واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: گزارش ایرنا از پکن تنش در روابط چین و آمریکا در آستانه سفر «جان کری» به پکن پکن - ایرنا - در حالی که کمتر از یک هفته دیگر چین میزبان «جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا است، تصمیم اخیر آمریکا در اعزام ناوهای جنگی خود به اطراف حریم آبی چین در دریای جنوبی، روابط دو کشور را در آستانه تنش جدیدی قرار داده است.
به گزارش ایرنا، وزارت دفاع آمریکا اخیرا اعلام کرد که قصد دارد به منظور اثبات آزادی کشتیرانی؛ ناوها و جنگنده ها خود را به حریم آبی 12 کیلومتری جزایری که چین در آن در حال ساخت و ساز است، اعزام کند.
تصمیم جدید آمریکا خشم پکن را برانگیخته و رسانه های گروهی چین و مقام های این کشور این اقدام آمریکا را تلاشی از سوی واشنگتن برای به چالش کشیدن چین در منطقه تحت اختیار خود دانسته اند.
چین به صراحت از آمریکا خواسته است بجای ایجاد تنش در این منطقه به دنبال پیشبرد صلح و ثبات آن باشد.
این در شرایطی است که پیمان های جدید نظامی آمریکا و ژاپن و کمک آمریکا به توکیو برای توسعه برنامه های نظامی در دریای شرقی چین هم بحث برانگیز شده است.
آمریکا پیش از این اعلام کرده بود که از سال جاری میلادی سیاست این کشور بر منطقه آسیا و اقیانوس آرام بیشتر متمرکز می شود و به همین خاطر بخش قابل توجهی از نیروهای نظامی خود را با تجهیزات لازم بزودی در این منطقه مستقر خواهد کرد.
این خبر در شرایطی منتشر می شود که «جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا روز شنبه آینده برای گفت وگو و شرکت در نشست های اقتصادی و راهبردی آمریکا و چین وارد پکن می شود.
«کری» بر اساس برنامه ریزی های صورت گرفته تلاش دارد تا موانع فراوان در مسیر بهبود روابط با پکن را با مسوولان چینی در میان بگذارد و راه های برون رفت از این موانع را بیابد.
بنابراین شرایط جدید پیش آمده و تصمیم تازه کاخ سفید در اعزام ناوهای جنگی به دریای جنوبی، به طور حتم یکی از نکات مهمی است که چینی ها از «جان کری» خواهند خواست در این رابطه توضیح دهد.
البته آمریکا هم پیشتر اعلام کرده بود که مساله دریای جنوبی و منازعات فزاینده در آن، یکی از اصلی ترین محورهای گفت و گوی آمریکا و چین در جریان سفر وزیر امور خارجه این کشور به پکن خواهد بود.
آمریکا و فیلیپین می گویند که چین در حال ساخت پایگاه هایی در دریای جنوبی است و قرار است کشتی های جنگی، ناوها و هواپیماهای جاسوسی و شناسایی آمریکا هم به همین مناطق اعزام شوند.
در حالی که چین می گوید، کشتیرانی آزادانه در دریای جنوبی انجام می شود آمریکا می گوید با اعزام ناوشکن، کشتی جنگی و هواپیماهای جاسوسی پی 3 و پی 8 قصد دارد تامین کننده آزادی کشتیرانی در این دریا باشد.
واشنگتن مدعی است که چین در حال ساخت جزایر مصنوعی بخصوص در اطراف مجمع الجزایر «اسپراتلی» در دریای جنوبی چین است. وسعت این ساخت و سازها 800 هکتار عنوان شده است.
«دیوید شیر» معاون وزیر دفاع آمریکا در امور امنیتی آسیا و اقیانوس آرام اقدامات چین را مغایر با مقررات بین المللی دانسته است.
چین خود را مالک تقریبا کل آبهای دریای جنوبی می داند و به آمریکا و فیلیپین در خصوص برهم زدن توازن در این منطقه هشدار داده است.
وزارت خارجه چین با انتشار بیانیه ای نسبت به برنامه اخیر وزارت دفاع آمریکا به شدت اعتراض کرده و «هوا چون اینگ» یکی از سخنگویان این وزارتخانه نیز روز گذشته - چهارشنبه - در نشست خبری خود با خبرنگاران به اظهارات اخیر مقام آمریکایی درباره آزادی کشتیرانی در دریای جنوبی واکنش نشان داد.
او گفت که پکن از اظهارات این مقام آمریکایی بسیار نگران بوده و از آمریکا می خواهد محتاطانه عمل کرده و از اقدامات تحریک آمیز پرهیز کند.
در بیانیه وزارتخارجه چین به آمریکا هشدار داده شده است کاری نکند که باعث پشیمانی شده و بی ثباتی و خطر را در پی داشته باشد.
روزنامه گلوبال تایمز چین نیز امروز در گزارشی نوشت: برنامه جدید واشنگتن باعث افزایش بی ثباتی شده و خطر رویارویی را افزایش خواهد داد.
«جین سانرونگ» محقق دانشگاه خلق در پکن نیز در سخنانی اظهار داشت: بهتر است واشنگتن بداند که وارد چه بازی خطرناکی شده است. این بازی می تواند عواقب بدی کاخ سفید داشته باشد.
وی گفت که اگر آمریکا به دنبال اعزام ناوها و هواپیماهای جنگی باشد چین هم با استفاده از زور آنها را از منطقه بیرون خواهد کرد.
«جوانگ گوتو» از دانشگاه شیامن در جنوب چین می گوید: تصویب این برنامه در کاخ سفید به معنای نقض آشکار حق حاکمیت و تمامیت ارضی چین است.
«لی هایدونگ» استاد دانشگاه مطالعات خارجی چین هم پیش بینی کرد که در آینده نزدیک مواضع آمریکا در منطقه علیه چین سخت تر شود.
وی افزود: واشنگتن به دنبال تسلط کامل بر منطقه آسیا و اقیانوس آرام است، هدفی که در نهایت منجر به شکست خواهد شد.
آساق*1597
24/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]