واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: بايستههاي مذاكرات هستهاي پس از لوزان
نویسنده : عباس حاجی نجاری
تكرار گزينه تهديد نظامي عليه ايران در شرايطي كه مذاكرات هستهاي وارد حساسترين شرايط خود شده است، نشاندهنده اين است كه مسئولان امريكايي، عمليات رواني را همچنان مؤثرترين گزينه براي شكست اراده مردم و مسئولان ايران براي تحمل شرايط خود در روند مذاكرات هستهاي ميدانند كه آنها بيانيه لوزان را در عين حال بهترين موقعيت براي خود ميدانند، به گونهاي كه حتي آيپك(گروه بانفوذ طرفدار صهيونيستها) نيز توصيه دارد كه در سنا با طرح اصلاحيههاي جديد به گونهاي عمل نشود كه مورد وتوي كاخ سفيد قرار گيرد.
در عرصه داخلي اما در اينكه تيم مذاكرهكننده هستهاي ايران تمامي تلاش خود را براي تحقق حقوق هستهاي ايران به كار گرفته ترديدي نيست، اما واقعيت اين است كه آنچه كه تيم را موفق كرده علاوه بر تلاشهاي تيم، دستاوردهاي گرانقدر دانشمندان هستهاي و ديگر تلاشگران ايران اسلامي در عرصه دفاعي و صنعتي است كه به آنها قدرت مذاكره و چانهزني داده است تا بتوانند براي رسيدن به فرمولي قابل قبول در روند مذاكرات تلاش كنند.
در اين زمينه دو نكته اساسي وجود دارد؛ نكته اول اينكه بهرغم سخنان رئيسجمهور محترم در شيراز كه از سانتريفيوژ مهمتر، قدرت تيم مذاكره كننده ايراني را دانسته و توجه به اين نكته ضروري است و بيانيه لوزان هم مصداق بارز آن است، اينكه اتفاقاً نقطه قوت تيم، دستاوردهاي دانشمندان هستهاي ايران بود كه اولاً فرصت چانهزني را به تيم ايراني داد و مهمتر از آن ظرفيت و توان پيشرونده آنها بود كه امريكاييها را ناچار كرد كه براي مهار آن اندكي از مطالبات اوليه خود كوتاه بيايند. در اين زمينه توجه به اذعان خانم وندي شرمن رئيس گروه مذاكرهكننده امريكايي قابل توجه است، آنگاه كه اعتراف ميكند ايرانيها با فرهنگ و اقتصاد مقاومتي به نقطه امروز رسيدهاند. او در كنفرانس دوسالانه مؤسسه «مركز اقدام مذهبي يهوديت براي اصلاحات» به تشريح مزاياي توافق هستهاي با ايران پرداخته و ميگويد با چنين توافقي است كه ميتوان برنامه هستهاي اين كشور را محدود كرد. وي محدود كردن برنامه غنيسازي، عدم دستيابي به پلوتونيوم، كاستن از سطح ذخاير اورانيوم و دسترسي آژانس به فعاليتهاي هستهاي اعلام شده و اعلام نشده ايران را از مزاياي اين توافق برميشمارد. او در عين حال به اين امر نيز اذعان ميكند كه تحريمها نتوانست ايران را متوقف كند چراكه در دوران تحريمها ايران از 165 سانتريفيوژ به 19 هزار رسيد، بلكه اين توافق ژنو در سوم آذر 1392 بود كه توانست برنامه هستهاي ايران را متوقف كند.
اما نكته دوم در بحث مذاكرات هستهاي در گامهاي پيشرو، با توجه به راهبرد عمليات رواني دشمن و تمركز بر تهديد و فشار، مهمترين اصل توجه به ظرفيتهاي داخلي و تقويت بنيه داخلي در مواجهه با شرايط پيشرو است.
مقام معظم رهبري در سخنان خود در جمع كارگران در روز چهارشنبه 9/2/1394 با تأكيد بر ضرورت اتكا به ظرفيتهاي داخلي در روند مذاكرات ميفرمايند: وقتي يك كشوري متكي به نيروي داخلي خودش شد، احساس استغنا خواهد كرد. ممكن است انسان دهها مسئله را هم با دنيا بخواهد حل كند، اما فرق ميكند، حل كردن مسئله، رفتن پشت ميز مذاكره، وقتي شما احساس قدرت ميكنيد يا احساس ضعف ميكنيد آدم وقتي احساس قدرت ميكند يكجور مذاكره ميكند وقتي احساس ضعف و احتياج ميكند، يكجور مذاكره ميكند، اگر ساخت داخلي قدرت در كشور در همه زمينهها از جمله و به خصوص در زمينه اقتصادي ساخت مستحكمي باشد، همه مسائل را با طرفهاي گوناگون ميشود مذاكره كرد، انسان منتهي از موضع قدرت مذاكره ميكند، نه از موضع نياز، نه از موضع احتياج كه زبان دشمن را دراز كند، دائماً شرط و شروط بگذارد، دائم حرف بيربط و مفت بزند. بنده علاج را در اين ميبينم.
تحقق مطالبات نظام اسلام در عرصه مذاكرات به ويژه مطالبات ششگانه رهبري، تنها با اتكا به ظرفيتهاي داخلي و اعتماد به توانمنديهاي دروني نظام محقق خواهد شد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۲۱:۲۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 113]