واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ (۹:۰ق.ظ)
سرمايه گذاري هندي ها در چابهار براي کمرنگ شدن حضور چين و پاکستان گروه اقتصاد سياسي موج
رايزني ها براي سرمايه گذاري هند در بندر چابهار ايران از اوايل قرن بيست و يک آغاز شده است، اما؛ به دليل برخي ملاحظات تاکنون به نتيجه نرسيده است.تحريم هاي اعمالي غرب عليه ايران در سال هاي گذشته مانع اصلي عملياتي نشدن توافقات صورت گرفته ميان ايران و هند بوده است.
تحولاتي که در سال هاي اخير رخ داده، دوباره دهلي نو را به سمت سرمايه گذاري در چابهار ايران سوق داده است. يکي از مهمترين اين تحولات روي کار آمدن «نارندرا مودي» به عنوان نخست وزير در هند است که تلاش مي کند وضعيت اقتصادي اين کشور را سامان دهد.
گفتني است؛ حضور هند در بندر چابهار ايران از جهات مختلف براي دهلي نو حائز اهميت است، اول اينکه اين بندر در منطقه حساسي واقع شده است و کشورهايي که سوداي کسب قدرت را در سر دارند ناگزير بايد به اين منطقه دسترسي داشته باشند و سرمايه گذاري هند در چابهار دسترسي دهلي نو را به دو منطقه حساس خليج فارس و درياي خزر تسهيل مي کند.
به اين ترتيب، با توجه به مزاياي اقتصادي چابهار ايران، اين بندر در برنامه اقتصادي دولت مودي که قصد دارد اقتصاد هند را به سمت و سوي رشد بيشتر سوق دهد از جايگاه ويژه اي برخوردار است.
اما؛ موضوع ديگري که از نظر کارشناسان اهميت اساسي دارد اينکه سرمايه گذاري هاي هند در چابهار ايران با هدف دور کردن جمهوري اسلامي از چين و پاکستان صورت مي گيرد. دهلي نو تمايل ندارد پکن و اسلام آباد به تهران نزديک شوند و عرصه بر فعاليت هاي هند در منطقه تنگ شود.
از سويي ديگر، رقابت هند با چين نيز در اينجا اهميت مي يابد بطوريکه، به موازات نزديکي چين به پاکستان و سرمايه گذاري 46 ميليارد دلاري پکن در پاکستان، دهلي نو نيز به صورت جدي تر به عملياتي کردن پروژه چابهار ايران مي انديشد.
در اين ارتباط بايد توضيح داد که چين و هند که در منطقه شرق آسيا واقع شده اند، علاوه بر تنش هاي مختلف مرزي که با يکديگر دارند بر سر کسب قدرت بيشتر نيز در محيط بين الملل با يکديگر رقابت دارند. به اين ترتيب، دو کشور تلاش مي کنند با جلب هم پيمانان بيشتر بين المللي بر قدرت خود بيافزايند، از سويي ديگر آنها تلاش مي کنند با استفاده از فرصت هاي به دست آمده براي سرمايه گذاري در ساير کشورها قدرت بيشتري کسب کنند.
موضوع ديگر اينکه، هند با پاکستان نيز نوعي رقابت دارد و تلاش مي کند با نزديک شدن به جمهوري اسلامي فضا را براي نزديکي اسلام آباد به ايران از بين ببرد.
مهم اينکه؛ هند تلاش مي کند در آستانه مذاکرات نهايي هسته اي جمهوري اسلامي و قبل از آنکه کشورهاي ديگري وارد عرصه سرمايه گذاري در ايران شوند، گوي رقابت را از رقبا بربايد. در اين ارتباط مي توان به بي توجهي دهلي نو به هشدارهاي ايالات متحده اشاره کرد.
گفتني است؛ آمريکا بارها هشدار داده است که تا به نتيجه رسيدن مذاکرات هسته اي ايران از رايزني درباره سرمايه گذاري در جمهوري اسلامي پرهيز شود.
اما؛ نکته مهم اينکه برخي خبرگزاري ها از تلاش هاي شرکت هاي آمريکايي براي نزديکي به جمهوري اسلامي و برآورد شرايط براي سرمايه گذاري خبر مي دهند.
به طور کلي به نظر مي رسد، جمهوري اسلامي شرايط لازم را براي جلب سرمايه گذاري هاي خارجي دارد و کشورهاي مختلف نيز تمايل به برقراري روابط اقتصادي با تهران را دارند و در حال حاضر مشکل اساسي تحرم هاي اعمالي غرب و آمريکا عليه ايران است که در صورت برداشته شدن، فضا براي سرمايه گذاري و اقدامات اقتصادي باز مي شود.
*شهربانو علي جمعه پور
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]