واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: چین مانع پرواز هواپیمای گشت نظامی فیلیپین بر فراز دریای مورد مناقشه شد تهران - ایرنا - خبرگزاری فرانسه یکشنبه در گزارشی از مانیل اعلام کرد که کشتی های چینی مانع پرواز هواپیمای نظامی فیلیپین بر فراز دریای مورد مناقشه دو کشور در دریای چین جنوبی شدند.
براساس این گزارش، سرتیب "خوزه لیتو کاکیلالا" سخنگوی ارتش فیلیپین گفت که کشتی های چین در 19 آوریل (30 فروردین) هنگام گشت هواپیماهای نظامی این کشور بر فراز آبهای فیلیپین در دریای چین جنوبی مانع پرواز آن شده و آن را مجبور به ترک آبهای خودی کردند.
وی امروز با صدور بیانیه ای افزود: اگرچه چینی ها مدعی شدند که کشتی آنها به سبب پرواز این هواپیما در حوزه استحفاظی چین مانع پرواز آن شد، اما خلبان های فیلیپینی خلاف ادعای آنها را گزارش کرده و با سند ثابت می کنند که در خاک خودی پرواز می کردند.
وی همچنین در گفت وگو با فرانس پرس اعلام کرد که طبق بیانیه یا سند بی طرفی که در سال 2002 میان کشورهای حوزه این دریا از جمله چین، فیلیپین، ویتنام، مالزی، برونئی و تایوان امضا شده بود، قرار نبود هیچ یک از کشورهای همسایه علیه دیگری دچار خشونت شود، اما دولت چین با اقدامی که علیه هواپیمای فیلیپینی انجام داد مرتکب به نقض تعهد خود در آن قرار شد.
همچنین در پی دستگیری روز جمعه چند تن از ماهیگیران فیلیپینی از سوی گشت ساحلی چین در آبهای مورد مناقشه دو کشور، تنش میان پکن و مانیل وارد مرحله جدیدی شد.
فیلیپین روز جمعه اعلام کرد که دستگیری ماهیگران این کشور از سوی ماموران گشت ساحلی چین، غیرقانونی و بر خلاف قوانین بین المللی است.
چین و فیلیپین بر سر مالکیت جزایر «رنای» که پکن از آن به عنوان جزایر «نن شا» یاد می کند و تپه های دریایی «جانسون» اختلاف دارند. همچنین آبهای دریای جنوب چین که از منابع سرشار نفت و گاز و شیلات برخوردار است محل چالش بین دو کشور است.
موضع گیری اخیر فیلیپین در این خصوص باعث شد، «هونگ لی» سخنگوی وزارت خارجه چین در مقام پاسخگویی بر آید و رفتار در پیش گرفته شده از سوی مانیل را مورد نکوهش قرار دهد.
او تصریح کرد که گشت های ساحلی چین به طور طبیعی در آبهای سرزمینی خود اقدام به گشت زنی کرده و با مشاهده هر نوع موارد مشکوک و اتباع بیگانه با آنان برخورد می کنند.
تنش بین فیلیپین و چین در خصوص دریای چین جنوبی در سال 2011 میلادی زمانی تشدید شد که قایق های گشتی چینی اقدام به عملیات ایذایی علیه یک کشتی شناسایی فیلیپینی کردند.
تشدید اختلافات میان چین و فیلیپین طی هفته های گذشته تا آنجا پیش رفت که سرهنگ «گریگوریو کاتاپانگ» فرمانده کل ارتش فیلیپین اعلام کرد؛ مانیل بزودی از واشنگتن خواهد خواست تا برای مقابله با سیاست های تهاجمی چین در مناطق آبی مورد مناقشه، کمک های آموزش رزمی و دفاعی و تجهیزات نظامی بیشتری در اختیار این کشور قرار دهد.
فیلیپین از حضور کشتی های شناسایی چینی در آب های منطقه ویژه اقتصادی کشورش نگران است و این قبیل اقدامات را موجب تشدید تنش ها در دریای جنوب چین می داند.
این کشور حتی طی هفته های گذشته دولت پکن را به ساخت تعداد زیادی جزیره مصنوعی در این منطقه متهم کرده است.
فیلیپین تاکید کرد که دولت چین با ساختن این جزایر مصنوعی در تپه های دریایی مناطق مورد مناقشه با همسایه ها، و تخریب بیش از 300 هکتار از این تپه های ساحلی - دریایی که سه برابر کشور واتیکان است، سالانه بیش از 100 میلیون دلار به کشورهای ساحلی همسایه خود در این منطقه خسارت وارد می کند.
موضوع اختلاف دو کشور حتی به دادگاه لاهه نیز کشیده شده و فیلیپین در فروردین ماه سال 93 با طرح شکایت از چین، مواضع بین المللی این کشور را به چالش کشید.
چین اما تمامی این اتهامات را رد کرده و مطرح شدن این چالش ها در سطح بین المللی را مورد انتقاد قرار داده است.
آساق**1378**1392
06/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]