محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830778067
خیام نیشابوری و اوضاع علمی واخلاقی زمانه اش
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: خیام نیشابوری و اوضاع علمی واخلاقی زمانه اش حکیم خیام نیشابوری فیلسوف، ریاضی دان، منجم ، طبیب و رباعی سرای ایرانی قرن ششم هجری ، با ابداع روش های نو، دریچه های تازه ای را در پیشرفت مسائل علوم ریاضی و هندسه گشود.
در تاریخ ریاضیات ، هنگامی که از دوره اسلامی سخن می گوییم ، مقصود دوره ای است که از اواخر سده ی دوم هجری شروع و در اوایل سده ی دوازدهم هجری پایان می پذیرد. زیرا نخستین کتاب ریاضی که از این دوره به دست ما رسیده است ، کتاب الجبر و المقابله ی خوارزمی است و آخرین کتاب ارزنده ای که از این دوره باقی مانده کتاب "عیون الحساب" ملّا محمد باقر یزدی است.
از زمانی که ریاضیدانان ایرانی ، از کارهای ریاضی اروپائیان آگاهی پیدا کرده اند و آثارشان از کارهای آنان متأثر بوده است ، جزء دوره ی اسلامی به حساب نمی آید.
نوشتار زیر که توسط گروه اندیشه خبرگزاری ایرنا، به مناسبت بزرگداشت مقام حکیم خیام نیشابوری، تهیه شده است، ضمن بیان شرح مختصری از زندگانی این نابغه ی نیشابوری، به ارائه ی دو برگ از نوشته های این حکیم فیلسوف ، یکی در توصیف زمانه ی خویش، و دیگری در فایده مندی علوم ریاضی ، پرداخته و سپس به معرفی آثاری که توسط نسخه پردازان ایرانی و فرنگی ترجمه و استنساخ شده اشاره می نماید.
*شرح حال مختصری از زندگانی حکیم خیّام
حکیم عمر خیّامی نیشابوری ، که به طور عموم از وی به عنوان حکیم خیّام ، نام برده می شود از بزرگترین ریاضیدانان و دانشمندان اسلامی ، در نیمه دوم قرن پنجم و ربع اول قرن ششم هجری است. او یکی از نوابغ و مفاخر بزرگ علمی ایران ، به شمار می آید.
وی در خانواده ای نیشابوری به دنیا آمده و در همان جا تعلیم و تربیت یافت. عُمَر ، نام خاص اوست و غیاث الدین ، عنوانی افتخاری است که بعدها در زندگی دریافت نمود . لقب "خیّامی" نشان می دهد که پدر یا سایر نیاکان وی ، پیشه ی خیمه دوزی داشته اند .
یکی از قدیمی ترین کتاب هایی که در شرح حال خیّام ، نوشته شده است کتاب " تتمّه صِوانُ الحکمه " اثر ظهیر الدین ابوالحسن بیهقی است.
آغازین سالهای زندگی حکیم نیشابوری ، مصادف با سالهای سیاه قرون وسطی در اروپا بود که در تعصب جنگ های صلیبی می سوخت.
نخستین و محسوس ترین خصوصیتی که از تاریخ زندگانی خیام ، به نظر می آید ، احترام و تکریم تمام کسانی است که از وی به مناسبتی یاد کرده اند و او را به بزرگی ستوده اند و عنوان هایی از قبیل " حجّه الحق ، امام ، دستور، فیلسوف ، سیّد الحکماء المشرق و المغرب " به وی داده اند .
آوازه ی علمی خیام ، سبب شد که به دربار سلجوقیان راه یابد. خیام در آن دوران که اکثر دانشمندان زندگی شان تیره و تار بود ، توانست در شرایطی نامساعد ، رساله ی مشکلات حساب ( بعدها موسوم به رساله در تحلیل یک مسأله ) و سپس ، رساله ای در آموزه ی موسیقی با عنوان " القول علی جِناس الّتی باالأربعه" را به رشته ی تحریر درآورد.
دانشمند فقید جورج سارتن ، در اثر نفیس خود با عنوان " مقدمه بر تاریخ علم " ، هر دوره ی پنجاه ساله از تاریخ علم را، به افتخار یکی از بزرگترین دانشوران آن دوران نام گذاری کرده و بر این اساس ، نیمه ی دوم سده ی یازدهم میلادی را " عصر خیّامی" نامیده است.
او معتقد است : " بر طبق تحقیقات و نظر محققّان ، خیّام خاصّه در علم جبر، یکی از بزرگترین ریاضی دانان قرون وسطی است . زیرا حکیم خیام، اولین کسی است که به تحقیق منظم علمی در معادلات درجه اول، دوم و سوم پرداخته وطبقه بندی تحسین آوری از معادلات آورده است. او در حل تمام صورت های معادلات درجه سوم با روش علمی تحقیق کرده و به حل بسیاری از آنها ، توفیق یافته است.
*توصیف اوضاع اخلاقی زمانه ی خیّام به قلم خیّام نیشابوری
از جمله نوشته های تأمل برانگیز حکیم خیّامی ، توصیف اوضاع اخلاقی زمانه اش است که در مقدمه ی کتاب "جبر و مقابله" آورده است.
وی می نویسد : ... در روزگاری زندگی می کنیم که از اهل دانش عده ی کمی با هزاران محنت ، باقی مانده اند که در صدد آن هستند که غفلت های زمان را فرصت جسته ، به تحقیق در علم و پایدار کردن آن بپردازند . بیشتر حکیم نمایانِ زمانِ ما ، حق را جامه ی باطل می پوشانند و از حدّ ریا و تظاهر به دانش ، قدمی فراتر نمی گذارند ، و اگر ببینند که کسی جهد در جستن حق و عَرضه داشتن راستی و تَرک باطل و خود نمایی و خُدعه دارد ، او را خوار می شمارند و تمسخر می کنند ، و در هر حال خدا یار و پناه همگان است و در همه حال توکّل بر اوست"
*تأثیر علوم ریاضی بر رشد قوای عقلی
حکیم عمر خیّام همچنین در مقدمه ی رساله ی " شرح ما أشکل من مصادرات اقلیدس " از تأثیرعلم ریاضی بر تقویت قوای ذهنی سخن رانده است.
وی در این باره نوشته است : ستایش خدای را که خداوند رحمت و نعمت است و درود بر بندگان برگزیده اش بخصوص سیّد پیغامبران محمّد مصطفی (ص) و پاکان خاندان او ، همگان. همانا تحقیق در علوم و تحصیل دانش ها با دلیل و برهان حقیقی بر کسانی که طالب نجات و جویای سعادت ابدی باشند ، از جمله ی فرایض و واجبات است ... تحصیل آن علوم و درک این حقایق تا آن حد که در حوصله ی قدرت و طاقت بشری باشد ، لازم و حتمی است . این جزو از حکمت که آن را علوم ریاضی نامند ، آسان ترین اجزاء حکمت است هم در ادراک تصوری و هم در تصدیق . اما آن رشته که مربوط به عدد و حساب باشد ، خود واضح و آشکار است ، اما بخش هندسه ، نیز بر کسانی که دارای فطرت سلیم و رأی راست باشند ، پنهان نباشد و فایده ی علوم ریاضی این است که موجب ورزیدگی ذهن و تند کردن خاطر شود و نیز نفس را عادت دهد تا از قبول اموری که مقرون به دلیل و برهان نباشد ، اجتناب کند. همانا من (حکیم خیاّم ) از دیرباز طالب تحقیق و جستجوی مبانی و مبادی علوم برهانی بوده ام ، به ویژه کتاب اقلیدس را که اصل و پایه ی همه ی علوم ریاضی است. "
از بین دانشمندان مسلمان ، خواجه نصیر طوسی (ریاضی دان برجسته ی قرن هفتم) ، بیشترین تأثیر را از حکیم خیام نیشابوری پذیرفت و کارهای این حکیم فرزانه را در زمینه ی هندسه دنبال کرد.
*استنساخ آثار ریاضی حکیم خیّام نیشابوری
آثار ریاضی حکیم خیّام توسط ریاضی دانان نامی معاصر ، استنساخ شده است. متن عربیِ عمده ترین اثر ریاضی وی که "جبر و مقابله" نام دارد ،همراهِ ترجمه ی فارسی و شرح و حواشی ای عالمانه ، به همّت روان شاد، دکتر غلامحسین مصاحب ، با عنوان "حکیم عمر خیام بعنوان عالِم جبر" ، سه بار چاپ و ویرایش (سالهای 1370، 1371 ، 1379) شده است.
مصاحب هم چنین " رساله در تحلیل یک مسأله " ی خیام، که نسخه ی خطی پنج ورقه ای آن متعلق به عباس اقبال آشتیانی بود را نیز با اجازه ی وی استنساخ کرد . آشتیانی پیشتر مقاله ای با عنوان " راجع به احوال حکیم عمر خیام نیشابوری" ، درباره ی آن نسخه نوشته بود .
رساله ی دیگری از خیّام در ریاضیات با عنوان " رساله فی شرح ما أشکل من مصادرات اقلیدس" ، توسط دکتر تقی اِرانی در سال 1314 ، در تهران چاپ شد و ترجمه ی فارسی همین رساله در سال 1346، به همت مرحوم جلال الدین همایی ، تحت عنوان "خیاّمی نامه " انتشار یافت.
این رساله ، همچنین در سال 1961، به اهتمام عبدالحلیم ابراهیم صبره ، در اسکندریه ی مصر منتشر شد. ترجمه ی روسی همین رساله در سال 1962 توسط بوریس روزنفلد و آدولف یوسشکویچ ، در مسکو چاپ شد.بعد تر، ترجمه ی انگلیسی رساله ی فوق ، به جهت اهمیت آن ،توسط علیرضا امیر معز انجام شد و در مجله ی Scripta Mathematica انتشار یافت.
آراء و اندیشه های حکیم عمر خیام نیشابوری ، از مرزهای جغرافیایی ایران گذشت و طی قرن ها تأثیرات زیادی در اندیشه ها و فرهنگ های ملل مختلف بر جای نهاد.
منابع :
دو رساله ی خیامی ، به کوشش سید حجت الحق حسینی ایرانی
صهبای خرد ، شرح احوال و آثار حکیم عمر خیام نیشابوری، تألیف مهدی امین رضوی
هندسه در گذشته و حال، تألیف زنده یاد پرویز شهریاری
اندیشه **آ.ش **1601**
28/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 83]
صفحات پیشنهادی
موافقت وزیر فرهنگ با تشکیل بنیادهای علمی و فرهنگی عطارو خیام نیشابوری
مشهد موافقت وزیر فرهنگ با تشکیل بنیادهای علمی و فرهنگی عطارو خیام نیشابوری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم روز ملی بزرگداشت حکیم خیام نیشابوری موافقت خود را برای تشکیل بنیادهای علمی و فرهنگی عطار و خیام نیشابوری بهصورت جداگانه اعلام کرد به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران مشهداستاندار خراسان رضوی: امیدواریم مجتمع علمی و فرهنگی خیام امسال به بهرهبرداری برسد
استاندار خراسان رضوی امیدواریم مجتمع علمی و فرهنگی خیام امسال به بهرهبرداری برسداستاندار خراسان رضوی گفت مجتمع علمی و فرهنگی خیام 85 درصد پیشرفت عملیاتی داشته که امیدواریم امسال افتتاح شود به گزارش خبرگزاری فارس از نیشابور علیرضا رشیدیان عصر امروز در اختتامیه پنجمین کنگره بینوزارت ارشاد از تشکیل بنیاد علمی فرهنگی خیام حمایت می کند
جنتی وزارت ارشاد از تشکیل بنیاد علمی فرهنگی خیام حمایت می کند شناسهٔ خبر 2583473 - دوشنبه ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۴ ۲۷ استانها > خراسان رضوی مشهد- وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاسیس بنیادی به نام خیام را پیشنهادی ضروری دانست و گفت وزارت ارشاد از تشکیل بنیاد علمی فرهنگی خیام حمایتفرماندار نیشابور تاکید کرد ضرورت افتتاح بنیاد علمی و فرهنگی خیام در نیشابور
فرماندار نیشابور تاکید کردضرورت افتتاح بنیاد علمی و فرهنگی خیام در نیشابورفرماندار نیشابور به ضرورت افتتاح بنیاد علمی و فرهنگی خیام اشاره کرد و گفت امیدواریم با افتتاح بنیاد علمی و فرهنگی خیام بتوانیم مراسمها و کنگرههای بسیاری را با نام خیام در نیشابور برگزار کنیم به گزارش خبآرامگاه حکیم عمر خیام نیشابوری |اخبار ایران و جهان
آرامگاه حکیم عمر خیام نیشابوری کد خبر ۵۰۱۱۱۳ تاریخ انتشار ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۲۲ ۵۴ - 17 May 2015همزمان با روز ملی بزرگداشت خیام نیشابوری مسابقه ادبی «چلّه چارانه» در نیشابور برگزار شد
همزمان با روز ملی بزرگداشت خیام نیشابوریمسابقه ادبی چلّه چارانه در نیشابور برگزار شدبرای سومین سال همزمان با روز ملی بزرگداشت خیام نیشابوری مسابقات چلّه چارانه حفظ رباعیات حکیم عمر خیام نیشابوری با اهتمام آموزش و پرورش در نیشابور برگزار شد به گزارش خبرگزاری فارس از مشهد به نقلبرنامه های روز ملی خیام نیشابوری اعلام شد
برنامه های روز ملی خیام نیشابوری اعلام شد مشهد - ایرنا - فرماندار نیشابور گفت برنامه های روز ملی خیام طی روزهای 27 و 28 اردیبهشت ماه جاری در این شهر برگزار می شود غلامحسین مظفری روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود در این چارچوب یکشنبه 27 اردیبهشت ماه مراسم پایانی کصبح امروز صورت گرفت بازدید معاون علمی و فناوری رئیسجمهور از دانشگاه یاسوج
صبح امروز صورت گرفتبازدید معاون علمی و فناوری رئیسجمهور از دانشگاه یاسوجمعاون علمی و فناوری رئیسجمهور از دستاوردهای علمی و تحقیقاتی دانشگاه یاسوج بازدید کرد به گزارش خبرگزاری فارس از یاسوج صبح امروز سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس جمهور به یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویدلایل جذابیت موضوعات علمی برای تئاتریها بررسی میشود
به همت رویال شکسپیر انگلستان دلایل جذابیت موضوعات علمی برای تئاتریها بررسی میشود شناسهٔ خبر 2572655 - شنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۰ ۱۴ هنر > تئاتر کمپانی رویال شکسپیر انگلستان قصد دارد در قالب بحث و گفتگو با چند چهره هنری و علمی دلایل جذابیت موضوعات علمی برای نمایشنامه نویسانورود دانشگاه علمی کاربردی به پذیرش دانشجوی ارشد معضل بیکاری را افزایش میدهد
شنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۰۹ ۳۱ معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه جامع علمی کاربردی گفت اگر دانشگاه علمی کاربردی وارد بحث کارشناسی ارشد شود معضل بیکاری فارغالتحصیلان بیشتر شده و این اتفاق به کشور ضربه میزند به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا -منطقه اصفهان بهزاد بهرامدبیر علمی دومین همایش ملی انیمیشن ایران معرفی شد
دبیر علمی دومین همایش ملی انیمیشن ایران معرفی شدفاطمه حسینیشکیب استادیار گروه انیمیشن دانشکده سینما - تئاتر دانشگاه هنر تهران بعنوان دبیر علمی دومین همایش ملی انیمیشن ایران منصوب شد به گزارش خبرگزاری فارس وی دکترای تخصصی خود را در رشته مطالعات انیمیشن Animation Studies در سالرقابت 92 دانش آموز خوزستانی درالمپیاد علمی کشور پایان یافت
رقابت 92 دانش آموز خوزستانی درالمپیاد علمی کشور پایان یافت اهواز- ایرنا - معاون آموزش متوسطه اداره کل آموزش و پرورش خوزستان گفت رقابت 92 دانش آموز خوزستانی برگزیده در مرحله دوم المپیادهای علمی کشور شامگاه جمعه 18 اردیبهشت در اهواز بکار خود پایان داد جمشید کمایی شنبه در گفت و گومعاون علمی و فناوری رئیسجمهور تاکید کرد لزوم ایجاد راه جدید برای پویایی اقتصاد
معاون علمی و فناوری رئیسجمهور تاکید کردلزوم ایجاد راه جدید برای پویایی اقتصادمعاون علمی و فناوری رئیسجمهور گفت راهها و برنامههای که در گذشته برای اقتصاد کشور استفاده میشد اشتباه بوده و باید فکری جدید برای پویایی و رشد اقتصادی کشور کرد به گزارش خبرگزاری فارس از یاسوج سورنابه ریاست آیتالله یزدی جلسه شورای مرکزی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تشکیل شد
به ریاست آیتالله یزدیجلسه شورای مرکزی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تشکیل شدجلسه شورای مرکزی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به ریاست آیتالله یزدی تشکیل شد به گزارش خبرنگار حوزه احزاب خبرگزاری فارس جلسه شورای مرکزی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم شب گذشته به ریاست آیتالله یزدی تشکیلفراهم شدن امكان دسترسی اعضای هیئت علمی پیامنور به منابع ISC
فراهم شدن امكان دسترسی اعضای هیئت علمی پیامنور به منابع ISC خبرگزاری پانا زمینه دسترسی اعضای هیئت علمی دانشگاه پیام نور كشور به بیش از 2میلیون منابع ملی انگلیسی و فارسی در اختیار مركز منطقهای علوم و فناوری و پایگاه استنادی جهان اسلام ISC فراهم خواهد شد ۱۳۹۴ شنبه ۱۹ ارديبهشتمعاون علمی و فناوری رییس جمهور از دانشگاه یاسوج بازدید کرد
صبح شنبه معاون علمی و فناوری رییس جمهور از دانشگاه یاسوج بازدید کرد شناسهٔ خبر 2572793 - شنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۰۹ ۲۶ استانها > کهگیلویه و بویراحمد یاسوج - معاون علمی و فناوری رییس جمهور از دانشگاه یاسوج بازدید کرد به گزارش خبرنگار مهر سورنا ستاری که به یاسوج سفر کرده استمدیر حوزههای علمیه استان کرمانشاه: سیاست عربستان فرعونی است/ حمله آلسعود به یمن خیانت به حرمین است
مدیر حوزههای علمیه استان کرمانشاه سیاست عربستان فرعونی است حمله آلسعود به یمن خیانت به حرمین استمدیر حوزههای علمیه استان کرمانشاه گفت سیاست عربستانسعودی یک سیاست فرعونی است به گزارش خبرگزاری فارس از کرمانشاه حجتالاسلام سید حبیب موسوی در سخنرانی پیش از خطبههای-
گوناگون
پربازدیدترینها