واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: پاکستان و افغانستان روی ریل بهبود روابط/ نواز شریف به کابل می رود اسلام آباد – ایرنا – در ادامه تحولات اخیر و گام های رو به جلو در روابط اسلام آباد و کابل که از زمان پیروزی محمد اشرف غنی رییس جمهوری جدید افغانستان آغاز شده و تاثیر محسوسی در کاهش اختلافات میان دو همسایه داشته است، قرار است محمد نواز شریف نخست وزیر پاکستان فردا (سه شنبه) راهی کابل شود.
این نخستین سفر نواز شریف به کابل از زمان روی کار آمدن دولت وحدت ملی در افغانستان محسوب می شود. سفر نواز شریف در پاسخ به سفر آبان ماه سال گذشته اشرف غنی به اسلام آباد انجام خواهد شد.
حضور ژنرال راحیل شریف فرمانده ارتش پاکستان در جمع افراد هیات عالی رتبه همراه نواز شریف، حاکی از اهمیت فوق العاده این سفر است.
همچنین قرار است سرتاج عزیز مشاور نخست پاکستان در امور خارجی و امنیت ملی، طارق فاطمی دستیار ویژه نخست وزیر در امور سیاست خارجی و اعزاز احمد چودری قائم مقام وزارت خارجه پاکستان، نواز شریف را در این سفر همراهی کنند.
فرمانده ارتش پاکستان که در ماه گذشته نیز به کابل سفر کرده است، در واقع مرد شماره یک تصمیم گیری های کلان پاکستان در زمینه های مختلف از جمله مسایل امنیتی و سیاست خارجی این کشور محسوب می شود.
این دومین سفر نواز شریف به کابل از زمان آغاز دوره جاری نخست وزیری وی محسوب می شود. وی در آذر ماه سال 1392 نیز که حامد کرزی ریاست جمهوری افغانستان را برعهده داشت، به کابل سفر کرده بود.
روز چهارشنبه هفته گذشته، سپهبد رضوان اختر رییس سازمان اطلاعات و امنیت ارتش پاکستان نیز سفر مهمی به کابل انجام داد که می تواند مقدمه ای بر سفر نخست وزیر باشد. یک روز بعد از این سفر، آصف علی زرداری رییس جمهوری سابق پاکستان هم به افغانستان سفر کرد و با اشرف غنی رییس جمهوری و عبدالله عبدالله رییس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان دیدار کرد.
رفت و آمدهای مقامات عالی دو کشور از زمان آغاز ریاست جمهوری اشرف غنی در کمتر از یک سال گذشته، حکایت از پایان دوران سرد و بی اعتمادی حاکم بر روابط دو کشور همسایه در زمان ریاست جمهوری حامد کرزی دارد. حامد کرزی به مدت 13 سال در افغانستان حکومت کرد اما در تمام این سال ها، هرگز نتوانست به چشم یک دوست قابل اعتماد به پاکستان نگاه کند.
در دوران ریاست جمهوری حامد کرزی، تنش های سیاسی بین پاکستان و افغانستان، فضای مساعدی را برای فعالیت های شبه نظامیان به ویژه در مناطق مرزی دو کشور ایجاد کرد که نتیجه این فعالیت ها، تشدید ناامنی ها بود.
دولت جدید افغانستان اما با رویکردی جدید کار خود را آغاز کرد. اشرف غنی که سیاستمداری باتجربه است، بخوبی از نقش های مثبت و منفی که پاکستان می تواند به عنوان یک کشور همسایه ایفا کند، واقف است. رییس دولت وحدت ملی افغانستان برای اینکه از همسایگی با پاکستان سود ببرد، از در دوستی با اسلام آباد و به فراموشی سپردن دوران سرد روابط دو کشور در 13 سال گذشته وارد شده است.
پاکستان نیز که همواره اعلام کرده خواستار روابطی دوستانه با همه همسایگانه است، از رویکرد دولت جدید کابل استقبال کرد و در نخستین گام، تلاش کرد تا طرح شکست خورده مذاکرات میان طالبان افغانستان و دولت کابل در سال های گذشته را بار دیگر احیا کند.
پاکستان صلح میان طالبان و افغانستان را به نفع خود می داند و تحقق این امر، با یک تیر دونشانه خواهد زد؛ اولا، تحقق چنین صلحی می تواند به تقویت امنیت پاکستان و مناطق مرزی با افغانستان کمک کند.
ثانیا، پاکستان از نفوذ خوبی بر مهره های طالبان افغانستان برخوردار است و درصورت به نتیجه رسید مذاکرات صلح، طالبان سهمی در ساختار قدرت افغانستان خواهند داشت که این موضوع می تواند نفوذ پاکستان را در افغانستان تقویت کند.
در هفته گذشته مذاکراتی میان نمایندگان دولت و طالبان افغانستان در قطر برگزار شد و آخرین تحولات مربوط به این مذاکرات، موافقت دولت افغانستان با بازگشایی دفتر سیاسی طالبان در قطر بود. این اقدام می تواند یک گام رو به جلو در روند این مذاکرات باشد.
نکته دیگر درباره شرایط و فضای جدید دولت افغانستان و پاکستان، خروج تدریجی نیروهای بیگانه در افغانستان است. با خروج این نیروها، شرایط در افغانستان فرق خواهد کرد و دولت پاکستان به دنبال آن است تا با پایان یافتن سلطه بیگانه بر افغانستان، میزان نفوذ و سلطه سیاسی و امنیتی خود را بر این کشور همسایه با هدف تقویت مواضع منطقه ای خود، افزایش دهد.
پاکستان همچنین به دنبال افزایش نفوذ خود در افغانستان با هدف کاهش نفوذ اصلی ترین رقیب منطقه ای خود یعنی هند در افغانستان است. پاکستان مدعی است که هند از گروه های شبه نظامی ضدپاکستان در خاک افغانستان حمایت می کند.
آساق*272**1723
21/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]