واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: افزایش چالش چین و فیلیپین در امواج خروشان دریا/ اتهامات بی پایان کوالالامپور – ایرنا – فیلیپین روز چهارشنبه ادامه عملیات چین برای احیای زمین در اطراف صخره های جداشده در دریای غربی فیلیپین (دریای جنوبی چین) و تبدیل آنها به جزیره را برای اهداف برنامه توسعه پایدار جهانی تهدید دانست.
به گزارش ایرنا، مناقشات فیلیپین و چین طی ماه های اخیر بر سر مالکیت بخش هایی از دریای جنوبی چین بالا گرفته است و دو کشور یکدیگر را هر روز متهم به نقض موارد قانونی و موافقتنامه ها می کنند.
آمریکا در رقابت با چین برای نفوذ در منطقه از ادعاهای فیلیپین پشتیبانی می کند، اما اعضای 10 گانه اتحادیه جنوب شرق آسیا (آ.سه.آن) که چهار کشور آن از جمله فیلیپین با چین بر سر مالکیت بخش هایی از دریای غنی از نفت و گاز جنوبی چین اختلاف دارند تاکنون نتوانسته اند موضع محکمی در قبال پکن بگیرند و از اختلاف درونی رنج می برند.
چارلز خوزه، سخنگوی وزارت امور خارجه فیلیپین در گفت وگو با خبرنگاران، اتهام پکن در خصوص نقض کدهای رفتاری به وسیله مانیل برسر اختلافات در جنوب دریای چین را رد کرد.
چین و کشورهای عضو آ.سه.آن در سال 2002 میلادی به توافق رسیدند با همکاری متقابل از منازعات در این منطقه بکاهند، اما فیلیپین و ویتنام دو کشوری هستند که در ماه های گذشته با حمایت آمریکا به مقابله با پکن در خصوص جزایر مورد اختلاف برخاسته اند که منابع غنی انرژی دارد.
چالش پکن و مانیل بر سر مالکیت بخش هایی از دریای جنوبی چین در حالی افزایش یافته است که بنیگنو آکینو، رییس جمهور فیلیپین صبح روز چهارشنبه این کشور را برای دیدار از آمریکا و کانادا ترک کرد. فیلیپین به دلیل ضعف نظامی پشتیبانی واشنگتن را طلب می کند و آمریکا نیز به دلیل رقابت با چین و استقرار در منطقه از مواضع مانیل در برابر پکن حمایت می کند.
به نوشته تارنمای مانیلا استاندارد، سخنگوی وزارت امور خارجه فیلیپین گفت ادامه فعالیت چین برای احیای سرزمین های مورد مناقشه در دریای غربی فیلیپین به منزله تهدیدی اهداف توسعه پایدار جهانی است.
کار گروه همگانی توسعه پایدار سال گذشته میلادی 17 آرمان و 169 هدف را برای برنامه پسا توسعه 2015 پیشنهاد کرد و فیلیپین معتقد است فعالیت های چین در دریای جنوبی چین با این برنامه در تضاد است.
نگهداری و استفاده پایدار از اقیانوس ها، دریاها و منابع دریایی برای توسعه پایدار و محافظت، اعاده و ترویج استفاده پایدار از اکوسیستم های زمینی، مدیریت پایدار جنگل، مبارزه با بیابان زایی، و متوقف ساختن تخریب زمین ها و احیاء آنها و توقف از دست دادن تنوع زیستی آرمان های 14 و 15 برنامه پیشنهادی توسعه پایدار جهانی است.
سخنگوی فیلیپینی در ادامه با تاکید بر این که تردید دارد چین اجازه دهد کشورهای دیگر از جمله آمریکا از جزایر مصنوعی استفاده کنند، آن را شگردی برای دفع انتقادات بین المللی از چین دانست.
وی گفت: چین همچنان به طور غیرقانونی ادعا حاکمیت بر تقریبا تمام دریای جنوبی چین را دارد.
خوزه همچنین دولت چین را متهم به نقض مرامنامه کشورهای ذینفع در دریای جنوبی چین کرد که 13 سال پیش امضا شده است.
مانیل به این باور است که پکن در حال ساخت پایگاه های دایمی در دریای جنوبی چین است تا حق حاکمیت خود را بر آن اعمال کند.
دریای جنوبی چین پس از پنج اقیانوس جهان، بزرگترین پهنه آبی جهان است و صدها جزایر واقع در آن منابع غنی انرژی دارند.
کشورهای چین، ویتنام، فیلیپین، مالزی، برونئی و تایوان بر سر مالکیت این جزایر و آب های اطراف آن اختلاف دارند، البته کشور چین ادعای مالکیت بر همه پهنه دریای جنوبی را دارد. این دریا همچنین یک مسیر عمده کشتیرانی بین المللی است که ارزش تجاری سالانه آن بالغ بر پنج هزار میلیارد دلار برآورد شده است.
آساق**1611
16/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 73]