واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: احتمال لشکرکشی ترکیه به سوریه ، توهم یا واقعیت ؟ تهران- ایرنا- برخی محافل خبری و نیز برخی کارشناسان به تازگی نظراتی را پیرامون حمله نظامی ترکیه به سوریه با هماهنگی عربستان و شبه نظامیان تکفیری عنوان و حتی در پاره ای از موارد ، زمان آن را نیز مشخص کرده اند.
هر یک از این کارشناسان برای اثبات نظر خود دلایل و نقطه نظراتی را نیز ارایه داده اند.
از جمله معصوم ترکر رهبر حزب دمکرات چپ ترکیه به تازگی در جمع خبرنگاران گفته که، احتمال جنگ با سوریه در ماه جاری وجود دارد.
وی دلیل این امر را نیز به تعویق انداختن انتخابات عمومی از سوی حزب حاکم عدالت و توسعه عنوان کرده و گفته است که، سران حزب عدالت و توسعه برای رهایی از وضعیت ناپایدار خود و تعویق انتخابات عمومی در ترکیه، در حال بررسی احتمال مداخله نظامی در سوریه هستند.
وزارت خارجه ترکیه این مطلب را تکذیب کرده است. ضمن آن که احمد داوداوغلو نخست وزیر ترکیه نیز در یک گفت و گوی تلویزیونی اعلام کرده بود که حمله به سوریه مطرح نیست.
صرف نظر از این که چه ادعاهایی در باره حمله زمینی ترکیه به سوریه مطرح شده و آیا این ادعاها صحت دارد یا نه، این سوال مطرح می شود که، آیا ترکیه در شرایط کنونی می تواند به سوریه حمله کند، و اگر حمله کند آیا می تواند با آثار و تبعات داخلی و خارجی آن مقابله کند.
در ابتدا باید گفته شود، بنا به دلایلی که به شواهد آن در ذیل اشاره می شود، در شرایط کنونی ترکیه نمی تواند حمله مستقیمی را به سوریه تدارک ببیند، هر چند این کشور تجهیز و آموزش معاندان سوری را در دستور کار خود قرار داده و به زودی دور جدید این حمایت ها را نیز آغاز خواهد کرد.
تانژو بیلگیچ سخنگوی وزارت امور خارجه ترکیه به تازگی در جمع خبرنگاران گفت که برنامه تجهیز و آموزش مخالفان سوری با هدف تقویت مخالفان دولت سوریه و زمینه سازی تغییر سیاسی در آن کشور و مبارزه با افراط گرایی ظرف چند روز آینده شروع می شود.
او با یادآوری موافقتنامه ای که 19 فوریه در آنکارا در خصوص آموزش و تجهیز معارضان سوری در ترکیه بین آنکارا و واشنگتن به امضا رسید، گفت: اخباری مربوط به لغو این برنامه که در برخی از رسانه ها منتشر شده، صحت ندارد.
او با خودداری از دادن جزئیات بیشتری در خصوص این که، برنامه در کجا عملیاتی می شود، گفت: قرار است ظرف یک سال در ترکیه، عربستان، قطر و اردن در مجموع پنج هزار تن از مخالفان آموزش ببینند.
اما نکته اول درباره عدم توانایی ترکیه در حمله مستقیم به سوریه این که، انتخابات عمومی ترکیه قرار است به زودی (هشتم و نهم خرداد سال جاری) برگزار شود و آغاز هرگونه جنگ حتی با تاخیر می تواند برای دولت و حزب حاکم این کشور آثار کاملا منفی در پی داشته باشد.
این بدان معناست که حزب حاکم عدالت و توسعه بنابر برخی شواهد که از حوصله این نوشته خارج است، از نظر سیاسی در شرایط مناسب و محکمی قرار ندارد که بخواهد ریسک عملیاتی را که فرجام آن مشخص نیست ، بپذیرد و مستقیم وارد کارزار سوریه شود.
در ثانی برای آنکارا هیچ تضمینی وجود ندارد که میان اتحاد ناخواسته اکراد جنوب شرق این کشور و شمال سوریه که دارای علقه های فرهنگی و ناسیونالیستی و حتی قرابت های فامیلی گسترده هستند، به طور ناگهانی قرار نگیرد.
آنکارا به خوبی می داند که جنوب شرق این کشور و جایی که به طور عموم کردها در آنجا زندگی می کنند، بسیار مستعد جنجال و آشوب و حتی اعلام خودمختاری از طرف برخی اکراد به ویژه اکراد وابسته به حزب کارگران کرد ترکیه موسوم به پ.ک.ک است.
بنابراین ریسک حمله زمینی به سوریه و قرار گرفتن نیروی های ارتش این کشور در کنار معاندان سوری نمی تواند برای آنکارا خالی از دشورای باشد ضمن آنکه صورت خوشی نیز برای یکی از بزرگترین ارتش های عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی موسوم به ناتو، نه نزد ارتشیان و مردم این کشور و نه نزد کشورهای منطقه نخواهد داشت.
سومین مورد برای رد ادعای حمله مستقیم ترکیه به سوریه، نبود سازوکار این امر نزد ترکیه و نیز عدم تمایل آمریکا به انجام عملیات گسترده در سوریه و افزایش درگیری در بخش دیگری از منطقه خاورمیانه است.
آمریکا و ترکیه به عنوان دو متحد نزدیک می دانند هرگونه تعرض دیگر در منطقه می تواند منجر به تحریک احساسات مردمی و عموم مسلمانان در منطقه شود.
مسلمانان قطعا افراطیون و رژیم صهونیستی را مسبب و طراح اصلی این رفتارهای جنگ طلبانه قلمداد خواهند کرد و هرگز از حافظه تاریخی خود نیز آن را پاک نخواهند کرد.
از: علیرضا جباری
1144**1586
21/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]