واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تاکید مدیر امور زراعت جهاد کشاورزی بر جایگاه تولید چغندر در اقتصاد خراسان رضوی مشهد - ایرنا - مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: گرچه سطح زیر کشت و تولید چغندرقند طی سالهای اخیر در استان روند کاهشی قابل توجه داشته اما حفظ و تداوم تولید آن جایگاه ویژه ای در اقتصاد منطقه دارد.
محمد نیکپور روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: خراسان رضوی با 20 درصد سطح زیر کشت چغندرقند دارای رتبه نخست کاشت و تولید این محصول در کشور است.
وی گفت: همچنین هشت واحد کارخانه قند در خراسان رضوی مسقر بوده و فعالیت دارند.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی افزود: بر همین اساس و به منظور جبران بخشی از کاهش تولید چغندرقند در استان و افزایش عملکرد تولید آن در واحد سطح اقداماتی را آغاز شده بالا بردن تراکم بوته در واحد سطح از همین جمله است.
وی ادامه داد: تراکم بوته مناسب بطور متوسط حدود 100 هزار بوته در هکتار مزرعه چغندر است اما بررسیهای میدانی کارشناسان نشان داد که متوسط تعداد بوته ها در هر هکتار از مزارع خراسان رضوی و نیز اکثر مناطق کشور حدود 50 هزار تا 60 هزار مورد است لذا رسیدن به تراکم مطلوب و حفظ آن از مهمترین دغدغه ها و چالشهای زراعت چغندر قند می باشد.
نیکپور گفت: تراکم بوته در واحد سطح مهمترین جزء عملکرد چغندر قند است چون علاوه بر اینکه همراه با وزن تک ریشه عملکرد ریشه را تعیین می کند نقش بسیار موثری در کنترل دیگر اجزای چغندر قند یعنی درصد قند و مواد بوجود آورنده ملاس دارد.
وی افزود: از جمله راهکارهای افزایش تراکم بوته تغییر آرایش کاشت می باشد که در این راستا سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با همکاری کارخانه قند و مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان تربت جام آرایش جدید کاشت چغندر را در سال جاری در استان در دست اجرا دارد.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: در این طرح تعداد ردیفهای کاشت در عرض سه متر، دستگاه بذرکار پنوماتیک از شش
خط به هشت خط و تعداد خط کاشته شده روی هر ردیف از یک خط به دو خط افزوده می شود.
وی ادامه داد: فواصل بین دو خط روی هر ردیف 25 سانتیمتری و بین دو خط در دو ردیف 50 سانتیمتر است.
نیکپور گفت: در روش جدید در هر هکتار 66 خط کشت بطول 100 متر نسبت به روش معمول اضافه می شود که افزوده شدن این تعداد خط کاشت در هر هکتار با در نظر گرفتن تمامی موانع مزرعه بطور میانگین باعث اضافه شدن 20 هزار بوته در هکتار یعنی حدود 33 درصد رشد می شود.
وی افزود: انتظار می رود پس از کسر تاثیر نامطلوب همپوشانی فیزیولوژیکی بوته در ردیفهایی که 25 سانتیمتر با هم فاصله دارند حدود 16 درصد به عملکرد مزارع افزوده شود که رقم بسیار قابل توجهی است.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: طی سالهای اخیر سطح زیر کشت چغندر قندر در استان از حدود 50 هزار هکتار در سال 85 هم اکنون به حدود 16 هزار هکتار رسیده است.
وی گفت: این در حالی است که تولید محصول به همین نسبت کاهش یافته چنانکه در سال 85 کل تولید چغندر قند خراسان رضوی یک میلیون و 800 هزار تن بود که اکنون به 750 هزار تن رسیده است.
نیکپور افزود: این کاهش سطح به علل مختلفی چون واردات بی رویه شکر، بالا بودن هزینه تولید و قیمت خرید محصولات رقیب، فرسودگی ناوگان ماشین آلات و کارخانه های قند بوده است.
وی ادامه داد: هر چند طی چند سال گذشته در نتیجه تلاشهای مستمر دست اندرکاران و کارشناسان چغندر قند استان عملکرد از حدود 28 تن در هکتار به بیش از 46 تن رسید اما با این وجود هنوز نسبت به متوسط عملکرد در واحد سطح کشورهای پیشرفته جایگاه مناسبی نداریم و باید کار گسترده تری صورت گیرد.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: برای افزایش عملکرد در واحد سطح راهکارهای متفاوتی وجود دارد که از جمله آنها بالا بردن تراکم بوته در واحد سطح است که در دست اجرا می باشد.
از 34 کارخانه قند کشور هشت مورد آن در خراسان رضوی فعال است.
1906/1858
28/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]