تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 7 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):عدالت نيكو است اما از دولتمردان نيكوتر، سخاوت نيكو است اما از ثروتمندان نيكوتر؛...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834724001




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

توافق هسته ای و جایگاه ایران در منطقه


واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:



توافق هسته ای و جایگاه ایران در منطقه
ابراهیم حسینی
روز نو : روز نو: اطمینان از عزم قاطع آمریکا در گذر از بحران هسته ای ایران به شیوه ای مسالمت آمیز به گونه ای که این مسئله بخش قابل توجهی از زمان و انرژی دستگاه دیپلماسی هژمون جهانی را به خود اختصاص داده است و با بیش از سه دهه خصومت و تعریف دشمنی بین دوکشور به عنوان نوعی از تقابل هویتی و بنیادی و چرخش کاخ سفید در مواضع خود نسبت به متحدان منطقه ای خود(تقابل با عربستان و اسرائیل به عنوان متحدین آمریکا در خاورمیانه)، این سوال به ذهن متبادر می شود که آیا در صورت توافق راه برای همکای های بعدی منطقه ای و جهانی دو قدرت هموار است؟ و در صورت همکاری های بیشتر و سوق به سمت متحداستراتژیک شدن(بر فرض بوجود آمدن چنین نگرش  و درکی در طرفین) چه تاثیری بر معادلات قدرت در خاورمیانه خواهد داشت؟ و نیز این همکاری ها چه تاثیری بر روابط ایران و روسیه خواهد گذاشت؟


با در نظر گرفتن انتفاعی که طرفین می توانند از همکاری های بعدی ببرند و با توجه تبعات نبود این ارتباط بر منافع و مواضع طرفین در منطقه خاورمیانه در دهه های پشت سر، به نظر می رسد که عقلانیت حاکم بر دولتمردان دو طرف آنها را به سمت همکاری ها بعدی پیش خواهد برد.


و اما در مورد پرسش دوم، به نظر میرسد ایران بهترین گزینه برای امریکا در خاورمیانه خواهد بود که همه پتانسیل و مولفه های قدرت را دارا می باشد و می تواند بهترین حافظ صلح و امنیت در خاورمیانه با توجه به این ظرفیت ها باشد ضمن اینکه در حال حاضر هم ایران و آمریکا منافع مشترکی با همدیگر در این منطقه دارند که از جمله مهمترین آن ها مقابله با بنیادگرایی اسلامی می باشد که اساسا نفس حضور آمریکا در افغانستان و عراق بر اساس آن تعریف می شود و سابقه ایران در مهار این مسئله و به اذعان خود غربی ها،  نشانه خوبی برای همکاری و تعامل بین دو کشور می باشد. البته باید به این مسئله توجه داشت که با وجود عربستان سعودی و ترکیه کار برای ایران سخت می باشد و این دو کشور نشان داده اند که تقریبا در همه موضوعات و بحران های بوجود آمده در خاورمیانه به عنوان بازیگر روبروی ایران قرار گرفته اند ولی وقتی پای صحبت از متحد استراتژیک برای آمریکا به منظور حفظ ثبات در خاورمیانه به میان می آید ترکیه تجربه خود را پس داده است و نتوانسته خود را به عنوان مدل حکومتی مد نظر آمریکا در منطقه و هم راستا با انگاره های لیبرالیستی معرفی کند و در سیاست خارجی باموضع گیری های غیربنیادی و غیراستراتژیک بخصوص در سوریه و عراق و در رابطه با پدیده داعش نتوانسته به عنوان یک قدرت با ظرفیت های لازم و تعیین کنندگی شناخته شود. شاهد ماجرا اینکه هر روز شانس ترکیه برای عضویت در اتحادیه اروپا بواسطه همین مولفه های غیرکارآمد و منفی کمتر می شد که اضافه کردن بحران کردی در این کشور به وخامت اوضاع می افزاید.


عربستان به عنوان کشوری که در تمام این سال ها نقش تروای آمریکا در منطقه را داشته است، برای معرفی خود به آمریکا به عنوان متحدی با قابلیت حفظ صلح و ثبات در منطقه تمام تلاشش را کرده است. ولی باز با توجه به مواردی چند نمی تواند نقش متحدی تمام عیار را بازی کند: اول اینکه نزدیکی آمریکا به عربستان بیش از هرچیز ناشی از نبودن قدرتی جایگزین برای آمریکا می باشد، که در صورت تمایل ایران برای این مهم، عربستان از نظر نقش تعیین کنندگی در خاورمیان قابل مقایسه با ایران نمی باشد(با توجه به تعریف قدرت و مولفه های اثر گذار در آن). دوم اینکه سیستم سیاسی عربستان سعودی وجهه یک سیستم سیاسی مقبول و مطابق با مولفه های جهانی را ندارد که این مسئله تا امروز هم به عنوان خاری در چشم ایدئولوژی پلورالیستی لیبرالیستی آمریکا بوده است و این سوال را به وجود می آورد که چگونه آمریکای دموکراتیک می تواند متحد غیردموکراتیکی در این حد داشته باشد و در سایر کشورها، غیر دموکراتیک بودن و حقوق بشر را ابزاری برای فشارهای سیاسی خود قرار دهد؟سوم مسئله وهابی گری که عربستان خود به عنوان به وجود آوردنده این پدیده شناخته شده است و متوسل شدن این کشور به ابزارهای بنیادگرایی در رسیدن به اهداف منطقه ای به خصوص در مسئله سوریه همگی از عواملی می باشند که بر مسئله متحد استراتژیک آمریکا بودن تاثیر گذار است.


با وجود عواملی که در بالا برشمردیم و با توجه به تحولاتی که در تقسیم قدرت و ثروت در سال های اخیر در ساختار قدرت جهانی بوجود آمده است و نزدیک شدن روسیه و چین به همدیگر که هرکدام داعیه هایی در رقم زدن معادلات بین الملل دارند(نقش روسیه در اکراین و تسخیر بازارهای مصرف جهانی توسط کالاهای چینی که پیش بینی می شود چین در طی چند سال آینده به ابرقدرت اقتصادی  و قبل از آمریکا قرار بگیرد) ایران می تواند نقشی تعیین کننده در موازنه قدرت بین قطب های مختلف بازی کند و نقش ژئوپلیتیکی خود را(هم به عنوان ریملند در نظریه اسپایکمن و هم به عنوان کشوری که دو حوزه مهم انرژی جهان را در اختیار دارد) به بهترین نحو ایفا کند. در صورت به ثمر رسیدن توافق و تقویت جایگاه ایران در خاورمیانه و نزدیکی به آمریکا در مسائل منطقه ای، ایران میتواند به عنوان وزنه سنگین تری در معادلات قدرت بین دو کانون شرق و غرب مطرح شود و نقش خود را از برگی در بازی آمریکا و روسیه بودن به عنوان عامل موازنه دهنده بین این دو قدرت ارتقاء دهد که اگر به چنین سمتی گام بردارد بی تردید از موضع بلاتری هم در معادلات منطقه ای برخوردار خواهد شد و هم نقش تعیین کننده در معادلات قدرت جهانی و جنگ سرد جدید به تعبیر بعضی از پژوهشگران روابط بین المل خواهد داشت.




تاریخ انتشار: ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۰۰:۱۵





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: روز نو]
[مشاهده در: www.roozno.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 104]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن