واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: حادثه بالتیمور و تداوم جدایی نژادی در آمریکا تهران – ایرنا – تلاش جامعه رنگین پوستان آمریکا در اواخر دهه بیستم میلادی برای رهایی از نظام برده داری و جدایی نژادی با رهبری یک کشیش جوان به نام مارتین لوتر کینگ Martin Luther King وارد دوران جدیدی شد و جنبش برابری نژادی جان تازه ای گرفت.
هرچند برخی از مورخان و تحلیگران بر این باورند اولین بارقه های امید برای نجات رنگین پوستان از چنگال نژاد پرستی به زمانی بر می گردد که آبراهام لینکن اعلامیه آزادی بردگان را در سال 1863 اجرایی کرد.
دو سال بعد ( سال 1865) سیزدهمین متمم قانون اساسی امریکا تصویب شد که بر اساس یکی از بندهای آن نظام برده داری در آمریکا ممنوع شد هر چند که تا مدت ها برخی از ایالت ها به ویژه ایالت های که کشاورزی محور اصلی فعالیت آنها بود، با ترفندهای مختلف از اجرای این قانون سرباز می زدند.
در سال 1960 زمانی که یک زن رنگین پوست به دلیل اینکه در داخل اتوبوس عمومی صندلی خود را به زنی سفید پوست نداده بود، زندانی شد، اعتراض ها و تجمعات گسترده ای در شهرهای مختلف شکل گرفت.
خشونت کم سابقه پلیس و سفید پوستان برای خاموش کردن اعتراض ها، موجب مرگ هزاران نفر از رنگین پوستان شد، مارتین لوترکینگ که در آن زمان کشیش جوانی بود، رهبری قیام رنگین پوستان معترض را برعهده گرفت.
لوترکینگ با سخنرانی های آتشین و تاثیرگذار خود که امروز به عنوان یکی از تاریخی ترین سخنرانی ها در تاریخ آن کشور ثبت شده است، توانست با تجمعاتی آرام، رنگین پوستان را به اعتراض همراه با مدارا برای پایان دادن به جدایی نژادی رهبری کند.
تلاش های لوترکینگ و خانم هریت تابمن (Harriet Tubman) که برخی ها او را نخستین قهرمانِ مبارزه با تبعیض نژادی در آمریکا می نامید، موجب شد که به رغم مخالفت جدی سفیدپوستان برخی اقدامات تبعیض نژادی از جمله جدایی مدارس سیاه پوستان و سفید پوستان لغو شود.
تبعیض نژادی در طول چند قرن گذشته مسئله بغرنجی است که هرگز دست از گربیان جامعه آمریکا برنداشته و تصمیم سازان و تصمیم گیران در این کشور با توجه به تحولات زمانی تنها روش های تبعیض آمیز خود را تغییر می دهند.
در سال 1921میلادی یکی از خونین ترین کشتار رنگین پوستان در شهر فرگوسن اتفاق افتاد، در پی مشاجره ی بین فردی رنگین پوست و زنی سفید پوست کار به دادگاه کشید، دادگاه جوان رنگین پوست را به دلیل نداشتن کفالت زندانی کرد.
فردای آن روز در پی درج یک مطلب اشتباه درباره آن حادثه، موجب یک درگیری خونین در شهر فرگوسن شد و بیش از 300 نفر از رنگین پوستان آن شهر قتل عام شدند و آن حادثه با ورود نیروهای گارد ملی و مهاجرت اجباری معترضان به شکل موقت خاتمه یافت.
از آن زمان تاکنون بارها حوادث مشابهی رخ داده است و درهر حادثه از یک تا چندین نفر از رنگین پوستان به دلیل مسایل تبعیض نژادی، خشونت و سختگیریهای پلیس کشته می شوند.
در سال 2008 جامعه رنگین پوستان با ورود اوباما به عرصه انتخابات، عکس او را در کنار مارتین لوترکینگ در ابعاد مختلف چاپ کردند و جوانان رنگین پوست لباس هایی می پوشیدند که عکس هر دوی آنها به عنوان مدافعان برابری نژادی حک شده بود.
با شروع دوران ریاست جمهوری اوباما بار دیگر این امید در جامعه رنگین پوستان زنده شد که هیولای تبعیض نژادی در آمریکا مهار شود اما نه تنها این اتفاق نیفتد بلکه سخت گیری ها علیه این قشر بیشتر شد.
تانلی کوهن حقوقدان و کنشگر اجتماعی آمریکایی با اشاره به این که تبعیض و بی عدالتی درمورد سیاه پوستان آمریکایی همواره درشکلی نهادینه در این کشور جریان داشته است، گفت: این گونه تبعیض ها در دوران ریاست جمهوری اوباما که خود یک سیاه پوست است، بیش از هر دوره ای شدت گرفته است.
کوهن اظهار داشت این گونه خشونت ها به عنوان یک شیوه و الگوی نهادینه شده در جامعه آمریکا همواره در جریان بوده و خشونت و بی عدالتی نسبت به قشر سیاه پوست آمریکایی در دهه های متوالی بدون هیچ مخالفتی از سوی مسوولین دولتی ادامه داشته است.
استفاده از ماموران پلیس سفید پوست برای شهرهایی است که اکثریت شهروندان آن را جامعه رنگین پوستان را تشکیل می دهند، یکی از سیاست هایی است که بشدت جامعه رنگین پوستان آمریکا را ناراحت و خشمگین می کند.
حوادث اخیر در شهر فرگوسن و بالتیمور نشان داد که تبعیض نژادی و خشونت علیه رنگین پوستان امریکایی مسایلی نیستند که به رغم گذشت حدود سه قرن از جامعه این کشور برچیده شود.
کارشناسان مسایل اجتماعی بر این باورند که نوع نگاه تصمیم سازان و تصمیم گیران در آمریکا به حقوق شهروندی جامعه رنگین پوستان و برخورد پلیس و دستگاه قضایی با قشر 15 درصدی این کشور نشان می دهد که تلاش آنان برای برداشتن تبعیض نژادی و جدایی نژادی همچنان ادامه خواهد داشت و سیاست برتری نژاد سفید پوستان در عمل تغییر نکرده است.
اروپام 1908 ** 1546
09/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]