واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: کمپ دیوید و افول اعراب هران - ایرنا- روزنامه آرمان در یادداشتی نوشت: بعد از قرائت بیانیه لوزان سوئیس، کاخ سفید اعلام کرد برای توجیه کشورهای حاشیه خلیج فارس و عمدتا همسایگان ایران جلسه ای در کمپ دیوید با حضور باراک اوباما برگزار خواهد شد. حال که این نشست برگزار می شود شاهد اختلافاتی بین این کشورها خصوصا در قبال ایران هستیم.
در ادامه این یادداشتی روز سه شنبه می خوانیم: عربستان سعودی و برخی کشورهای عربی بر این باورند که دولت آمریکا درصدد تغییر فاز و راهبردهای خود در خاورمیانه است به این معنا که تفاهم با ایران می تواند نشان از آغازی برای ایجاد یک دوران جدید درخاورمیانه با محوریت ایران باشد و به تعبیری آمریکا به جای سیاست گذشته در قبال ایران احتمالا به سیاست تفاهم و درک مشترک با این کشور رسیده است.
تصمیمی که اتخاذ آن از طرف آمریکا کاملا طبیعی است؛ از طرفی دولت های مستقر در حاشیه خلیج فارس شرکای مطمئنی برای آمریکا درخاورمیانه نبودند. در رأس این کشورها، عربستان قرار دارد که محمل و بستر القاعده و نیروهای تندرو است. از سوی دیگر قطر را داریم که حامی گروه های تروریستی و آشوب طلب است. همچنین حل پرونده هسته ای ایران افق های جدیدی را بین ایران و غرب به وجود خواهد آورد که عربستان سعودی کاملا به این موضوع واقف است. از سوی دیگر ایران و عربستان در یکی از حساس ترین مراحل تاریخ سیاسی خود قرار دارند. اختلافات دو کشور درمورد بحران سوریه زیاد است و در مورد عراق نیز درک مشترک از یکدیگر ندارند. قطر هم در عراق و سوریه مواضعی مشابه عربستان را پیگیری می کند.
قطر ازنظر مالی و نظامی نیروهای مخالف دولت سوریه و عراق را مورد پشتیبانی قرار می دهد و درعین حال این دو کشور با فریب اعلام می کنند که مخالف گسترش تروریسم در خاورمیانه هستند. عربستان سعودی با ارزیابی غلط به منازعه ای واردشده که می تواند به باتلاقی برای این کشور تبدیل شود. ارتش عربستان تجربه و قدرت جنگیدن در جبهه یمن را ندارد و هرگاه نبرد به صورت ناخواسته میان عربستان و یمن از هوا به زمین کشیده شده عربستان بازنده جنگ بوده است.
یمن ثابت کرده که بستر مناسبی برای ماجراجویی کشورهای بزرگ نیست. عربستان از اختلافات داخلی عمیقی رنج می برد و مجموعه این عوامل در کنارمواردی مثل بنیادگرایی و تروریسم، کاخ سفید را به این فکر انداخته که برای تضمین ادامه حضورش در منطقه نیاز به شرکای جدیدی دارد. لاجرم حل پرونده هسته ای ایران می تواند افق جدیدی در نگاه آمریکا به خاورمیانه بگشاید. از دیگر سو دولت آمریکا در تلاش است این اطمینان را به رقبای منطقه ای ایران مخصوصا دولت های کوچک حاشیه خلیج فارس بدهد که دسترسی ایران به انرژی هسته ای صلح آمیز تضمین شده خواهد بود.
استقبال ضعیف کشورهای عرب از نشست کمپ دیوید اما نشان می دهد که آنها چندان نظر مثبتی نسبت به مسائل ایران ندارند. آنها قدرت و اهرم های لازم برای بر هم زدن این افق را هم در اختیار ندارند. این در حالی است که برای اولین بار کشورهای عرب با رژیم صهیونیستی دارای وحدت منافع شده اند به این معنا که عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی درحال رایزنی برای کاهش و توقف توان علمی و هسته ای ایران هستند.
همکاری اطلاعاتی اعراب با رژیم صهیونیستی برای ایجاد مانع بر سر راه ایران جای تردید ندارد ولی به نظر می رسد که هیچ کدام از این برنامه ها نتوانسته تصمیم گیران در عرصه بین الملل و مقامات ایران را از درک مشترک از برنامه هسته ای ایران بازدارد.
* منبع: روزنامه آرمان
** اول ** 1337
22/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]