واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نگاهی به تحریم ها علیه ایران تهران - ایرنا - روزنامه اعتماد نوشت: هرچه قطار مذاکرات ایران با ١+٥ به ایستگاه نهایی نزدیک تر می شود حساسیت نسبت به تحریم ها و چگونگی برخورد با آنها نیز حساس تر می شود.
در ادامه این مطلب که روز شنبه در روزنامه اعتماد منتشر شد، می خوانید: هستند عده ای که در ایران و امریکا نمی خواهند مشکلات ایران با جهان پیرامونی حل شود؛ از نتانیاهوی صهیونیست که با نقاشی کودکانه خود در شورای امنیت سازمان ملل نقشه بمب در حال تکمیل را کشید که ضامن آن ظرف چند ماه آینده آماده انفجار بود ولی هنوز آن چند ماه نرسیده است!!!؟؟؟ تا تعدادی از سناتورهای امریکایی که با خط و نشان کشیدن برای رییس جمهور امریکا دست به تهدید زدند و نامه ای به ایران ارسال داشتند که ما در مقابل هرنوع تعهد رییس جمهور امریکا خواهیم ایستاد.
در ایران هم جماعت دلواپس تا مرز جعل امضا و متن طرح سه فوریتی برای توقف مذاکرات پیش رفتند.
مذاکره اما در دو مسیر پیش می رود؛ نخست قول و قرار و درنهایت توافق راجع به چگونگی برنامه اتمی ایران و تداوم غنی سازی اورانیوم در مراکز اتمی کشور. دومین مساله برمی گردد به تحریم ها و چگونگی برداشتن تحریم ها که نفسگیرترین بخش مذاکرات ١+٥ را به خود اختصاص داده است، در نوشته حاضر به صورت گذرا به تعداد تحریم ها و مراجع تحریم کننده می پردازم تا در فرصت مناسب به بررسی موردی تحریم های اعمال شده علیه کشورمان بپردازم.
در جمع ٣٦ تحریم شامل بخش های انرژی، تسلیحات هسته ای و موشکی، مسدود کردن دارایی ها، ممنوعیت سفر، ممنوعیت تجارت و ممنوعیت های مالی و دیگر ممنوعیت ها علیه کشورمان صادر شده است ..
هرچند تعدادی از این تحریم ها از همان ابتدای انقلاب یعنی سال ١٩٧٩ علیه ایران صادر شد که در آن زمان موضوع برنامه اتمی در کار نبود.
برای نمونه نخستین تحریم علیه ایران توسط رییس جمهور وقت امریکا جیمی کارتر در سال ١٩٧٩ به جهت مصادره ١٢ میلیارد دلار از دارایی های ایران صادر و در سال ١٩٨٠ دو تحریم باز هم توسط رییس جمهور امریکا یکی مبنی بر ممنوعیت فروش و عرضه هرگونه کالا و خدمات و دیگر ممنوعیت کلیه مبادلات تجاری با ایران صادر شد که تقریبأ روی کاغذ ماندند و غیرقابل اجرا تشخیص داده شدند. آخرین تحریم ها نیز مربوط است به سال ٢٠١٢. در مجموع ٣٦ قطعنامه یا لایحه تحریمی علیه ایران از سال ١٩٧٩ تا ٢٠١٢ میلادی صادر شد که بعضی از این تحریم ها مانند تحریم سال ٢٠١٠ کنگره امریکا مبنی بر تحریم های همه جانبه علیه شرکت ها و موسساتی که طی ١٢ ماه بیش از پنج میلیون دلار فرآورده های پالایش شده به ایران بفروشد جریمه خواهد شد در نتیجه این موسسات از سیستم های امریکا و انعقاد قرارداد در امریکا محروم خواهند شد یا قطعنامه دیگری که کنگره امریکا در همین سال علیه ایران به بهانه پولشویی تصویب کرد و باعث اعمال تحریم بر بخش های مالی ایران شد.
مراجع تحریم کننده به شرح زیر هستند:
١- رییس جمهور امریکا ١٨
٢- کنگره امریکا ١٠
٣- اتحادیه اروپا ٤
٤- شورای امنیت سازمان ملل ٤
فرض را قوی می گیریم که در دهم تیرماه سال جاری توافق نهایی بین ایران و مذاکره کنندگان ١+٥ امضا شود. پرسش این است راهکار لغو تحریم ها چگونه است؟
الف: تحریم های رییس جمهور امریکا. ظاهر مذاکرات این است که رییس جمهور امریکا قصد دارد قبل از خروج از کاخ سفید یا بهتر بگویم همزمان با فعالیت تبلیغاتی انتخابات سال ٢٠١٦ امریکا از اهرم توافق با ایران سود برده و مسیر کاندیدای حزب دموکرات را برای رسیدن به کرسی ریاست جمهوری در انتخابات پیش رو فراهم آورد و بهترین روش برداشتن تحریم ها توسط وی است تاکاندیدای حزب دموکرات پاسخگوی چگونگی برداشتن تحریم ها نباشد و اثرات تخریبی احتمالی که توسط کاندیدای رقیب صورت می گیرد، دامن کاندیدای حزب را نگیرد، به باور من، برداشته شدن ١٨ تحریم که توسط روسای جمهوری قبلی صورت گرفته است و تنها به امضای رییس جمهور امریکا نیاز دارد، ساده ترین بخش بر چیده شدن تحریم هاست.
ب: اتحادیه اروپا نیز پای چهار تحریم را امضا کرده است که دو تا از تحریم های اعمال شده اتحادیه مبنی بر اقدامات محدود کننده علیه ایران که در سال های ٢٠١٠ و ٢٠١١ صورت گرفت، تحریم های شدیدی بودند و برداشتن تحریم های اتحادیه هم در عمل ساده است زیرا نحوه تصویب تحریم های اتحادیه برمی گردد به ساختار سازمانی اتحادیه اروپا که تحریم ها را نه دولت های اروپایی بلکه اتحادیه اروپا وضع نموده و تنها به امضای وزرای خارجه اتحادیه نیاز دارد و مهم ترین کشورهای اتحادیه به جز گروه ١ + ٥ هستند و بالتبع اگر توافق نهایی صورت بگیرد رفع تحریم های اتحادیه هم نمی تواند با موانعی روبه رو باشد.
ج: مرجع دیگری که علیه ایران تحریم وضع کرده، است کنگره امریکاست که ١٠ عدد از تحریم های ٣٦ گانه مربوط به کنگره است، متاسفانه فضای کنگره از ژانویه امسال به بعد موافق ایران و کاخ سفید نیست، کنگره، جمع نمایندگان مجلس سنا و مجلس نمایندگان امریکاست که از ژانویه سال جاری اکثریت آن را جمهوریخواهان دارند و طبیعی است مهم ترین مدرکی که علیه حزب دموکرات در ایام فعالیت انتخاباتی و انتخابات پیش روی امریکا در سال ٢٠١٦ دارند را به راحتی از دست نخواهند داد، از طرفی خشن ترین تحریم ها هم برمی گردد به تحریم های اعمال شده از ناحیه کنگره امریکا که عمدتا علیه موسسات مالی و بخش پولی و بانکی و انرژی کشورمان است و بیشترین آثار تخریبی را تا هم اکنون علیه بخش اقتصادی ایران داشته است خط و نشان کشیدن های کنگره هم با تکیه بر همین مطلب است.
د: آخرین مرجعی که علیه ایران تحریم صادر کرده، شورای امنیت سازمان ملل است که چهار قطعنامه را به خود اختصاص داده؛ قطعنامه ١٧٤٧ شورای امنیت که محدوده آن، تحریم های اسلحه و مالی، ضبط دارایی های ٢٨ شرکت و اشخاص حقیقی از جمله بانک سپه و سپاه پاسداران است که به ادعای این قطعنامه با برنامه هسته ای ایران مرتبط بودند و مهم ترین این قطعنامه ها قطعنامه ١٩٢٩ است که تحریم بانک های ایرانی در خارج با ادعای ارتباط با برنامه هسته ای یا موشکی ایران که شامل همه معاملات افراد و شرکت ها و بانک های ایران از جمله بانک مرکزی است، دو قطعنامه دیگر یکی ١٧٣٧ و دیگری ١٨٠٣ هرچند شامل محدودیت های مالی وسفر برای برخی افراد و شرکت های ایرانی است، اما به وسعت دو قطعنامه ذکر شده نیستند.
ماراتن نفس گیر مذاکرات تیم مذاکره کننده ایرانی برمی گردد به نحوه رفع تحریم های کنگره و شورای امنیت؛ باید دید اعضای تیم مذاکره کننده با توجه به توان و قدرت بالایی که تا هم اکنون از خود پشت میز مذاکره نشان داده اند، در برخورد با این دو دسته از تحریم ها – تحریم های کنگره و تحریم های شورای امنیت- چه راهکاری را پیش خواهند برد.
منبع: روزنامه اعتماد
اول ** 1346
02/03/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 83]