واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: اجلاس کمپ دیوید و تغییر استراتژی جهانی تهران - ایرنا - روزنامه آرمان در یادداشتی نوشت: رهبران شش کشور عربی شورای همکاری خلیج فارس به واشنگتن دعوت شدند تا در کاخ تابستانی کمپ دیوید با رئیس جمهور آمریکا و وزرای وی ملاقات کنند. هدف از این دیدار، اطمینان بخشی به شورای همکاری خلیج فارس بود که مذاکرات هسته ای با ایران خطری از نظر نظامی -امنیتی آن طور که نتانیاهو-نخست وزیر رژیم صهیونیستی- تبلیغ می کند، آنها را تهدید نمی کند.
در ادامه این یادداشت به قلم سیدعلی خرم می خوانیم: دولتمردان آمریکا برای تغییراتی که در سیاست 10ساله خود نسبت به پرونده هسته ای ایران به وجود آورده و حاضر شده اند اصل فعالیت هسته ای صلح آمیز ایران را به رسمیت شناخته و تحریم ها را لغو کنند، باید بسترسازی نموده و سایر بازیگران منطقه ای را هم راضی کنند.
آمریکا در این رابطه با سه جناح در خاورمیانه روبه روست؛ اول جناح قوی و پرخاشگر رژیم صهیونیستی و حامیان آن در آمریکا، دوم جناح ناراضی ولی منفعل عربی به رهبری عربستان و سوم جناح بازیگر و اهل بده بستان ترکیه. مشکل آمریکا این است که خود، هر سه جناح را در غیاب ایران برای بیش از سه دهه تقویت نموده تا آنها با ایران رقابت نموده و از این طریق ایران مهار شود.
اما این سیاست دائمی آمریکا نبوده و بالاخره سیاست سازان آمریکایی به این نتیجه رسیده اند که زمان تغییر استراتژی جهانی فرا رسیده و منافع و امنیت جهانی آمریکا ایجاب می نماید از یکسو خاورمیانه را به شکل و ساختار سابق ترک نموده و با استقرار در خاوردور، سپر دفاعی اقیانوس آرام را تحکیم بخشد و از سوی دیگر منازعه و درگیری با ایران را پایان بخشیده و راه را برای آینده ای دیگر همچون روابط نوین با کوبا فراهم کند.
آمریکا برای این تغییر استراتژی، هزینه سنگین و مشکلات فراوانی خواهد داشت. اما هرآنچه سیاست و کیاست به کار گیرد و با رفاقت موضوع را پیش ببرد، مشکلات برای آمریکا ساده تر خواهند شد. هزینه سنگین تغییر استراتژی جهانی فقط خاص آمریکا نیست، هر قدرت به هر اندازه که بزرگ تر باشد، هزینه بیشتری را هم باید از این بابت متحمل شود. قبلا هم گفته شد آمریکا مجبور است هزینه سنگینی در خاورمیانه بپردازد تا قدرت های منطقه ای وابسته به خود را برای این تغییر استراتژی جهانی آماده سازد.
رژیم صهیونیستی، عربستان و تا حدودی ترکیه نشان دادند که نسبت به این تغییر استراتژی آمریکا و با این تغییر سیاست نسبت به ایران، واکنش منفی نشان می دهند تا جایی که خاورمیانه را در آشوب فرو می برند. ظرف چند سال گذشته آشوب و ناآرامی سراسر خاورمیانه را دربر گرفته و هزاران نفر کشته و زیربنای بسیاری از کشورها نابود و ویران شده است. حتی برخی دنبال درگیری های بزرگ تر و تجزیه قدرت ها و کشورها هستند و معنای آن این است که قدرت های منطقه ای تلاش می کنند با نشان دادن واکنش و عصبانیت خود، آمریکا را وادار به انصراف از تغییر استراتژی جهانی خود کنند.
واکنش و عصبانیت فقط ویژه بازیگران قدرتمند خاورمیانه نخواهد بود، قدرت های جهانی که در این تغییر استراتژی یا منافع دارند یا منافع و امنیت شان به خطر می افتد نیز بازی های پنهان دارند تا آمریکا را وادار به انصراف از تغییر استراتژی خود بنمایند. بی شک انتقال مرکز ثقل سیاست جهانی آمریکا از خاورمیانه به خاوردور، تاثیرات شگرف جهانی از نظر سیاسی، امنیتی، نظامی و اقتصادی خواهد داشت که بسیاری از کشورها و قدرت های جهانی را تحت تاثیر قرار خواهد داد. لذا واکنش ها هم به همان میزان عظیم و شگرف خواهد بود. به طور مثال فعال شدن چین از شرق و فرانسه از غرب در تحولات خاورمیانه کاملا قابل مشاهده و قابل تامل است.
* منبع: روزنامه آرمان
** اول** 1337
28/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]