واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۴ (۱۲:۴۵ب.ظ)
ايرانيان 4500 سال پيش از ظرف دست دوم استفاده مي کردند موج - کشف ظرف سفالي بدون پايه در عمليات کاوش در شهرک فيروزه نيشابور بيانگر سنت استفاده ايرانيان از ظروف دست دوم در 4500 سال پيش است.
به گزارش خبرگزاري موج، حسن باصفا، سرپرست تيم کاوش شهرک فيروزه، با اعلام اين خبر در نخستين نشست تخصصي پژوهشکده باستانشناسي آخرين دست آوردهاي کاوش 5 ساله باستانشناسي در محوطه تاريخي شهرک فيروزه را ارائه داد.
وي گفت: چهارمين فصل کاوش در شهرک فيروزه نيشابور با پژوهش دقيق و تمرکز بر روي انواع تدفين در بخشهاي جنوبي فضاي گورستان همراه بود.
باصفا با اشاره به کشف فضاي گورستان در کاوشهاي گذشته تصريح کرد: شيوههاي تدفين مختلفي در محوطه استقرار شهرک فيروزه به دست آمد که با توجه به شرايط خاص آب و هوايي و عوامل طبيعي صدمه ديده بودند.
اين باستانشناس خاطرنشان ساخت که در اثر اين عوامل ساختار برخي گورها و مواد فرهنگي موجود در آن به شدت آسيب ديدهاند.
وي گورستان را مهمترين کشف در شهرک فيروزه دانست که نحوه تدفينها در آن اطلاعات ارزشمندي را درباره طرز تفکر و رسوم آييني مردمان نيشابور در 4500 سال قبل را ارائه ميدهد.
سرپرست تيم کاوش شهرک فيروزه انواع گورهاي کشف شده در اين استقرار را گورهاي بدون مقبره، چاله گورها، تدفين خمرهاي و تدفين ثانويه اعلام کرد.
باصفا تصريح کرد: دريکي از تدفينهاي بدون مقبره 2 ظرف سفالي در کنار يکتکه زغال بزرگ کشف شد که يکي از ظرفها بدون پايه بود.
وي افزود: ظرف سفالي بدون پايه نشان از سنت استفاده از ظروف دستدوم در آن زمان دارد که نمونه آن در آسياي مرکزي هم وجود داشته است.
وي اشياي کشف شده در اين محوطه تاريخي را شامل 20 قطعهسنگ کوبه، نقره آهکي تزئيني، نقره گچي تزئيني، صفحه سنگي، جوشکوره، صدف، سر پيکان، دوک سفالي، ابزار کشاورزي و تعدادي ابزار سنگي از جمله سرنيزه، النگو، تعدادي ظروف سفالي و يک ظرف نقرهاي اعلام کرد.
به گفته باصفا، شهرک فيروزه از محوطههاي تاريخي مهم دوران برنز دشت نيشابور و شمال شرقي ايران است که قدمت آن به حدود دو هزار و پانصد سال قبل از ميلاد مسيح (حدود 4500 سال قبل) ميرسد.
وي با اشاره به اينکه در اين کاوش بقاياي 2 اجاق و 2 کوره سفالپزي کشف شد تصريح کرد: در کاوش شهرک فيروزه فاز استقراري قابلتوجهي به دست نياورديم و حدس ميزنيم فاز استقراري در قسمت شرقي و زير ساختمانهاي ساخته شده باشد که امکان مطالعه در آن وجود ندارد.
اين باستانشناس گفت: شهرک فيروزه يک مرکز صنعتي واداري در زمان خود بوده است و با توجه به کورههاي سفالپزي، مهرها و اثر مهرها و ابزارهاي به دست آمده ميتوان مردمان شهرک فيروزه را صاحب رتبههاي اجتماعي خاص، ارتباطات تجاري و شغلهاي تخصصي دانست که با مناطق همجوار به تجارت ميپرداختهاند.
باصفا، نجات بخشي کامل محوطه شهرک فيروزه، جمعآوري جامعه آماري مناسب براي پاسخ به شناخت ساختارهاي اجتماعي، اقتصادي و سياسي استقرار و انجام مطالعات هدفمند با محوريت شناخت چهارچوب گاه شناختي و فرهنگهاي دوره برنز خراسان و دشت نيشابور را راهبردهاي آتي گروه کاوش اعلام کرد.
گفتني است، براثر خاکبرداري براي ساخت آپارتمانهاي مسکوني در شهرک فيروزه نيشابور واقع در حاشيه جاده کمربندي و در فاصله حدوداً 6 کيلومتري شمال شرق شهر تاريخي نيشابور بهطور اتفاقي آثار و شواهد باستانشناسي کشف شد که هماکنون باستانشناسان در حال مطالعه و پژوهش بر روي اين استقرار هستند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 71]