واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: سهامداران اصلی بانک زیرساختی آسیا مشخص شدند/ بی توجهی سئول به خواسته آمریکا پکن - ایرنا - کشورهای چین، روسیه، کره جنوبی و هند به دلیل برخورداری از میزان تولید ناخالص ملی بالا، بیشترین سهام بانک سرمایه گذاری طرح های زیرساختی آسیا موسوم به AIIB را در اختیار خواهند داشت و بیشترین نقش را در این بانک برعهده می گیرند.
به گزارش ایرنا، کره جنوبی که فشارهای آمریکا باعث شد دیرتر از سایر کشورها آمادگی خود را برای عضویت در این بانک اعلام کند، اکنون قرار است به عنوان یکی از سهامداران اصلی در بانکی که به ابتکار چین در حال تاسیس است، نقش آفرینی نماید.
دولت آمریکا بارها نسبت به عضویت کره جنوبی در بانک سرمایه گذاری زیرساخت آسیا هشدار داد و اعلام کرد رویه تصمیم سازی در این بانک فاقد شفافیت لازم است.
نخستین یادداشت تفاهم ایجاد بانک سرمایه گذاری طرحهای زیرساختی آسیا (AIIB) در اکتبر سال 2014 در پکن به امضا رسید تا با مشارکت 27 کشور و 100 میلیارد دلار سرمایه در پکن تاسیس شود.
«چوی کیونگ هوان» وزیر بازرگانی کره جنوبی روز سه شنبه اعلام کرد که سهام این بانک قرار است بر اساس میزان تولید ناخالص ملی (GDP) و برابری قدرت خرید (PPP)، بین کشورهای عضو تقسیم شود.
وی تصریح کرد، با توجه به اینکه کشورهای چین و هند بر اساس این شاخص ها در رتبه های اول و دوم هستند، بیشترین سهام بانک AIIB را به خود اختصاص خواهند داد.
«چوی» تاکید کرد، چنانچه روسیه را نیز سومین سهامدار اصلی بانک در نظر بگیریم، آنگاه کره جنوبی در رتبه چهارم قرار خواهد گرفت.
گفتنی است، بیشتر کشورهای آسیایی به جز ژاپن، برای عضویت در بانک «AIIB» درخواست عضویت داده اند که در کنار برخی کشورها از قاره های دیگر، مجموع اعضای این بانک را به 57 کشور می رسانند.
از جمله اعضای این بانک می توان به کشورهای ایران، بنگلادش، برونئی، کامبوج، انگلیس، چین، هند، اندونزی، اردن، قزاقستان، کویت، لائوس، لوکزامبورگ، مالدیو، مالزی، مغولستان، برمه، نپال، نیوزیلند، عمان، پاکستان، فیلیپین، قطر، عربستان سعودی، سنگاپور، سریلانکا، سوییس، تاجیکستان، تایلند، بریتانیا، ازبکستان، ویتنام، استرالیا، اتریش، برزیل، دانمارک، فرانسه، آلمان، ایتالیا، هلند، اسپانیا، سوئیس اشاره کرد.
جمهوری اسلامی ایران 15 فروردین ماه سالجاری به عنوان سی و چهارمین «عضو موسس» این بانک آسیایی پذیرفته شد.
انگلیس نخستین کشور غربی بود که آمادگی خود را برای پیوستن به این بانک اعلام کرد و پس آن ایتالیا، آلمان و فرانسه نیز به این طرح پیوستند.
براساس این گزارش، کره جنوبی به عنوان چهارمین اقتصاد برتر آسیا، نشان داد با وجود فشارهای آمریکا برای نپیوستن به این بانک، راه مستقلی برای تامین منافع اقتصادی اش در پیش گرفته است.
آمریکا به شدت با تاسیس این بانک مخالفت کرده و از همپیمانانش خواسته بود تا به دلیل روشن نبودن وضعیت مدیریت بانک، از پیوستن به آن خودداری کنند.
«چوی» اعلام کرد که پیش از ارائه درخواست عضویت در بانک، دو بار با وزاری بازرگانی چین، آمریکا و استرالیا گفت وگو و رایزنی کرده است.
وزیر بازرگانی کره جنوبی در بخش دیگری از اظهارات خود اعلام کرد، انتظار می رود سئول در بازه زمانی ماه آوریل تا ژوئن (فروردین تا خرداد ماه)، یک درصد رشد اقتصادی داشته باشد.
وی همچنین از بهبود اوضاع اقتصادی کره جنوبی در سال 2015 خبر داد.
بانک سرمایه گذاری آسیا نهاد توسعه چندجانبه است که سرمایه آن بیشتر در زمینه ساخت تاسیسات زیربنایی اختصاص داده می شود.
ناظران غربی اعلام کردند که این بانک ممکن است به عنوان رقیبی جدی برای بانک جهانی و بانک توسعه اقتصادی در آسیا باشد که از حمایت واشنگتن و توکیو برخوردار است.
چین متعهد شده است که بالغ بر 50 میلیارد دلار برای سرمایه گذاری ابتدایی این طرح هزینه کند.
«شی جین پینگ» رییس جمهوری و «لی کچیانگ» نخست وزیر چین در ماه اکتبر (مهر - آبان) سال گذشته در سفرهای خود به آسیای جنوب شرقی پیشنهاد راه اندازی این بانک را مطرح کردند و در پی آن، این پیشنهاد مورد حمایت و استقبال بسیاری از کشورها قرار گرفت.
برخی کارشناسان به این باور هستند، این اقدام، نظام اقتصادی جهانی تحت رهبری آمریکا و اروپا را به چالش می کشاند.
آساق*1597
22/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]