واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: عراقچي: ممنوعيت بازرسي از مراكز هستهاي به 1+5 منتقل شد
تيم مذاكره كننده هستهاي به سرپرستي معاون ظريف بعد از سه روز مذاكره فشرده، وين را ترك كرد و امروز هم خود ظريف، براي ملاقاتي دو جانبه با همتاي امريكايياش به لوزان سوئيس ميرود. عباس عراقچي بعد از تمام شدن اين دور از مذاكرات گفته كه در مذاكرات وين مواضع مقام معظم رهبري را درباره امكان نداشتن دسترسي به مراكز نظامي و مصاحبه با دانشمندان هسته اي به طرفهاي غربي مذاكره كننده منتقل كرده است.
تيم مذاكره كننده هستهاي به سرپرستي معاون ظريف بعد از سه روز مذاكره فشرده، وين را ترك كرد و امروز هم خود ظريف، براي ملاقاتي دو جانبه با همتاي امريكايياش به لوزان سوئيس ميرود. عباس عراقچي بعد از تمام شدن اين دور از مذاكرات گفته كه در مذاكرات وين مواضع مقام معظم رهبري را درباره امكان نداشتن دسترسي به مراكز نظامي و مصاحبه با دانشمندان هسته اي به طرفهاي غربي مذاكره كننده منتقل كرده است.
به گزارش «جوان»، در حالي كه عباس عراقچي و تيم همراه او بعد از سه روز مذاكره هستهاي «جزئيتر و پيچيده تر» و در نتيجه با «فشار بيشتري» از قبل از وين برگشت، امروز محمد جواد ظريف وزير امور خارجه در لوزان سوئيس براي چندمين بار با جان كري وزير امور خارجه امريكا ملاقات ميكند. گفته ميشود ارنست مونيز وزير انرژي امريكا نيز در اين ملاقات شركت خواهد كرد ولي شرايط ويژه علي اكبر صالحي، رئيس سازمان انرژي اتمي ايران مانع از حضور او در مذاكرات امروز شده است. ظريف امروز در شرايطي ديدار ميكند كه اختلافات بين طرفين طي هفتههاي اخير تشديد شده و چشم انداز چندان روشني از احتمال دستيابي طرفين به توافق تا دهم تير ماه 1394 وجود ندارد. آنگونه كه عباس عراقچي ميگويد، طرف غربي در مذاكرات چند هفته قبل، فهرستي از مكانها و دانشمندان هستهاي تهيه و از طرف ايراني خواسته براي حل مسئله «ابعاد نظامي احتمالي (PMD) مربوط به سوء ظن آژانس به فعاليتهاي گذشته، به آنها دسترسي پيدا كند. اين درخواست طرف غربي در تهران با مخالفت جدي روبهرو شد و مقامهاي ايراني به صراحت گفتند اجازه دسترسي به مراكز نظامي و دانشمندان هستهاي را به كسي نخواهند داد. اگر روالهاي ديپلماتيك در داخل مذاكرات به درستي پيش برود، ظريف احتمالاً بايد امروز در ملاقات با همتاي امريكايي خود اين موضوع را براي كري به صراحت بيان كند. عباس عراقچي نفر دوم تيم مذاكره كننده هستهاي كه در مواضع بياني با محافظه كاري كمتري در مقايسه با ظريف ظاهر شده و مسائل مذاكرات را با صراحت بيشتري بيان ميكند، روز گذشته در پايان سه روز مذاكره در وين گفت اين موضوع را با طرف غربي در ميان گذاشته كه امكان دسترسي به مكانهاي نظامي و دانشمندان هستهاي وجود ندارد. عراقچي در گفت و گو با خبرگزاري صدا و سيما گفته كه 1+5 ليستي را «با عنوان راه حلي براي حل موضوع پي.ام.دي به ما داده بود» كه بر اساس آن، «افراد و مراكز(ي) مشخص شود و آژانس بتواند به آنها دسترسي مديريت شده داشته باشد.» عراقچي ميگويد: «اين پيشنهاد در تهران مورد موافقت واقع نشد، ما روي ايدههاي ديگر كار ميكنيم و به طرف مقابل هم صريح گفتهايم.» معاون ظريف ميگويد: «آنچه توسط مقام معظم رهبري بيان شد در عدم دسترسي به افراد براي مصاحبه و در عدم بازرسي يا بازديد از مراكز نظامي، اين دستورالعمل بسيار جدي و قاطع ماست و به طرفهاي مقابل هم كاملاً منتقل شده است كه اين به هيچ وجه در دستور كار ما نيست.» لوران فابيوس، وزير خارجه فرانسه در اولين واكنش به اين موضع، در سخناني در جمع نمايندگان پارلمان اين كشور گفت: «اگر روشن نباشد كه بازرسي از تمامي تأسيسات ايران از جمله تأسيسات نظامي ممكن است، فرانسه [توافق] آن را نخواهد پذيرفت.»
معاون ظريف گفته كه هنوز ميزان اختلافات زياد است و اين اختلافات هم به مسائل محتوايي مربوط ميشود و هم به نحوه نگارش، به خاطر همين برخي منابع از اواسط هفته قبل احتمالاً تمديد مذاكرات را مطرح كردهاند ولي جف راتكه سخنگوي وزارت امورخارجه امريكا گفته: ما در فكر تمديد مهلت براي رسيدن به توافق با ايران نيستيم، البته راتكه نگفته كه كشورش با تمديد مذاكرات مخالف است ولي تأكيد كرده: «امريكا روي 30 ژوئن به عنوان آخرين مهلت تمركز دارد و در اين زمينه تلاش خواهيم كرد.» اين در حالي است كه موضعگيري عراقچي قبل و بعد از مذاكرات اخير نشان ميدهد به احتمال زياد، مذاكرات تا مهلت مقرر (دهم تير ماه) به نتيجه نخواهد رسيد. او ميگويد: «ما در سه روز گذشته هم در سطح كارشناسي و هم در سطح معاونان مذاكرات را ادامه داديم، روي نگارش خود متن و ضمائم آن و بحث قطعنامهاي كه شوراي امنيت بايد صادر كند، مشورتهايي داشتيم، همچنين روي عناصر و مؤلفههاي آن صحبت كرديم و به تدريج متن را كاملتر ميكنيم. اين عضو ارشد تيم مذاكره كننده هستهاي ايران ميگويد: «آنچه از نظر ما يك سرانجام مطلوب به حساب ميآيد توافق خوبي است كه خواستههاي ما در آن رعايت شده باشد، اگر به اين توافق خوب برسيم خب طبعاً مذاكرات به سرانجام خود رسيده است وگرنه بحثها ادامه پيدا خواهد كرد تا به آن نقطه برسيم.» معاون وزير خارجه ادامه داد: «يكي از موارد اختلافي كه هنوز به يك راه حل نهايي نرسيده بحث همزماني فعاليتهاي دو طرف است كه اگر ما به توافق برسيم طبعا يكسري اقداماتي را طرف مقابل ما (1+5) بايد انجام دهند در خصوص رفع و لغو تحريمها و يكسري اقداماتي كه ما بايد انجام دهيم. اينكه اين دو سري اقدام چگونه با هم همزمان ميشود يكي از مسائل اختلافي است. وي افزود: «روي اصل همزماني توافق وجود دارد و ماهيت اقدامات طوري است كه همزمان شدن آنها مشكلاتي دارد كه بايد به ترتيبابي برسيم كه خواسته دو طرف رعايت شود، اين از مواردي است كه هنوز روي آن كار ميكنيم.»
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۸ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۱:۳۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 98]