پيدا نشده است به گزارش خبرگزاري موج عباس عراقچينادران: مجلس اجازه اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را نمیدهد
نادران مجلس اجازه اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را نمیدهد نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تیم هستهای اجازه ندارد هیچ توافقی را بدون مجوز مجلس داشته باشد گفت مجلس اجازه اجرای موقت و یا داوطلبانه پروتکل الحاقی که یکی از تبعات آن بازدید از مراکز نظامی است را به هیچ کسیحتی اگر پروتکل الحاقی پذیرفته شود، بازرسی و مصاحبه با دانشمندان را مستثنی میکنیم
حتی اگر پروتکل الحاقی پذیرفته شود بازرسی و مصاحبه با دانشمندان را مستثنی میکنیمتاریخ انتشار دوشنبه ۴ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۳ ۲۸ رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با رد اظهارات مطرح شده به نقل از معاون وزیر خارجه کشورمان در صحن مجلس تأکید کرد که حتی اگر پروتکلپروتکل الحاقی دسترسی بدون دلیل را فراهم نمی کند
ظریف در نشست خبری با وزیرامورخارجه مجارستان پروتکل الحاقی دسترسی بدون دلیل را فراهم نمی کند پروتکل الحاقی به هیچ وجه اجازه دسترسی بی رویه و بدون دلیل به ساختارهای کشورها را فراهم نمی کند بلکه چارچوبی قاعده مند را ایجاد می کند که هم اکنون در 124 کشور در حال اجرا است به گزخرم: برای رفع تحریمها باید پروتکل الحاقی را بپذیریم /دانشمندان هستهای همین مسئولان هستهای هستند نه آدمهای
خرم برای رفع تحریمها باید پروتکل الحاقی را بپذیریم دانشمندان هستهای همین مسئولان هستهای هستند نه آدمهای عجیب و غریب مشاور وزیر امورخارجه کشورمان معتقد است اگر بخواهیم تحریم ها برداشته شود باید پروتکل الحاقی را بپذیریم علی خرم مشاور وزیر خارجه کشورمان و نماینده پیشین تهران-
سیاسی
پربازدیدترینها