تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 2 فروردین 1404    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هرگاه يكى از شما به خانه خود وارد مى‏شود، سلام كند، چرا كه سلام بركت مى‏آورد و...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

خرید پرینتر سه بعدی

سایبان ماشین

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

بانک کتاب

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

قیمت فرش

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

خرید از چین

خرید از چین

خرید محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

خودارزیابی چیست

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

مهاجرت به استرالیا

ایونا

تعمیرگاه هیوندای

کاشت ابرو با خواب طبیعی

هدایای تبلیغاتی

خرید عسل

صندوق سهامی

تزریق ژل

خرید زعفران مرغوب

تحصیل آنلاین آمریکا

سوالات آیین نامه

سمپاشی سوسک فاضلاب

بهترین دکتر پروتز سینه در تهران

صندلی گیمینگ

سررسید 1404

تقویم رومیزی 1404

ویزای توریستی ژاپن

قفسه فروشگاهی

چراغ خطی

ابزارهای هوش مصنوعی

آموزش مکالمه عربی

اینتیتر

استابلایزر

خرید لباس

7 little words daily answers

7 little words daily answers

7 little words daily answers

گوشی موبایل اقساطی

ماساژور تفنگی

قیمت ساندویچ پانل

مجوز آژانس مسافرتی

پنجره دوجداره

خرید رنگ نمای ساختمان

ناب مووی

خرید عطر

قرص اسلیم پلاس

nyt mini crossword answers

مشاوره تبلیغاتی رایگان

دانلود فیلم

قیمت ایکس باکس

نمایندگی دوو تهران

مهد کودک

پخش زنده شبکه ورزش

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1867548642




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

فقرا از تورم سهم بیشتری گرفتند !


واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: در پنج سال گذشته یعنی درست پس از اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها نرخ تورم شدت گرفت و با اتفاقاتی مانند تشدید تحریم‌ها و افزایش پایه پولی شدیدتر هم شد.

به گزارش تراز ،نکته‌ای که باید به آن توجه کرد این است که رشد تورم در بخش گروه‌های خوراکی و آشامیدنی از تورم کل بیشتر بود. با زبان اعداد این‌طور بیان می‌شود که درحالی که تورم کل در چهار سال ١٣٨٩ تا ١٣٩٢ به طور میانگین ٧/٢٤ درصد محاسبه می‌شود در گروه خوراکی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها این تورم    ١/٣٢ درصد برآورد شده است. حال با در نظر گرفتن اینکه سهم خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها در سبد هزینه خانوارهای طبقات مختلف کشور متفاوت بوده و سهم خوراکی‌ها در سبد هزینه دهک‌های پایین درآمدی بسیار بیشتر از دهک‌های بالا است، می‌توان درک کرد که تورم گروه‌های کم‌درآمد جامعه بیشتر بوده است. به بیان ساده‌تر زیان رفاهی این تورم برای دهک‌های پایین درآمدی بیشتر بوده است. وقتی تورم ٥/١٤١ درصدی (سال‌های ١٣٨٩ تا ١٣٩٢ و احتساب تورم اسفند ١٣٩٣) خوراکی‌ها در پنج سال گذشته را در کنار رشد دستمزد که در این مدت در مجموع ٩١ درصد بوده است، قرار می‌دهیم، عقب‌ماندگی درآمدها به ویژه در گروه‌های کم درآمد نسبت به رشد هزینه‌ها کاملا مشخص است. حتی اگر رشد دستمزد را با میانگین تورم سالانه هم که ٣/١١٥ درصد بوده، مقایسه کنیم؛ این عقب ماندگی قابل کتمان نیست.


سهم خوراکی‌ها در سبد هزینه‌ها بالا رفت
در نمودار به خوبی مشخص است که تا اواخر سال ١٣٩٢ تورم خوراکی‌ها بیشتر از کالاهای غیرخوراکی و خدمات بوده است و این موضوع به خصوص برای دهک‌های پایین درآمدی که خوراکی‌ها سهم بیشتری از بودجه خانوارشان را تشکیل می‌دهد، زیان‌های رفاهی بیشتری را به همراه داشته است. از طرف دیگر سهم هزینه‌های خوراکی در بودجه خانوارهای شهری از سال ١٣٨٩ به بعد روندی صعودی داشته و از ٤/٢٢ درصد در سال ١٣٨٦ به ٧/٢٦ درصد در سال ١٣٩٢ رسیده است که این به دلیل تورم بالاتر خوراکی‌ها نسبت به غیرخوراکی‌ها بوده است. با اجرای فاز اول هدفمندی یارانه‌ها به دلیل افزایش قیمت حامل‌های انرژی، هزینه‌های تولید افزایش یافت و منجر به افزایش تورم شد. همچنین افزایش نرخ ارز ناشی از اجرای هدفمندی یارانه‌ها و افزایش انتظارات تورمی عرضه‌کنندگان را می‌توان از عوامل تشدیدکننده تورم دانست. از طرف دیگر پرداخت نقدی یارانه به خانوارها آن هم به میزانی بیش از درآمدهای حاصل از افزایش قیمت حامل‌های انرژی و تامین آن از بانک مرکزی از دیگر دلایل بروز تورم بود. تحریم‌های بین‌المللی اعمال شده از سوی شورای امنیت که البته با تحریم‌های یکجانبه امریکا، اتحادیه اروپا و متحدان‌شان تشدید شد، هم آثار تورمی ایجاد کرد که از طریق کاهش درآمدهای دولت و در نتیجه افزایش کسری بودجه، افزایش نرخ ارز و همچنین محدودیت‌ تجاری خارجی ایجاد شد.
بدتر شدن توزیع درآمد در مناطق روستایی
همه آنچه باعث افزایش تورم در کشور شد اما فشار بیشتر را بر اقشار محروم‌تر وارد کرد. به غیر از تاثیری که تورم ایجاد شده بر دهک‌های پایین گذاشته است، اثرات آن بر مناطق شهری و روستایی هم یکسان نبود. با نزدیک شدن به موعد اجرای هدفمند کردن یارانه‌ها نرخ تورم در مناطق روستایی به نحو معناداری از مناطق شهری پیشی گرفت، قبلا کمتر سابقه داشت. با اختلاف درآمدی موجود میان خانوارهای شهری و روستایی، وضعیت تورم نشان می‌دهد که شوک‌های وارد شده به اقتصاد می‌تواند به افزایش شکاف و بدتر شدن توزیع درآمدها بین خانوارهای روستایی و شهری منجر شود. در تحلیلی که مرکز پژوهش‌های مجلس از آمارهای اعلامی مرکز آمار دارد سهم خوراکی و پوشاک طی مدت مورد بررسی در خانواده‌های شهری ٢٨ درصد اعلام شده اما سهم این دو گروه کالایی در مناطق روستایی ٤٤ درصد برآورد شده است.
زیان رفاهی استان‌های محروم بیشتر از استان‌های دیگر
بررسی‌های بیشتر درباره تورم و میزان نوسان آن در استان‌های مختلف کشور نیز واقعیات مشابهی را نمایان می‌کند. با اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها و به دنبال آن تشدید تحریم‌ها، تفاوت تورم در استان‌های مختلف افزایش پیدا کرد. یعنی علاوه بر آنکه شوک‌ها باعث افزایش تورم شده‌اند، در مناطق مختلف کشور هم آثار متفاوتی به همراه داشته است. برای مثال نرخ تورم در تهران نسبت به استان‌های فقیرتر، کمتر افزایش پیدا کرده است. این به مفهوم زیان رفاهی بیشتر تورم در استان‌های محروم‌تر است. در جداول نرخ تورم استانی مشخص است که اکثر استان‌های با تورم بالا استان‌های مرزی و اکثر استان‌های تورم پایین استان‌های ساحلی هستند. دلیل این مساله هم می‌تواند بالاتر بودن سهم خدمات در سبد خانوارهای با تورم پایین‌تر مثل تهران و استان‌های ساحلی و همچنین نقص نظام توزیعی کشور باشد.
تاثیر یارانه به صفر نزدیک می‌شود
اگرچه پرداخت یارانه نقدی به طور مستقیم باعث افزایش بیشتر درآمد دهک‌های پایین درآمدی به نسبت دهک‌های پردرآمدتر شد اما به دلیل وجود تورم ناشی از هدفمندی این آثار مثبت کم‌کم از بین رفت و وضع دهک‌های پایین نسبت به دهک‌های بالا بدتر شده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد پرداخت یارانه نقدی یکسان به همه گروه‌های درآمدی باعث شده درآمد دهک‌ها به طور نابرابر افزایش پیدا کند و در نهایت منجر به افزایش نابرابری و نامناسب‌تر شدن وضعیت توزیع درآمد در جامعه شود. بسیاری از کارشناسان بر ضرورت تغییر شیوه کنونی پرداخت یارانه‌ها تاکید کرده‌اند.





سه شنبه 15 ارديبهشت 1394 ساعت 13:29





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تراز]
[مشاهده در: www.taraznews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن