واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ (۲:۳ق.ظ)
سياست روز: پروتکل الحاقي دردسر ساز مي شود موج -
به گزارش خبرگزاري موج، «پروتکل الحاقي دردسر ساز مي شود»عنوان سرمقاله روزنامه سياست روز است که در آن مي خوانيد؛
هر چند پروتکل الحاقي داوطلبانه جلوه مي دهد و کشورها با اختيار خود مي توانند آن را اجرا کنند، اما در باطن چنين چيزي وجود ندارد، آژانس و کشورهاي غربي و آمريکا براي مجاب کردن کشور هدف به امضاي آن، اقداماتي را انجام مي دهند تا آن کشور مجبور به پذيرش پروتکل الحاقي شود.
در پروتکل الحاقي که به ظاهر داوطلبانه است، مجلس يا پارلمان کشور مورد نظر بايد آن را تصويب کند تا وجهه قانوني پيدا کند و سپس به اجرا گذاشته شود.
ماهيت پروتکل الحاقي براين اساس که آژانس در بازرسي هاي خود حق دارد به هر مکاني که براي بازرسي خود تشخيص مي دهد و ضروري مي داند، سرکشي کند.
گرچه در اين پروتکل به طور مستقيم نامي از مراکز نظامي برده نشده است، اما از واژه «هرمکاني» اين اختيار را به آژانس و بازرسان آن خواهد داد تا براساس تشخيص و ضرورت خود، درخواست بازديد از مراکز نظامي کشور مورد نظر را هم مطرح کند.
بر همين اساس است که مديرکل آژانس بين المللي انرژي اتمي، مقامات غربي از جمله آمريکايي ها مانند اوباما، کري و مونيز تفسيرها و برداشت هاي خود را از اين پروتکل در قبال ايران بيان کرده اند.
آنها در چند روز گذشته منتهي به زمان پايان گفت وگوهاي هسته اي است، بارها تأکيد کرده اند که ايران متعهد خواهد شد تا بازرسي هاي بسيار گسترده اي را بپذيرد وحتي بازديد از مراکز نظامي را هم بايد بپذيرد يا حتي پذيرفته است.
با توجه به اين که پروتکل الحاقي هنوز در مجلس شوراي اسلامي طرح نشده است و در اين زمينه هيچگونه الزام حقوق بين المللي براي ايران وجود ندارد، اما از هم اکنون آمريکايي ها فضاسازي و زمينه سازي هاي خود را در سطح رسانه ها و افکار عمومي آغاز کرده اند و به شدت هم آن را پيگيري مي کنند.
اما در مقابل از سوي تيم هسته اي اجراي داوطلبانه پروتکل الحاقي مطرح مي شود، طرح اين موضوع در مذاکرات هسته اي باعث شد تا آمريکا و غربي ها استفاده خود را از آن ببرند و هر چه بيشتر بر روي آن مانورهاي رسانه اي و تبليغاتي خود را داشته باشند.
همانگونه که گفته شد، اجراي پروتکل الحاقي براساس قوانين آژانس نيازمند مصوبه مجلس قانونگذاري هر کشوري است، علاوه بر آن چنين بازرسي هايي از مراکز نظامي جمهوري اسلامي ايران به خاطر ساختار فرماندهي نيروهاي مسلح که برعهده رهبر معظم انقلاب اسلامي است، نيازمند مجوز ايشان است، که البته در ديدار چندي پيش ايشان با مداحان کشور، صراحتاً و موکداً چنين درخواست هايي را رد کردند و حتي دستور العمل تقويت بنيه دفاعي و نظامي کشور را صادر کردند.
ساده انگارانه است که تصور کنيم «پروتکل الحاقي دسترسي بدون دليل را فراهم نمي کند» چون تراشيدن دليل براي بازرسان آژانس که مهره هاي آمريکايي هستند، بسيار ساده و پيش پا افتاده است و آنها به راحتي براي بازديد خود دليل هم مي آورند، چه اين دليل منطقي باشد و مستند و چه غيرمنطقي و غيرمستند، مهم طرح درخواست است.
برفرض اگر ايران پروتکل الحاقي را بپذيرد و آژانس هم درخواست بازديد از يکي از مراکز دفاعي و نظامي ايران را مطرح کند و دليل آنها براي مسئولين کشورمان قانع کننده نباشد، چه اتفاقي خواهد افتاد و چه واکنشي از سوي ۱+۵ که توافق را با ايران امضا کرده، صورت خواهد گرفت؟!
قطعاً و يقيناً جمهوري اسلامي ايران متهم به کارشکني در روند اجراي توافق هسته اي خواهد شد و آنگاه بار حقوقي آن براي ايران به مراتب بيشتر از زماني خواهد بود که پروتکل الحاقي را امضا نکرده بود.
علاوه بر آن جمهوري اسلامي ايران متهم به زير پا گذاشتن تعهدات خود در توافق هسته اي مي شود. پس به نظر مي رسد، نپذيرفتن پروتکل الحاقي، از پذيرفتن آن، براي ايران بيشتر منفعت دارد. اين حق قانوني ايران است که پروتکل را نپذيرد.
هنوز در قبال تعهداتي که ايران براساس توافق احتمالي خواهد پذيرفت، تعهداتي که غرب و آمريکا بايد در قبال تعهدات جمهوري اسلامي، متعهد شود، بحث و گفت وگو و جدل هاي سياسي ادامه دارد و هنوز هم به نتيجه نرسيده است. تعهدات ايران براي آمريکايي ها مشخص و روشن گشته و آنها براساس خواسته هاي خود، آن را تنظيم کرده اند، اما تعهدات آنها نسبت به ما حل نشده باقي مانده است. توقع امضاي پروتکل الحاقي، زياده طلبي زورگويانه اي است که به همين خاطر نبايد آن را پذيرفت.
نويسنده: محمد صفري
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]