واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳ خرداد ۱۳۹۴ (۱۰:۴۸ق.ظ)
رئيس پارک ملي دريايي ناي بند: بالغ بر يک هزار بچه لاک پشت وارد دريا ميشوند موج - مصطفي مؤذني، رئيس پارک ملي درياي ناي بند استان بوشهر، گفت: لاک پشت هاي دريايي يکي از جانوران آبزي در معرض خطر انقراض هستند که عوامل مختلفي از زمان تخم تا بلوغ، حيات آنها را تهديد ميکنند.
به گزارش خبرگزاري موج، مؤذني با اشاره به روز جهاني تنوع زيستي و گراميداشت اين روز بيان کرد: اين جانوران بلافاصله بعد از تولد از لانه به سمت دريا حرکت ميکنند که در حين حرکت به سمت دريا عوامل زيادي از جمله صيادان طبيعي مثل خرچنگها، پرندگان دريايي، روباه، و در برخي مواقع حتي انسانها زندگي آنها را تهديد ميکنند.
فاصله بين ورود نوزادان به دريا تا برگشت به ساحل براي تخمگذاري در ساحل را دوران گمشده مينامند که در حدود بيش از 15 سال طول ميکشد که اين موجودات به آبهاي دور از ساحل مهاجرت کرده و به تغذيه ميپردازند و زماني که به سن نوجواني رسيدند برخي از آنها به آبهاي نزديک به ساحل وارد ميشوند که در اين سن يکي از مهمترين عوامل تهديد کننده آنها تورها و لوازم صيادي و صيد توسط صيادان ميباشد. به طور کلي به علت مهاجرت طولاني لاکپشت ها پس از تولد تا زمان بلوغ جنسي، اطلاع چندان موثق و کاملي در مورد اين دوران وجود ندارد.
وي خاطرنشان کرد: در سال قبل بالغ بر يک هزار بچه لاک پشت روانه دريا شدند و امسال نيز هر چند مشکلات متعدد و فراواني داشتيم، اما؛ اميدواريم در همين اندازه بتوانيم بچه لاک پشت وارد دريا کنيم.
رئيس اداره محيط زيست شهرستان عسلويه با اشاره به اينکه لاکپشت ها پس از رسيدن به سن بلوغ که غالباً در سنين بالاي 15 سال اتفاق ميافتد در دريا جفت گيري ميکنند گفت: يکي از دلايل قرار گرفتن لاک پشت هاي دريايي در ليست سرخ IUCN خطرات فراوان قبل از سن بلوغ و سنين پس از بلوغ ميباشد که شانس برگشت، جفت گيري و توليد مثل آن را پايين ميآورد.
در هر حال پس از آمادگي براي توليد مثل، لاک پشت هاي دريايي در شب و غالباً در حالت مد دريا به سمت سواحل ماسه اي حرکت ميکنند که پس از شناسايي بستر ماسه اي مناسب اقدام به تخمگذاري مينمايند.
وي اضافه کرد: با در نظر گرفتن اينکه لاک پشت هاي دريايي ميبايست در زمان تخمگذاري به زيستگاههاي تغذيه اي نزديک باشند ميبايست ساحل ماسه اي مناسب و امن و داراي مطلوبيت زيستگاهي نيز در اختيار داشته باشند. هرگونه مزاحمت صوتي، نوري و حرکتي قبل از شروع تخمگذاري باعث اختلال در روند تخم گذاري و برگشت لاک پشت ها به دريا ميشود.
مصطفي مؤذني تصريح کرد: در برنامه پايش امسال در نايباند، پس از شناسايي مناطق ساحلي مناسب در دورهٔ تخمگذاري اين سواحل پايش و رصد گرديد و مهمترين و متراکمترين اين سواحل شناسايي شد و با توجه به اينکه اغلب سواحل ماسه اي نايباند بدليل استفاده شديد گردشگري مطلوبيت خود ر از دست دادهاند سواحل امن مشخص و به کمک افراد محلي، کارشناسان محيط زيست و همکاران طرح احياء و بازسازي لاکپشت هاي دريايي، کل ساحل به سمت خشکي و به سمت دريا از هر گونه زباله و ضايعات صيادي و صنعتي پاکسازي شد و از اول اسفند 1393 گشت زني ساحل براي پايش حضور لاکپشت ها در ساحل شروع گرديد و هر شب به کمک افراد محلي گشت زني مداوم انجام ميشد.
وي افزود: در اين پايش شرايط تخمگذاري پس از چند سال در چند نقطه جديد تعيين گرديد که در اين ميان سواحل بنود، زهده، بنيدر و طينه مورد پايش قرار گرفت.
اين سواحل فاقد مزاحمت نوري بود و بجز ساحل بنود که مزاحمتهاي گردشگري در آن وجود دارد مابقي سواحل ذکر شده فاقد مزاحمتهاي انسان ساخت ميباشند اما در اين سواحل شرايط طبيعي مناسب نيست و لاک پشت ها ناچاراً به واسطه اينکه ديگر سواحل مناسب منطقه به خاطر فعاليتهاي انساني و آلودگيهاي نوري و صوتي از مطلوبيت خوبي برخوردار نيست از اين سواحل جهت تخمگذاري استفاده ميکنند، از جمله مشکلات طبيعي سواحل مذکور، آب گرفتگي حين مد و دستبرد سگ سانان به لانههاي لاک پشت ها ميباشد که مهمترين تهديدات طبيعي لاک پشت ها محسوب ميشوند.
رئيس پارک ملي دريايي ناي بند بيان کرد: در اين طرح ضمن پايش مستمر اين سواحل در کليه شبهاي فصل تخمگذاري اقدام به پلاک گذاري لاکپشت ها، جابجايي لانهها و تخمها و تثبيت آنها در هچري سايت، شمارش تخمها، بيومتري لاکپشت هاي تخمگذار و غير تخمگذار، بيومتري تخمها، اندازه گيري دماي آب حين تخم داري و ديگر اندازه گيريهاي فيزيکي محيطي اقدام ميگردد و زمان تفريح تخمها نيز بصورت تخميني تعيين ميگردد.
وي با اشاره به اينکه در سال قبل بالغ بر يک هزار بچه لاک پشت روانه دريا شدند، اظهار اميدواري کرد: امسال نيز هر چند مشکلات متعدد و فراواني داشتيم، اما؛ اميدواريم در همين اندازه بتوانيم بچه لاک پشت وارد دريا کنيم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]