تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 27 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):سخن گفتن درباره حق، از سكوتى بر باطل بهتر است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830450219




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- چرا مأمور اجرای قانون نمی تواند اجتهاد کند؟-علی اکبر گرجی*


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: چرا مأمور اجرای قانون نمی تواند اجتهاد کند؟-علی اکبر گرجی* مباحث مربوط به نسبت شرع و قانون در ایران از جمله مسائل دیرپا و پر سابقه ماست. از روزگار ساسانیان و حتی پیشتر، مناسبات مذهب و قانون (به منزله نماد قدرت رسمی و موضوعه) تحولات و فرازونشیب های گوناگونی به خود دیده است. اوج این مناقشات و مباحثات را می توان در دو تجربه بنیادین نهضت مشروطه و انقلاب اسلامی که به تأسیس نظام جمهوری اسلامی منجر شد مشاهده کرد.


به نظر می رسد که دین، اخلاق، عرف، رسوم و نظایر اینها را می توان در حکم منابعی در نظر بگیریم که قواعد حقوق موضوعه (قوانین) از آنها تغذیه می کنند. بی تردید در جامعه اسلامی جدی ترین و تعیین کننده ترین منبع، کلام شارع مقدس است. در چنین جامعه ای اراده الهی و اراده شهروندان مسلمان رابطه ای طولی دارند. به تعبیر اصل 56 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، اراده خداوند بر این قرار گرفته که مردم بر سرنوشت خود حاکم باشند. به این اعتبار چنانچه اراده شهروندان مسلمان این باشد که در قانونگذاری های روزمره خود اسلام یا اخلاق را به سان منبع در نظر بگیرند، هیچ کس توانایی مقابله با آن را نخواهد داشت چرا که مردمانی مختار با اراده خود بر حکم الهی گردن می نهند. در این حالت قانون و شرع مانند دو دیبا به یکدیگر پیوند خورده و نظام قانونگذاری آن کشور را تشکیل می دهند. مردم سالاری دینی هم جز از این طریق قابلیت تحقق نخواهد داشت. اراده آزاد مردمان مسلمان بر انتخاب زمامداران با گرایش های دینی تعلق گرفته است. بدیهی است تا زمانی که این اراده آزاد در عرصه های مختلف اکتساب، انتقال و اعمال قدرت مخدوش نشود، همچنان می توان از جوهره مردم سالار یک نظام سخن گفت و دفاع کرد.
اصل چهارم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز ناظر بر همین دیدگاه است: «کلیه قوانین و مقررات مدنی، جزایی، مالی، اقتصادی، اداری، فرهنگی، نظامی، سیاسی و غیر اینها باید بر اساس موازین اسلامی باشد. این اصل بر اطلاق یا عموم همه اصول قانون اساسی و قوانین و مقررات دیگر حاکم است و تشخیص این امر بر عهده فقهای شورای نگهبان است». اصول 91 تا 98 قانون اساسی هم به تعریف جایگاه و تضمین موقعیت حقوقی شورای نگهبان به عنوان پاسدار قانون اساسی و موازین شرعی پرداخته اند.
پس در نظام حقوقی ایران فرض بر این است که بین قانون موضوعه و قواعد شرعی (با قرائت شورای نگهبان) تضادی وجود ندارد. حکم قانون موضوعه یا همسو با موازین شرع است یا دست کم مغایرتی با آن ندارد. اما در هر دو صورت، قانون مصوب مجلس شورای اسلامی و موید به تأیید شورای نگهبان قانون رسمی، لازم الاجرا و در عین حال دینی است. حتی، قواعد حقوقی مبتنی بر مصلحت هم به نوعی از آبشخور شرع و قانون اساسی تغذیه می شوند، زیرا فرض بر آن است که شارع مقدس و قانونگذار حکیم وضع قاعده برای وضعیت های استثنایی را به فراموشی نسپرده اند. تفاوت نظام جمهوری اسلامی ایران با نظام های سیاسی-حقوقی لائیک و سکولار را باید در همین نکته ظریف جست و جو کرد. «لائیسیته اساساً مستلزم غیرتئوکراتیک بودن دولت و نداشتن تعلق آن به گرایش های مذهبی است». در نظام های لائیک دولت نسبت به ادیان بی طرف است و همه آنها را به یک چشم می نگرد. هیچ کدام از نهادهای دین و دولت حق مداخله در امور دیگری را ندارند. حال آنکه در مدل مردم سالاری دینی، حکومت به اقتضای تمایل دینی مردم و بنا به درخواست و اراده آنها (نه با زور و تهدید) اجرای قواعد شرع انور را سرلوحه مأموریت خود قرار می دهد.
بر این اساس سخن دکتر روحانی مبنی بر اینکه «پلیس موظف به اجرای قانون است نه اجرای اسلام» نمی تواند به معنای مخالفت با موازین شرعی یا مخالفت با اجرای اسلام قلمداد شود، زیرا سخن رئیس جمهوری در بستری بیان می شود که طبق آن، اسلام لباس قانون پوشیده و مأموران اداری و سیاسی جمهوری اسلامی مکلف به اجرای «اسلام قانونی» هستند نه اسلام فراقانونی. اسلام به عنوان یک امر فراقانونی قطعاً می تواند از منابع قانون ساز باشد اما شایسته نیست که به عنوان قاعده حقوقی به طور مستقیم لازم الاجرا در نظرگرفته شود.
امر زمامداری در مرحله اجرا مستلزم احکام قاطع است و این ویژگی جز در پرتو قانونمداری موضوعه به دست نمی آید. خبرگان قانون اساسی در سال 1358 در پرتو تجارب به دست آمده از نهضت مشروطه ساز و کاری طراحی کردند تا تضاد ظاهری شرع و قانون از بین برود. اگر هریک از مأموران اداری و اجرایی– که ممکن است خود مقلد مرجعی متفاوت باشند- بخواهند بر اساس تشخیص و برداشت خود از اسلام به انجام مسئولیت های خود بپردازند چه بسا باید هر آن منتظر بروز جنگ هفتاد دو ملت باشیم. دولت قانونمدار تنها در صورتی قابلیت تحقق در نظام جمهوری اسلامی خواهد داشت که همه مردم و همه زمامداران پیرو قواعد حقوقی مشخص و از پیش تعریف شده باشند. رجوع به منابع قانون ساز (مانند شرع و اخلاق) در صلاحیت مأموران اداری - اجرایی نیست. تجویز رجوع مستقیم مأموران اجرایی به منابع فراقانونی قانون ساز با تمامیت نظام سیاسی و خرد حکمرانی مغایر است و می تواند اعتماد مردم به عدالت رسمی و درایت زمامدارانه را مخدوش کند.
* استاد دانشگاه
*روزنامه ایران/پنجشنبه هفدهم اردیبهشت 1394



17/02/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن