واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: قذافی از فراز تا فرودمعمر ابومنیار قذافی رهبر لیبی شخصیتی عجیب با ادا اصول و اطواری غریب که به نوعی در فرد ایجاد ترس و وحشت میکند، او عاشق سوارکاری است و دوستان و دشمنان را به یک اندازه از خود رنجیده خاطر میکند.
سرهنگ "مُعَمَّر ابومنیار قَذّافی" رهبر لیبی و آنگونه که خود ادعا میکند، رهبر انقلاب مردمی این کشور و فرمانده نیروهای مسلح لیبی است که ریاست شورای رهبری انقلاب لیبی را از سال 1969 تا 1977 بدست داشت. قذافی در سال 1969 با انجام کوتایی سفید به همراه افسران دیگر که خود را به تبعیت از افسران آزاد مصر افسران آزاد خوانده بودند، به سلطنت پادشاه لیبی "ادریس السنوسی" پایان داده و خود قدرت را در کشور بدست گرفت.زندگی شخصی"معمر محمد عبدالسلام أبو منیار القذافی" از قبیله "القذاذفه" در سال 1942م در روستایی به نام "جهنم" در نزدیکی "شعیب الكراعی" فی دشت "جارف" در منطقة "سرت" به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی خود را در همان روستا به پایان رساند و سپس به شهر "سبها" در جنوب لیبی رفت و پس از ازدواج با همسر اولش و به دنیا آمدن "محمد قذافی" از وی جدا شد و سپس با همسر دومش از قبیله "فرکاش" از شهر "دارالبیضاء" ازدواج کرد تا از وی صاحب هفت فرزند گردد که بزرگترین آنها "سیف الاسلام قذافی" است."جین کرتز" سفیر آمریکا در لیبی در سال 2009 قذافی را اینگونه توصیف میکند: شخصیتی عجیب با ادا اصول و اطواری غریب که به نوعی در فرد ایجاد ترس و وحشت میکند، او عاشق سوارکاری است و دوستان و دشمنان را به یک اندازه از خود رنجیده خاطر میکند.کریز میافزاید: او از لحاظ شخصیتی مبتلا به ترس ناخودآگاه و غیر ارادی است و از بلندیها به شدت می ترسد و ترجیح میدهد که هیچگاه بر بالای آبها پرواز نکند.معمر قذافی دارای 7 فرزند، 6 پسر و یک دختر است که هر کدام از آنها بخشی از امور کشور را در دست دارند:دیدگاهها و اندیشههای سیاسی قذافیقذافی بنابر آنچه در کتاب سبز خود نوشته در حکومت به حاکمیت دمکراتیک و مستقیم مردم معتقد است. هم چنین وی در این کتاب نظریهای را مطرح میکند که نه مارکسیستی و نه سرمایهداری است و آن را نظریه جهان سوم برای زمامداری و حکومت میداند. وی در مورد نظریهاش می گوید: این چکیده تجربههای بشری است و معتقد است: کمیتههای انقلاب باید قدرت را در کشور بدست داشته باشند.سید موسی صدر" معروف به "امام موسی صدر" در 3 شهریور سال 1357 و در آخرین مرحله از سفر دورهای خود به کشورهای عربی، بنابر دعوت رسمی معمر قذافی وارد لیبی شد و در روز 9 شهریور ربوده شد.در مورد خاورمیانه و نزاع اعراب – اسرائیل نیز دیدگاه "کتاب سفید" یا "اسراطین" را ترویج میکند، یعنی تاسیس کشور فلسطینی واحد و یکپارچه که هم اعراب و هم یهود در آن درکنار یکدیگر زندگی کنند.دیدگاهای قذافی درباره آفریقااز جمله شعارهای قذافی در مورد آفریقا این است که "آفریقا برای آفریقاییهاست" و "آفریقاییها باید با یکدیگر متحد شوند". شاید قذافی به این طریق می خواست به نقش آفریقا در جهان کنونی تاکید کند و شاید به همین دلیل بود که آفریقا نقش مهمی در تغییر دیدگاههای آمریکا و انگلیس در قضیه لاکربی بازی کرد و این دو کشور را واداشت تا مواضع لیبی را در این باره بپذیرند.قذافی در سال 1999 "تجمع کشورهای ساحل و صحرا" را تاسیس کرد که هم اکنون 23 کشور آفریقایی در آن عضویت دارند و پس از آن برای تبدیل سازمان وحدت آفریقا به سوی اتحادیه آفریقا گام برداشت.
قضیه ربودن امام موسی صدر"سید موسی صدر" معروف به "امام موسی صدر" متولد 14 خرداد 1307 در قم مرجع دینی و سیاسی شیعیان پس از مهاجرت از ایران به لبنان، "مجلس اعلای شیعیان لبنان" را تأسیس کرد و رهبری فکری و سیاسی شیعیان این کشور را عهدهدار شد. وی در 3 شهریور سال 1357 و در آخرین مرحله از سفر دورهای خود به کشورهای عربی، بنابر دعوت رسمی معمر قذافی وارد لیبی شد و در روز 9 شهریور ربوده شد. دستگاههای قضایی لبنان و ایتالیا، و همچنین تحقیقات انجام شده از سوی واتیکان، ادعای رژیم لیبی مبنی بر خروج صدر از آن کشور و ورود او به رم را رسما تکذیب کردهاند. مجموعه اطلاعات آشکار و پنهانی که طی دو دهه پیش بدست آمده، تماما گواه آنند که موسی صدر هرگز خاک لیبی را ترک نگفتهاست.در این میان قرائن متعددی حکایت از آن دارند که امام موسی صدر همچنان زنده بوده و چون برخی دیگر از علمای اسلامی، شرایط زندان حبس ابد را میگذراند. در خبری که در 13 اردیبهشت 1380 توسط سایت "جبهه نجات ملی لیبی" بر روی شبکه جهانی اینترنت منعکس گردید، مدعی آن است که موسی صدر در اواخر سال 1376 توسط برخی زندانبانان زندان ابوسلیم شهر طرابلس مشاهده گردید و اندکی پیش از ماه رمضان گذشته به مکانی دیگر انتقال یافتهاست.بهتازگی یک منبع دیپلماتیک لیبیایی که از نظام معمر قذافی رهبر لیبی جدا شده است، به " الجزایر تایمز" گفت که سید موسی صدر هنوز درقید حیات است و زیرنظر دستگاههای امنیتی لیبی و درمکانی بسیار ویژه نگاهداری میشود. ماجرای لاکربی و تحریم لیبی در 21 دسامبر 1988 هواپیمای خطوط مسافری پان امریکن بر فراز دهکده لاکربی در اسکاتلند منفجر شد و تمام 270 مسافر و خدمه آن جان باختند.فاجعه هوایی لاکربی در آن سالها به بزرگترین جریان تحقیق و بازجویی تاریخ انگلستان تبدیل شد. این حادثه تروریستی را عموماً حملهای به آمریکا تلقی کردند، چون 189 نفر از قربانیان آمریکایی بودند. ماجرای لاکربی تا پیش از حملات 11 سپتامبر 2001 مرگبارترین حمله به شهروندان آمریکایی تلقی میشد.کریز میافزاید: قذافی از لحاظ شخصیتی مبتلا به ترس ناخودآگاه و غیر ارادی است و از بلندیها به شدت می ترسد و ترجیح میدهد که هیچگاه بر بالای آبها پرواز نکند.دولتهای آمریکا و انگلیس، لیبی را مسئول بمبگذاری در این هواپیما معرفی کردند که به وضع تحریمهای بینالمللی علیه لیبی منجر شد. در سال 2003 دولت لیبی رسماً مسئولیت بمبگذاری در یک هواپیمای مسافربری شرکت پان امریکن در سال 1988 را قبول کرد. عبدالباسط مقرحی تنها فردی است که در ارتباط با این بمبگذاری محکوم شده است.تحولات اخیر لیبیروز 27 بهمن سالجاری شبکه های تلویزیونی عرب زبان از آغاز اعتراضات و قیام مردمی در لیبی خبر داده و عنوان کردند که لیبی تظاهرات در این کشور را آغاز کردهاند.دلیل شعلهور شدن اعتراضات مردمی در لیبی دستگیری یک وکیل و فعال حقوق بشر به نام "فتحی تاربل" عنوان شده که با بستگان زندانیهای زندان ابوسلیم که در آن مخالفان حکومتی و متهمان به اسلامگرایی نگهداری میشوند، ارتباط داشته است..پس از اعلام این خبر صدها فعال سیاسی مخالف رژیم قذافی خواستار برگزاری تظاهرات در روز 17 فوریه(28 بهمن) همزمان با ششمین سالگرد تظاهرات شهر بن غازی در سال 2005 شدند، در آن سال نیروهای امنیتی رژیم لیبی به شدت این تظاهرات را سرکوب کردند.از 17 فوریه تا کنون اعتراضات مردمی سراسر لیبی را فراگرفته که با سرکوب بسیار شدید رژیم معمر قذافی و قتل عام مردم این کشور و محکومیتهای بین المللی همراه بوده است.قبس زعفرانیبخش سیاست تبیان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 487]