واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تبار شناسی هرم جدید سعودی تهران - ایرنا - روزنامه شرق نوشت: برابر وصیت عبدالعزیز، مؤسس عربستان و اولین پادشاه این کشور، سلطنت در فرزندان ذکور عبدالعزیز با توجه به سن آنهاست؛ یعنی ولیعهد از بین فرزندان ملک انتخاب نمی شود، بلکه از بین پسران عبدالعزیز انتخاب می شود و هفت پادشاهی که تاکنون به سلطنت رسیده اند، همگی فرزندان عبدالعزیز بوده اند.
در ادامه این مطلب که روز چهارشنبه در روزنامه شرق منتشر شد، می خوانید: تعدادی از پسران عبدالعزیز درحال حاضر در قید حیات هستند، اما ملک سلمان اقدامی خلاف وصیت ملک عبدالعزیز و رویه جاری و حاکم بر عربستان انجام داد؛ با حذف آخرین ولیعهد، یعنی مقرن بن عبدالعزیر، اولین نوه از بین نوادگان عبدالعزیز، یعنی محمدبن نایف را به ولیعهدی و دومین نوه، یعنی محمد بن سلمان که جوانی ٣٠ ساله است به جانشینی ولیعهد، انتخاب کرده است.
برابر وصیت عبدالعزیر در زمان مرگ پادشاه بزرگ ترین فرزند ذکور باقی مانده از عبدالعزیز توسط شورای عالی بیعت عربستان که در ریاض مستقر است و اعضای آن فرزندان و نوادگان عبدالعزیز هستند، به پادشاهی انتخاب می شود. هرچند در انتصابات جدیدی که در عربستان به وسیله ملک سلمان صورت گرفت، ظاهرا شاهزاده مقرن از سمت ولیعهدی به دلیل بیماری استعفا داد، اما با کنکاشی در سایت های خبری مربوط به اخبار خاندان سعودی، هم اکنون هشت نفر از فرزندان شناخته شده و معروف عبدالعزیز در قید حیات هستند؛ «طلال»، «احمد»، «متعب»، «بندر»، «ترکی»، «عبدالرحمن»، «ممدوح» و «عبدالاله»، پس ولیعهد می توانسته از میان یکی دیگر از فرزندان انتخاب شود.
درعین حال گفته می شود تعداد پسران عبدالعزیز تا ١٥٠ نفر تخمین زده می شود که فرزندان در قید حیات وی باید بیش از اسامی ذکر شده بالا -که از شهرت برخوردارند- باشند.ملک عبدالله، پادشاه سابق عربستان بود که زمینه این انتقال را تئوریزه کرد.
وی در هشتم اکتبر سال ٢٠٠٧ نظام نامه شورای بیعت را در ٢١ ماده و آیین نامه اجرائی آن را در ١٨ ماده تنظیم و تصویب کرد، که انتقال قدرت را در صورت فوت پادشاه و ولیعهد تا حدودی ضابطه مند کرد. آخرین تغییر در شورای بیعت عربستان را ملک عبدالله در ٩ دسامبر سال ٢٠٠٧ انجام داد. با فرمان ملک عبدالله، ٣٥ نفر از فرزندان و نوادگان ملک عبدالعزیز به عنوان اعضای شورای بیعت این کشور معرفی شدند. هرچند تعدادی از این افراد تا کنون فوت کرده اند، اما این شورا قدرت بالایی دارد. نکته ظریف در تعداد اعضای شورای بیعت، حضور نوه های عبدالعزیز در این شوراست که پدران آنها فوت کرده اند.
این ترکیب توانست راه را برای ملک سلمان هموار کند که با وجود حضور پسران عبدالعزیز در جمع اعضای شورای بیعت، تعداد نوادگان افزایش یابد و در اثر همین تغییر ترکیب اعضای شورای بیعت بود که ملک سلمان توانست با وجود در قید حیات بودن پسران عبدالعزیز، انتقال فعلا بی دردسر قدرت از پسران را به نوادگان تسهیل کند. با این تغییرات و این انتخاب، هرم قدرت عربستان پوست اندازی کرد. نوادگان عبدالعزیز خصوصا ولیعهد و جانشین ولیعهد، تحصیل کرده آمریکا هستند و با هرم عادل الجبیر، وزیر امور خارجه جدید، که سال ها سفیر عربستان در آمریکا و بزرگ شده این کشور است، جناح صددرصد آمریکایی خاندان آل سعود را بر عربستان حاکم می کنند؛ جناحی که همان اندازه که آمریکایی است، به شدت ضدایرانی است.
نگارنده در گذشته در یادداشتی در «شرق» با عنوان «مرگ ملک عبدالله فرصتی که از دست رفت» خاطرنشان کردم با توجه به رابطه دوستی عمیق بین آیت الله هاشمی رفسنجانی و ملک عبدالله، که فردی میانه رو و اهل تعامل بود، می شد روابط ایران و عربستان را ترمیم و دورنمای آن را روشن کرد. اگر آیت الله هاشمی رفسنجانی در سفری سیاسی به عربستان می رفت و فضای تیره سیاسی بین دو کشور را به روشنی هدایت می کرد، امروزه جناح آمریکایی- ضدایرانی ای که با انتصابات جدید در عربستان و با انتقال قدرت به نوادگان عبدالعزیز شکل گرفته است، احتمالا تشکیل نمی شد. آثار فرصت ازدست رفته را در آینده بیشتر حس خواهیم کرد... .
منبع: روزنامه شرق
اول ** 1346
16/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 10]