واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: گیلان زلزله خیز است، ایمنی را رعایت کنیم انزلی - ایرنا - زمین لرزه ای با بزرگی 6 . 4 درجه ریشتر در مقیاس درونی زمین ساعت دو و 38 دقیقه بامداد دوشنبه بیست و یکم اردیبهشت ماه جاری، شهر جیرنده از توابع شهرستان رودبار را لرزاند و بار دیگر بر همگان گوشزد کرد که گیلان زلزله خیز است و باید ایمنی را رعایت کنیم.
این زمین لرزه گرچه تلفاتی به همراه نداشت اما برای خیلی ها یادآور زمین لرزه مرگبار 31 خرداد 1369 رودبار منجیل با بزرگی 4 . 7 درجه ریشتر بود که سبب کشته شدن بیش از 40 هزار تن و ویرانی های فراوان شد.
زمین لرزه جیرنده خود آغازی بر رخداد سه خرد لرزه بود که حدود دو ساعت پس از رخداد زمین لرزه اصلی توسط دستگاه های لرزه نگاری کشوری ، پیرامون رومرکز رخداد اصلی به ثبت رسیدند؛ زمین لرزه هایی که هشدار دیگری برای لزوم آمادگی ما برای مقابله با حوادث غیرمترقبه از ایمن سازی ساختمان ها تا برنامه ریزی برای مدیریت بحران است .
کارشناس مرکز پژوهش های زمین شناسی و اکتشافی گیلان روز پنجشنبه در این باره به ایرنا گفت : نقشه های پهنه بندی خطر زمین لرزه، نشان از جنبایی این پهنه از ایران زمین دارند.
محمدعلی شکری اظهار کرد : وجود گسل های جنبایی همچون گسل البرز (خزر)، آستارا و لاهیجان و رودبار در پهنه استان گیلان و همچنین رخداد زمین لرزه های تاریخی و دستگاهی مهم و ویرانگر در این گستره نیز موید این مسئله است.
وی خاطرنشان کرد : با وجود اینکه این زمین لرزه از لحاظ تکان های لرزه ای در محدوده ضعیف قرار داشت ولی به سبب عمق کم آن، در شهرهای اطراف همچون لاهیجان که با فاصله حدود 60 کیلومتری از رومرکز قرار دارد، به خوبی احساس شد.
به گفته شکری؛ تعداد 384 هزار و 412 نفر در محدوده ای با شعاع 50 کیلومتری از رومرکز این زمین لرزه ساکن هستند.
گسل البرز یا خزر در دامنه شمالی البرز، از لاهیجان تا جنوب گنبد کاووس به طول 550 کیلومتر به موازات دریای خزر کشیده شده و در حال حاضر به شدت فعال است.
بسیاری از زمین لرزه های رخداده در استان های گیلان و مازندران، در نتیجه فعالیت این گسل اتفاق افتاده است.
از جمله گسل های مهم گیلان می توان به گسل های لاهیجان ، رودبار ، بنان ، سفیدرود و قزل اوزن اشاره کرد.
با توجه به وجود گسل های جنبایی چون گسل البرز( خزر ) ، آستارا و لاهیجان در پهنه استان گیلان ، شناسایی هرچه بهتر گسل ها به عنوان سرچشمه های لرزه زا ، رعایت اصول ایمنی و مهندسی در ساخت سازه ها و بناها و همچنین آموزش همه جانبه برای آمادگی در برابر رخداد زمین لرزه، تنها راه کاهش خسارات ناشی از این پدیده طبیعی است.
به گفته کارشناسان؛ در زلزله های اتفاق افتاده در دنیا بیش از 90 درصد مرگ و میرها به علت ویران شدن ساختمان هایی است که انسان ها از آنها به عنوان محل زندگی و یا محل کار و غیره استفاده می کنند.
بنابراین یکی از راه های مهم مقابله با زلزله کاهش و تلفات آن، استفاده از ساختمان هایی استاندارد از نظر مهندسی زلزله و همچنین آموزش و آگاهی مردم در خصوص راه های مقابله با زلزله است.
استان گیلان در کرانه دریای خزر با دو میلیون و 500 هزار نفر جمعیت، دهمین استان پرجمعیت و بیست و هشتمین استان وسیع ایران است.
تراکم جمعیت در این استان با 177 نفر در هر کیلومتر مربع ، جایگاه سوم را در ایران دارد. ک/3
6030/6070
24/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]