واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۴ (۱۴:۳۰ب.ظ)
آخوندي در كنفرانس فيديک مطرح كرد: لزوم پايبندي طرفين قراردادهاي مهندسي به انجام تعهدات موج - وزير راه و شهرسازي در كنفرانس بينالمللي فيديک با تاکيد بر لزوم متعهد كردن طرفين قرارداد به انجام تعهدات خود، آموزش و فراگرفتن زبان مشترک بين المللي را رمز موفقيت ايران در بازارهاي جهاني دانست.
به گزارش خبرگزاري موج، عباس آخوندي، وزير راه و شهرسازي، در سومين روز برگزاري کنفرانس بينالمللي فيديک (فدراسيون انجمن مهندسان مشاور) که امروز، سهشنبه، ۲۲ ارديبهشت، در سالن همايشهاي بينالمللي صداوسيما برگزار شد، اظهار کرد: شيوههاي تجارت در ايران و خدمات مهندسي بينالمللي محورهايي هستند که بايد به آنها توجه شود.
وي افزود: فهم من از مهندسي چنين کنفرانسهايي اين است که در قرني که قرن دانايي ناميده ميشود بايد بتوانيم طرح اقتصاد دانش را دنبال کنيم و در بحث توسعه ملل دانش را همراه سرمايه کنيم تا پارادايمي بين سرمايه و دانش ايجاد شود. اينگونه کنفرانسها از بحث مهندسي مراقبت ميکند و اين نکته مهمي است.
وزير راهوشهرسازي تاکيد کرد: فيديک نمونهاي از تلاش براي حفظ دانش مهندسي است که از ثروت مادي و اقتصادي مهمتر است، به همين خاطر بايد بتوانيم از ثروت و دانش مهندسي محافظت کنيم، به رغم تمامي تلاشهاي صورت گرفته در ايران هنوز سرمايه و پول بر دانش مهندسي غلبه دارد و ما بايد بتوانيم ضمن دفاع از سرمايه مشروع و فراهم کردن زمينه سرمايهگذاري از دانش مهندسي دفاع کنيم.
وي ادامه داد: رژيم قدرت در اختيار سرمايه است. در اين راستا بايد به زبان مشترک مهندسي در سطح بينالمللي برسيم و تلقي من از کدهاي مهندسي در حوزههاي مختلف در واقع زبان گفت و گوي مهندسان با يکديگر است؛ چراکه دانش مهندسي را نميتوان به يک دانش ملي تبديل کرد.
آخوندي تاکيد کرد: بازار مهندسي بازار بينالمللي است و به همين خاطر نيازمند رسيدن به يکزبان مشترک با دنيا هستيم.
به گفته وزير راه و شهرسازي، محصول کار مهندسي را ميتوان در يک پروژه و نقشه ديد و اين نقشه زماني مفهوم است که اگر مهندسان در هر گوشهاي از جهان آن را ببينند برداشتي يکسان از آن داشته باشند.
وي با اشاره به ويژگيهاي خاص جغرافيايي و اقليمي ايران تاکيد کرد: مهندسان وقتي در کارگاههاي بينالمللي حضور پيدا ميکنند بايد به زبان بينالمللي بحث کنند. ديدهام برخي خلط مبحث کرده و از کدهاي ملي و حتي محلي به جاي بينالمللي استفاده ميکنند.
آخوندي اظهار کرد: همکاري با انجمنهايي مثل فيديک در واقع زمينهاي براي دستيابي به يک کار مشترک است.
وي ضمن اشاره به تفاوتهايي که بين تکنولوژي به معناي فناوري و مهندسي وجود دارد، تاکيد کرد: مهندسي فعاليتي چندوجهي و قدرتمندتر از فناوري است؛ چرا که قدرت حل مسأله را دارد و درصدد حل مسائل پيچيده است.
آخوندي تاکيد کرد: تضمين قراردادها اصليترين نکتهاي است که در آن از حقوق مهندسان دفاع ميشود و يکي از ماموريتهاي فيديک نظارت بر اين موضوع است، اگر کسي تعهد کند که ميتواند ارزش افزوده خلق کند بايد به تعهد خود پايبند بماند و در غير اين صورت کساني که لاف ميزنند بايد جريمه شوند، مهندسان ايراني هوشمند هستند از سال 1353 که حدود 40 سال از آن زمان ميگذرد به فيديک پيوستهاند.
وزير راه و شهرسازي افزود: قراردادها بايد طرفين را مکلف به انجام تعهداتي کند که به امضا منجر شدهاند.
وي همچنين به کيفيت، زمان، دانش و نحوه ارائه آنها در قراردادهاي مهندسي اشاره کرد و گفت: مستندسازي و قابل مبادله کردن دانش مهندسي بسيار مهم است، وقتي داريم از نظامهاي قراردادي پيچيده صحبت ميکنيم بايد به مبادلات مهندسي توجه کنيم.
آخوندي با طرح اين مسأله که معمولا قراردادهاي مهندسي عادلانه نيستند و در يک طرف دولت با سرمايه و قدرت و در طرف ديگر جامعه مهندسان قرار دارند گفت: در چنين شرايط نابرابري متعهد کردن طرف قرارداد براي انجام به موقع تعهدات مهم است، خريدار خدمات مهندسان در تمامي دنيا عموما دولتها هستند و به همين خاطر هم متعهد کردن طرف قرار داد بسيار اهميت دارد.
وي در پايان تاکيد کرد: مهندسان ايران براي حضور در جوامع بينالمللي و داشتن سهم بيشتري از قراردادها نيازمند آموزش قواعد، مقررات و استانداردهاي بينالمللي هستند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]