واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مسئله پرمخاطره بازرسی ها روزنامه شهرآرا در شماره 1702 روز پنجشنبه ،یادداشتی به قلم دکتر "میثم ظهوریان" با عنوان "مسئله پرمخاطره بازرسی ها" به چاپ رسانده است.
از حساس ترین محورهای مورد اشاره در تفاهم لوزان مبحث بازرسی های آژانس از مراکز هسته ای و سایر مراکز کشورمان است. اهمیت موضوع بازرسی ها در توافق جامع، از آن رو بیشتر می شود که سایر مفاد توافق نامه در بدترین شرایط فرضی ممکن است که باعث تعطیلی کامل برنامه غنی سازی ما شود؛ اما به نظر می رسد آمریکا از بند بازرسی ها در این توافق به دنبال کارکردی بسیار فراتر باشند که اطلاع از ساختار و روند صنایع دفاعی و نظامی کشورمان فقط بخشی از آن است.
در تفاهم لوزان تیم مذاکره کننده نه تنها پذیرفته است که کشورمان باید پروتکل الحاقی را به صورت داوطلبانه اجرا و سپس تصویب کند که اجازه دسترسی های فراتر از پروتکل الحاقی و استفاده از فناوری های مدرن برای بازرسی را نیز به تعهدات کشورمان افزوده است.
این در حالی است که خود پروتکل الحاقی تعریفی بسیار وسیع دارد که به عنوان مثال بر طبق ماده ٤ آن بازرسان حداکثر 2 ساعت قبل از بازدید از هر مرکزی باید به مسئولان کشورمان اطلاع دهند.
در موضوع بازرسی ها همچنین براساس تفاهم انجام شده در لوزان ایران ضمن تعهد نسبت به ارائه کامل اطلاعات زنجیره تامین صنعت هسته ای خود، به بازرسان اجازه داده است از تمام این زنجیره بازرسی کند که این خود اطلاعاتی بسیار ارزشمند از زنجیره ای است که در طول سال ها شکل گرفته است.
این در حالی است که این نوع از بازرسی در عمل باعث می شود در صورت پیش آمدن هر مشکلی در آینده طرف مقابل بتواند با استفاده از اطلاعات ذی قیمت به دست آمده در فرآیند بازرسی با این زنجیره و فعالان آن برخورد کند.
مروری بر تجربه بیانیه سعدآباد و وقایع پس از آن در سال ٨٣ که ما چنین تعهدی را (در حد بسیار کمتر) در مورد بازرسی ها به طرف مقابل دادیم این نکته را به یاد می آورد که براساس اطلاعاتی که ما در دوره مذکور از زنجیره تامینمان به آژانس دادیم، غربی ها با شرکت ها و افراد طرف قرارداد ما در صنعت هسته ای برخورد کردند و بعداً براساس همین اطلاعات آن شرکت ها را در لیست تحریم ها قرار دادند.
از جمله عواقب تعهدات کشورمان در این محور براساس بیانیه سعدآباد این بود که بعضی از افراد خارج از کشور که در ایجاد و توسعه چرخه هسته ای به ایران کمک کرده بودند در کشورهایشان بازداشت شدند که ازجمله آن ها می توان به عبدالقدیرخان پدر برنامه هسته ای پاکستان اشاره کرد که به استناد اطلاعاتی که ایران به آژانس داده بود سال ٢٠٠٤ به جرم ایجاد شبکه غیرقانونی تکثیر هسته ای در پاکستان به حبس ابد محکوم شد که البته پس از سرنگونی پرویز مشرف دولت بعدی پاکستان سال ٢٠٠٩ وی را آزاد کرد.
تجربیات جهانی نیز در بحث اشاعه درس های زیادی برای کشورمان در روند مذاکره دارد.
در طول ٥٠ سال اخیر ایران تنها کشوری نبوده است که آمریکا به دلیل تمایل به حفظ هژمونی خود با آن ها در موضوع یا به بهانه عدم اشاعه درگیر شده است.
بارزترین نمونه های این موضوع چین، پاکستان، هند، عراق و لیبی هستند.
تمام این شش کشور هم مانند ایران (البته نه به شدت ایران) تحریم شده اند.
سه کشور اول قبل از تکمیل کامل زنجیره هسته ای خود (حتی تا ساخت سلاح) حاضر به مذاکره با آمریکا نشدند و بعد از تکمیل آن پا به مذاکره گذاشتند و به اتفاق هم در موردشان تحریم ها رفع شد.
دو کشور انتهایی رژیم کامل بازرسی را پذیرفتند و تکلیفشان مشخص است.
به نظر می رسد برای کاهش یافتن میزان آسیب های وارده بر کشورمان در اثر محور بازرسی ها ، حداقل اقدام ضروری این است که تیم مذاکره کننده ضمن حذف هر گونه دسترسی های فراتر از پروتکل الحاقی از توافق جامع، این پروتکل را نیز با حق تحفظ نسبت به بازرسی از اماکن غیر هسته ای مورد پذیرش قرار دهد.ک/1
7496
31/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 168]