واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین: نیویورک تایمز: دلسردی شاه سعودی از سیاست اوباما در قبال ایران بین الملل > دیپلماسی - واحد مرکزی خبر نوشت:
نیویورک تایمز نوشت: مقامات عرب عدم حضور ملک سلمان در نشست سران عرب در آمریکا را نشانه دلسردی آن از رویکرد کاخ سفید در قبال ایران می دانند.
روزنامه نیویورک تایمز در اینترنت امروز در گزارشی نوشت: عربستان سعودی روز یکشنبه اعلام کرد ملک سلمان پادشاه جدید این کشور در جلسات ملاقات با اوباما در کاخ سفید یا نشست این هفته سران در کمپ دیوید شرکت نخواهد کرد که حاکی از ناخرسندی وی از دولت اوباما به علت روابطش با ایران است که موقعیت آن به عنوان رقیب منطقه ای سعودی هر چه بیشتر تقویت می شود.
مقامات عرب عدم حضور ملک سلمان در نشست سران را نشانه دلسردی آن از رویکرد کاخ سفید می دانند که قصد دارد در آن اجلاس اطمینان دهد آمریکا از متحدان عربش در برابر قدرت فزاینده ایران حمایت خواهد کرد.
یک مقام عالی رتبه دولت اوباما گفت، انتظار می رود ملک سلمان روز دوشنبه در تماس با اوباما با وی درباره تصمیمش مبنی بر عدم شرکت در اجلاس سران صحبت کند.
وی گفت، ملک سلمان در ملاقات هفته گذشته با جان کری وزیر خارجه آمریکا در ریاض از احتمال حضورش در آن اجلاس سخن گفت اما جمعه شب پس از بیانیه کاخ سفید درباره برنامه ملاقات اوباما با ملک سلمان در واشنگتن، مقامات آمریکا در تماسی از طرف وزیر خارجه سعودی مطلع شدند که ملک سلمان به آمریکا نمی رود.
این مقام دولت اوباما که خواست نامش فاش نشود، گفت: هیچ ابراز ناامیدی از جانب سعودی صورت نگرفته است... اگر کسی قصد بی اعتنایی داشته باشد، به شیوه دیگری در این خصوص اطلاع رسانی می کند.
جون آترمن معاون ارشد مرکز مطالعات راهبردی و بین المللی گفت، غیبت ملک سلمان هم غنیمت است و هم بی اعتنایی. به گفته وی، این غیبت یک فرصت فوق العاده برای مقامات آمریکا جهت ارزیابی محمد بن سلمان وزیردفاع بسیار جوان سعودی و جانشین ولیعهد خواهد بود که معدود افرادی با او سر و کار داشته اند.
اما آلترمن افزود، وقتیکه یک شریک نزدیک در اصل می گوید کارهایی بهتر از رفتن به کمپ دیوید با رئیس جمهور آمریکا دارد، حاوی پیامی روشن برای کاخ سفید است، بخصوص که همین چند روز قبل کاخ سفید از برگزاری یک جلسه خصوصی قبل از این برنامه ها خبر داده بود.
کری روز جمعه در پاریس با همتایان عربش که به اجلاس سران دعوت شده اند- شامل عربستان سعودی، امارات عربی، قطر،کویت، بحرین و عمان- درباره انتظارات شان از آن اجلاس و پیشنهادات احتمالی آمریکا در کمپ دیوید گفتگو کرد.
اما مقامات دولت اوباما گفتند، مقامات عرب خواستار یک پیمان دفاعی با آمریکا و تعهد آن به دفاع از آنها در صورت حمله یک کشور خارجی شده اند. اما چیزی همواره دشوار بوده است چون اینگونه پیمانها- شبیه پیمان آمریکا با ژاپن- باید به تصویب کنگره برسد.
یک مقام دولت اوباما گفت، رئیس جمهور در عوض حاضر به ارائه یک بیانیه ریاست جمهوری است که الزام آور نیست و روسای جمهور آینده مجبور به رعایت آن نیستند.
مقامات رسمی و کارشناسان می گویند، کشورهای عربی از اظهارات اخیر اوباما در مصاحبه با نیویورک تایمز عصبانی اند. اوباما در آن مصاحبه گفت که متحدانی مانند عربستان سعودی باید نگران تهدیدهای داخلی باشند.
به گفته کارشناسان سیاسی خارجی، در زمانی که مقامات آمریکایی قرار است به همان کشورهایی اطمینان دهند که آمریکا باید از آنها حمایت کند، از نظر برخی مقامات خلیج فارس، زمان برای چنان سخنانی مناسب نبود.
کشوهای عرب همچنین مایلند تسلیحات بیشتری از آمریکا بخرند اما این مسئله نیز با یک مانع بزرگ مواجه است که حفظ برتری نظامی اسرائیل است. آمریکا در تلاش برای تضمین حفظ برتری نظامی اسرائیل در برابر دشمنان سنتی اش در منطقه از دیرباز محدودیتهایی در مورد انواع تسلیحاتی که شرکتهای آمریکایی می توانند به کشورهای عرب بفروشند، اعمال کرده است. به همین علت مثلا دولت اوباما به شرکت لاکهید مارتین اجازه نداده است جنگنده های اف- سی و پنج را که برای زرادخانه آینده آمریکا بسیار ازشمند است، به کشورهای عرب بفروشد. این جنگنده که گران قیمت ترین پروژه تسلیحاتی جهان است، از قابلیتهای رادارگریزی برخوردار است و فروش آن به اسرائیل تصویب شده است.
پادشاه سعودی تنها مقام ارشد عرب نیست که در اجلاس سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در آمریکا شرکت نمی کند. به گفته مقامات رسمی، امارات عربی نیز ولیعهد خود را به آن اجلاس می فرستد. مقامات آمریکایی و عرب علت این امر را مشکلات جسمانی رئیس دولت امارات عنوان کردند. مقامات رسمی گفتند، سلطان قابوس پادشاه عمان نیز به دلیل مشکلات جسمانی در آن اجلاس شرکت نمی کند.
کریم سجاد پور کارشناس مسائل ایران در بنیاد کارنگی برای صلح بین الملل می گوید، تصمیم ملک سلمان به شرکت نکردن در اجلاس سران عرب به معنای صرف نظر سعودیها از آمریکا نیست - آنها گزینه های چندانی ندارند.
به گفته وی، سعودیها هر قدر دلخور باشند، درواقع نمی توانند روی مسکو یا پکن به عنوان یک شریک راهبردی پایدار حساب کنند.
وی افزود، این استنباط فزاینده در کاخ سفید وجود دارد که آمریکا و عربستان سعودی دوستند نه متحد، درحالیکه آمریکا و ایران متحدند نه دوست. 52261
کلید واژه ها: سلمان بن عبدالعزیز - آل سعود - عربستان - ایران و عربستان - ایران و آمریکا - باراک اوباما -
دوشنبه 21 اردیبهشت 1394 - 13:45:00
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]