واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ (۷:۴۴ق.ظ)
سياست روز: در حاشيه دعوت از يار مهربانِ کتاب موج -
به گزارش خبرگزاري موج، «درحاشيه دعوت از يار مهربانِ کتاب»عنوان سرمقاله روزنامه سياست روز است که در آن مي خوانيد؛
روز جمعه خبري مبني بر دعوت رسمي وزير ارشاد از رهبر انقلاب براي حضور در نمايشگاه بيست و هشتم کتاب منتشر شد.
اقدام وزارت ارشاد در اين خصوص علامت سوال هايي را در ذهن مخاطب ايجاد مي کند. اينکه آيا اساسا حضور رهبر فرزانه انقلاب (در نمايشگاه کتاب) به عنوان يکي از مدافعان کتاب و مبلغ کتاب خواني نياز به دعوت رسمي دارد؟ آيا سال قبل که ايشان در نمايشگاه حضور نيافتند هم از معظم له دعوتي به عمل آمده بود؟ آيا در سنوات گذشته (منهاي دوران اصلاحات و موارد معدود به دليل سفر به برخي استان هاي کشور) که ايشان همواره يکي از ميهمانان ويژه نمايشگاه کتاب بودند، از ايشان دعوت رسمي به عمل مي آمد؟
پاسخ مثبت يا منفي به اين سوالات از سوي وزير محترم و همکارانشان، قطعا سوالات ديگري را در ذهن ايجاد مي کند. چراکه قطعا همه علاقه مندان به حوزه نشر و کتاب به خوبي مي دانند که مقام معظم رهبري يک کتاب خوان حرفه اي و مطلع در اين حوزه است. کمترين شاهد مثال اين امر را هم مي توان به مرور بازديدهاي سنوات گذشته ايشان از نمايشگاه دانست. در نظر گرفتن زمان نسبتا طولاني بازديد، گفت وگو با ناشران و مولفان و خريد کتاب برنامه اي بوده که در اغلب سال هاي برپايي نمايشگاه، از سوي ايشان مشاهده شده است.
به نظر مي رسد، مشاوران وزير محترم، پيشنهاد خوبي را به وي ارائه نداده اند. شايد در نگاه اول، ارسال دعوت نامه رسمي و رسانه اي کردن آن بتواند فشارها درخصوص شايعات سال گذشته را کم کند، اما اگر اين اتفاق امسال هم رقم نخورد، آن وقت چه بايد کرد؟
اگر گمانه زني هاي سال گذشته درست بود و رهبر انقلاب (به بهانه مشغله فراوان) باز هم علي رغم ميل باطني، عطاي حضور در باغ و بهار کتاب را زدند چه؟ آن وقت مشاوران وزير محترم چه خواهند کرد؟
عدم حضور رهبر انقلاب در نمايشگاه کتاب، اول بار در سال دومِ دولت اول اصلاحات رقم خورد و تا چهار دوره پس از آن هم ادامه يافت. موضوعي که با قراردادن سخنان رهبري در زمينه مشکلات فرهنگي (در آن سال ها) به يک جواب واضح و روشن مي رسيد: عدم رضايت.
هرچند در همان سال اول عدم حضور ايشان، وزير فرهنگ و ارشاد وقت، با حرکتي جبراني نمايشگاه کوچکي را در محل بيت رهبري برگزار کرد، اما سخنان مقام معظم رهبري در جمع همان ناشران هم کدهايي را براي اهالي فرهنگ و ارشاد مخابره کرد.
ايشان در اين ديدار سختي کار نشر را مانند يک پزشک دانستند و فرمودند: «اگر در تجويز و ارائه دارو، بي توجّهي کنيد و چيزي را در اختيار مشتري کتاب بگذاريد که براي او زيانبار است، شما هم ضرر معنوي بزرگي کرده ايد»
ايشان در همان ديدار به تبيين «کار فرهنگي منفي» پرداختند و يکي از همين خطرات را «جزئي از چارچوب يک طرح براندازي» دانستند و فرمودند: «دشمن وقتي که ميخواهد با ابزار فرهنگي به کشور و جامعه و نظامي حمله کند، چيزهايي را هدف ميگيرد، که به نظر من امروز در کشور ما چنين چيزهايي هست. هم در عالم کتاب هست، هم در عالم مطبوعات هست، هم در عالم هنر هست. البته وقتي ما ميگوييم که اين فکر غلط، يا اين طرح غلط، يا اين سخن نادرست، در چارچوب يک طرح امنيتي و براندازي قرار دارد، ممکن است صاحب آن انديشه، مطلقاً نداند که چه کار ميکند! اين به معناي آن نيست که خود او هم در آن طرح براندازي يا خرابکاري شريک است؛ نه، گاهي اصلاً او هيچ سهمي ندارد، اما دشمن از او استفاده ميکند.»
ايشان به يک نکته مهم ديگر هم در آن ديدار اشاره داشتند: «خطاست اگر کسي گمان کند، ما که نسبت به مسأله مطبوعات و کتاب و نوشتن و نشر در جامعه حسّاسيت به خرج ميدهيم، با تفکّر آزاد، با فکر آزاد و با مباحثه آزاد مخالفيم؛ نه. ما کساني هستيم که اوّلين شعارهاي اين مسائل را داده ايم و الحمدللَّه تا الان هم دنبالش بوده ايم؛ اما با آزادي گناه و آزادي ويرانگري مخالفيم. نميشود اجازه داد که نسل جوان يک کشور که به اعتماد ما مي آيد کتاب را از شما ميخرد و ميگويد اينها متديّنين و در رأس کار هستند، از اين طريق گمراه يا فاسد شود؛ يا از اين طريق دشمن بخواهد کاري انجام دهد.»
عدم حضور ايشان طي چند دوره بعد از اين سخنراني، نمايانگر اين موضوع بود که خواسته هاي ايشان در حوزه فرهنگ و به خصوص کتاب و نشر اجرايي نشده است.
انشاءالله که در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي دولت تدبير و اميد، چنين اتفاقي رقم نخورد. اميدواريم از ماه رمضان سال گذشته که رهبر انقلاب در انتها و حاشيه ديدار با شاعران خطاب به آقاي جنتي فرمودند: «با آقاي وزير حرف زياد داريم، در عرصه فرهنگ اشکال جدي داريم» اتفاقات خوب و مثبتي رقم خورده باشد که ديگر نيازي به دعوت رسمي يارِ مهربانِ کتاب، به نمايشگاه کتاب تهران نباشد. اميدواريم، وزير فرهنگ و ارشاد دولت تدبير که پس از آويختن دوباره عکس وزير فرهنگ اول اصلاحات به ديوار اتاق جلسات دفترش معتقد بود وي «حوزه کتاب و مسائل فرهنگي را خوب مي شناخت» کمي در سياست ها و نظراتش دقت نظر بيشتري داشته باشد و خاطرات تلخ آن سال ها را نه تنها تکرار نکند که از کام دل علاقه مندان به فرهنگ ايراني - اسلامي پاک کند.
نويسنده: مهدي رجبي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 17]