تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 18 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر گاه بنده‏اى هنگام خوابش، بسم اللّه‏ الرحمن الرحيم بگويد، خداوند به فرشتگان م...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827293616




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

انواع سوژه،باید ها و نبایدهای انتخاب ایده ها


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری پانا: درس 6 انواع سوژه،باید ها و نبایدهای انتخاب ایده ها خبر گزاری پانا-واحد اموزش:سوژه ها انواع مختلفی دارند.شناخت دقیق انها با انجام طبقه بندی از سوزه ها میسر شده و این امر ما را کمک میکند درک عمیق تری داشته و واقع بینانه دست به انتخاب سوژّه برای مطالب مطبوعاتی بزنیم ، که بدین ترتیب بوسیله مخاطب دیده خواهیم شد و متون ما خواندنی!
۱۳۹۴ سه شنبه ۲۲ ارديبهشت ساعت 16:52

خبرگزاری پانا+سوزه+ایده+گزارش

طبقه بندی سوژه های گزارشی
 
سوژه ها را می توان از ابعاد مختلف طبقه بندی کرد:
الف)سوژه از نظر زمان
 
1-سوژه های فوریتی: سوژه هایی هستند که عدم طرح آن در روزنامه یا مجله موجب عصبانیت و انتقاد آشکار خوانندگان می شود. مانند زمانی که زلزله ای در نقطه ای از کشور رخ می دهد یا کشور در آستانه یک رفراندوم بزرگ قرار می گیرد، یا موقعی که سال تحصیلی آغاز می شود.
 
2-سوژه های کم فوریتی: سوژه هایی هستند که اگر گزارش آن در صفحه های آینده روزنامه یا مجله جا نگیرد، در کمک به توسعه روند یک «حرکت اجتماعی» (مثل کنترل جمعیت، مبارزه با مواخد مخدر) نقشی ایفا نمی کند، ضمن آنکه در هشیار کردنِ اضطراریِ دست اندرکاران و مردم نسبت به مساله مورد نظر گامی بر نمی دارد. برای مثال وقتی موارد کلاهبرداری در شرکت های مضاربه ای زیاد می شود و هجوم مردم برای سپرده گذاری در این شرکت ها افزایش می یابد، تهیه گزارشهای افشاگرانه در این زمینه می تواند هم دست اندرکارانِ امنیتی، قضایی و اقتصادی و سیاسی را متوجه خطر کند و هم مردم را در جریان امر قرار دهد.
 
3-سوژه های عادی: این سوژه ها را به غیر از زمانهای فوق، در هر زمان دیگر می توان در روزنامه یا مجله عنوان کرد.
 
ب)سوژه از نظر نحوه بیان
 
1-سوژه های احساسی: مثل :دردِدلهایِ سالخوردگانِ سرای سالمندان، مشکلات روحی کودکان بی سرپرست. در این سوژه ها هدف بر انگیختن و جهت دادن عواطف انسانی مردم در جهت اهداف مورد نظر است.
 
2-سوژه های عقلانی و تحقیقی:مثل: گزارشهای "استراتژی توسعه اقتصادی"،"مالیات بر درآمد"،"وضعیت نقدینگی" ، " بازار بورس" و امثال آن، تا حد زیادی با استفاده از آمار و ارقام، تحلیل شده و در رسانه هامطرح می شوند.
 
3-سوژه های احساسی و عقلانی تحقیقی: بعضی از گزارشها را، هم می توان از طریق احساسی (با طرح فضای عاطفی و استفاده از واژه های احساس برانگیز) و هم با اشاره به آمارها و علت یابی  پدیده و ارزیابی کارشناسان از " پدیده" و نظر خواهی از مردم، تهیه کرد. برای مثال سوژه های " معتادان و مواد مخدر" ، " مشکل بیکاری"، " اوقات فراغت جوانان و نوجوانان" و ... البته به طور دقیق نمی توان روشن کرد آهنگ گزارش الف یا گزارش ب حتما بایستی احساسی، یا صدر در صد عقلانی باشد. اما تفکیک موضوعات مورد نظری که می خواهیم درباره آن گزارشی تهیه کنیم، موجب می شود که قدمی در جهت روان شناسی خوانندگان برداریم .مخاطب شناسی کنیم ،با توجه به رسانه والبته موضوع تمِ گزارش را انتخاب کنیم.
 
ج) سوژه از نظر کیفیت
 
1-سوژه های نو و بدیع: اصولا مردم از گزارشهایی که برای نخستین بار با آن در روزنامه یا مجله مورد علاقه شان برخورد می کنند بسیار خرسند می شوند.
 
2-سوژه های تکراری: "گزارش از اولین روز مدرسه"،"مشکلات دانشجویان"،" کمبود و نایابی دارو"،" اوقات فراغت نوجوانان"، " بیکاری "، در روزنامه ها یا مجلات مطرح می شوند. یعنی هر سال، گزارشی درباره آنها تهیه می شود و خواننده هم البته بی نیاز از آن نیست .
 
3-سوژه های تکراری با قالب نو: توصیه دبیر سرویس گزارش به گزارشگران همیشه این است که بهتر است روی سوژه  تکراری با نگرشی تازه کار شود و از آن نگاهی ورای عادت، مشاهده و مصاحبه و ... شود. اما معمولا اگر چه "روتیتر" گزارش جمله " نگاهی تازه به ..." است، اما محتوا همان چیزی است که قبلا به چاپ رسیده است.
 
البته برای نو کردن قالب سوژه، بهتر است گزارشگر عینک "عادی دیدن " را از چشم خود بردارد. سپس از افکار و عقاید قالبی دوری کند. به طور مثال، در سوژه " کمبود دارو"، جمع کردن چند مصاحبه و گردآوری آمار درباره شکاف بین عرضه و تقاضاروندی معمول میباشد، بهتر است،اصل فکرِجا افتاده " کمبود دارو" را مورد شک و تردید قرار داد و مثلامصرف بالای دارو و عادت نامعقول و گزاف مردم به داروهای شیمیایی ،را مورد توجه قرار دادو آن را به عنوان کانون و محور اصلی گزارش برگزید.
 
آنچه که می تواند به سوژه های کهنه و تکراری (در عین حال ضروری برای طرح) تازگی و جوانی بدهد، این است که گزارشگر با " رعایت احتیاط" اصول متعارف و پذیرفته شده را مورد شک قرار دهد. و در صورت کسب موفقیتهای اولیه که با تحقیق و بررسی صورت می گیرد، گزارش را تهیه کند. باید به خاطر سپرد که این کار بسیار حساس و ظریف است.
 
د)سوژه از نظر منابع
 
1-منابع خاص: منبع دریافت مربوط به بعضی از سوژه ها، افراد خاص از قبیل کارشناسان و دست اندرکاران می باشند. وقتی که قرار است درباره" بودجه پیشنهادی دولت"، " رابطه نقدینگی و تورم"، گزارشی تهیه شود گزارشگر نمی تواند اطلاعات تخصصی گزارش خود از عوام و مردم کوچه و بازار به دست آورد. به همین خاطر، او به کارشناسان اقتصادی، استادان دانشگاه ها یا دست اندرکاران نهادهای اقتصادی مراجعه می کند. البته باید به خاطر سپرد که در یک روزنامه یا مجله می توان از منابع تخصصی موجود مثل کارشناسان سرویس اقتصادی نیز استفاده کرد تا از فرصتها بهره برد و خلأ زمانی را تا اولین مصاحبه، مشاهده و بازدید پر کرد.
 
2-منابع عام: سوژه هایی که منبع اخذ اطلاعات آن عموم مردم هستند. مثلا مشکلات حمل و نقل درون شهری، بیکاری، آلودگی هوا، مشکلات درمانی و گرانی میوه گریبانگیر اغلب افراد جامعه هستند و هر کس می تواند در مورد آن اطلاعاتی را در اختیار گزارشگر قرار بدهد.
 
 

بایدها و نبایدهای گزینش سوژه گزارش
 
1-از گزینش سوژه های غیر ملموس که نکته های آن به کمک حواس پنج گانه قابل دریافت و انتقال نباشد پرهیز کنید مثل " آرامش برآمده از اعتقاد عمیق" البته موضوعاتی چون این را می توان موضوع یک مقاله یا تحلیل کرد. امّا برای گزارش مناسب نیست.
2-از انتخاب سوژه های کلی خودداری کنید این سوژه ها مناسب تحقیق دانشگاهی است مثل مهاجرت روستائیان به شهر- علل طلاق در ایران، چون به دست آوردن همه نکته های لازم برای افراد دشوار و فرد گزارشگر را با شکست روبرو می کنند.
جمله معروف "کوچک زیباست" در گزارشگری به همین معناست گزارشهایی با موضوعهای جزیی تر و خردتر برای مخاطب پذیرفتنی تر است.
 
3-گزینش موضوع تکراری، به شرطی که از دید و با برداشتی تازه باشد عینی شمرده نمی شود
 
4-موضوع گزارش (سوژه) باید برای مخاطب مفید و مورد نیاز او باشد مثلا یک نکته عاطفی در ذهن مخاطب می تواند تکانی پدید آورد یا یک نکته آموختنی تغییر در زندگی خواننده ای ایجاد کند. مثل دشواری آموزش زبان لیتوانی برای یک نشریه سراسری با مخاطب عام چندان مفید نیست.
 
5-تلاش شود سوژه ها در ذهن مخاطب اثر انگیزشی داشته باشد مثل یک گزارش از خانه سالمندان سبب انگیزش و توجه مخاطب به سالمندان جامعه شود.
 
اعظم عابدینی
منابع:روز نامه نگاری حرفه ای (مجموعه مقالات):مرکز مطالعات و تحقیقات رسانه ای گزارش نگاری:علی اکبر قاضی زاده-دفتر مطالعات و توسعه رسانه ها 













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری پانا]
[مشاهده در: www.pana.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 106]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن