واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: بازتاب وسيع توقيف يک فروند کشتي باري توسط ايران در خليج فارس در روزنامه هاي انگليس
روزنامه های مهم انگلیس خبر توقیف یک فروند کشتی باری توسط نیروی دریایی ایران در خلیج فارس را در زمره مهمترین اخبار خود بازتاب دادند.
کد خبر: ۴۹۵۸۷۶
تاریخ انتشار: ۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۱:۵۳ - 29 April 2015
روزنامه های مهم انگلیس خبر توقیف یک فروند کشتی باری توسط نیروی دریایی ایران در خلیج فارس را در زمره مهمترین اخبار خود بازتاب دادند.
روزنامه گاردین در پایگاه اینترنتی خود در گزارشی به قلم سعید کمالی دهقان و جولیان بورگر نوشت:
نیروی دریایی ایران یک فروند کشتی باری با پرچم جزایر مارشال را در آبراه راهبردی خلیج فارس توقیف کرده است. کشتی مائرسک تیگریس (Maersk Tigris) و کل خدمه آن پس از رهگیری بوسیله یک فروند کشتی ایرانی به سمت جزیره قشم در نزدیکی بندرعباس در جنوب ایران هدایت شد.
شرکت مدیریت کشتیرانی ریکمرز ، مستقر در سنگاپور که این کشتی در اجاره آن است، از حضور بیست و چهار خدمه عمدتا اهل اروپا و آسیا در کشتی خبر داد اما خبرگزاری ایران تعداد آنها را سی و چهار تن اعلام کرد.
طبق گزارش پنتاگون، یک فروند کشتی ایرانی با تیراندازی به سینه کشتی به آن دستور توقف داد. قشم در نزدیکی تنگه هرمز است که یک گذرگاه حیاتی در خلیج فارس است و یک پنجم نفتکش های جهان از آنجا عبور می کنند.
آمریکا طبق پیمان بین المللی از مسئولیت منحصر به فرد برای دفاع از جزایر مارشال در ازاء حقوق انحصاری ایجاد پایگاه نظامی در آنجا برخوردار است. پیمان کنونی در سال دو هزار و بیست و سه منقضی می شود.
شبکه دولتی پرس تی وی ایران به نقل از یک مقام وزارت امور خارجه ایران که نام وی فاش نشد، گفت این کشتی به علت تخلفات مالی توقیف شده است. این شبکه به جزئیات بیشتری اشاره نکرد.
گفته می شود کشتی توقیف شده، متعلق به شرکت دانمارکی مائرسک، به هنگام عبور از تنگه هرمز وارد آبهای ساحلی ایران شده بود. مرسک گفت هیچ اطلاعی درباره خدمه کشتی ندارد.
تنگه هرمز یکی از پرتردد ترین آبراههای جهان است. نیروی دریایی ایران و آمریکا هر دو حضور چشمگیری در خلیج فارس دارند و مقر ناوگان پنجم آمریکا در بحرین صد و بیست مایل با ساحل ایران فاصله دارد.
این رویداد طی یک دوره پر تنش در منطقه روی داده است. پنج روز قبل یک ناوتیپ متشکل از کشتی های باری و کشتی های نیروی دریایی ایران که مشکوک به حمل سلاح برای شورشیان حوثی در یمن بود، به منظور اجتناب از رویارویی با کشتی های آمریکا و سعودی که آنرا تهدید کرده بودند، تعییر مسیر داد.
درجدی ترین رویداد در سالهای اخیر بین نیروی دریایی ایران و غرب در خلیج فارس، نیروهای ایرانی پانزده تفنگدار و ملوان انگلیسی را در سال دو هزار و هفت در آبهای مورد اختلاف بین عراق و ایران دستگیر کردند.آنها پس از دو هفته توسط محمود احمدی نژاد رئیس جمهور وقت ایران آزاد شدند.
روزنامه دیلی تلگراف نیز در گزارشی نوشت:
در پی اقدام سپاه پاسداران ایران به توقیف یک فروند کشتی باری متعلق به دانمارک در خلیج فارس، آمریکا روز سه شنبه ایران را به اقدام «تحریک آمیز» متهم کرد. پس از شلیک های هشدار، حداقل پنج قایق گشتی ایران کشتی ام وی مائرسک تیگریس را در نزدیکی تنگه ترمز رهگیری کردند. این تنگه یک آبراه حیاتی است که خلیج فارس را با دریای عرب مرتبط می سازد.
این کشتی باری از جده در عربستان سعودی عازم بندر جبل علی در دبی بود.
ناوگان پنجم آمریکا مستقر در بحرین مسئول تامین امنیت خطوط کشتیرانی در خلیج فارس از جمله تنگه هرمز است. یک ناوشکن و هواپیماهای گشت دریایی آمریکا به محل رویداد اعزام شدند.
قوانین دریانوردی به کشتی ها اجازه می دهد به هنگام عبور از تنگه هرمز ،طبق اصل موسوم به «عبور بی ضرر»، از آبهای ساحلی ایران عبور کنند. اما ایران مجاورت خود با این گذرگاه را یک سرمایه راهبردی مهم می داند. در سال دو هزار و دوازده این کشور در واکنش به تحریم های بین المللی تهدید کرد این تنگه را مسدود خواهد کرد. گفته می شود نیروی دریایی سپاه پاسداران نیروهای خود را در این آبراه متمرکز کرده است و به کرات رزمایش هایی برگزار می کند.
این نیروی نظامی ممکن است تحت کنترل کامل هیچیک از قوای دولتی در تهران نباشد.
عربستان سعودی و آمریکا معتقدند ایران چند فروند کشتی باری به منظور ارسال سلاح برای شورشیان شیعه حوثی به یمن اعزام کرده است. کشتی های جنگی آمریکا به منظور توقف جریان سلاح برای حوثی ها در منطقه مستقرند.
روزنامه ایندیپندنت نیز نوشت:
این حادثه زمانی روی می دهد که روابط بین تهران و واشنگتن پس از سه دهه خصومت رو به بهبود بوده است. مذاکره کنندگان آمریکا و پنج کشور دیگر سعی دارند تا پایان ژوئن به توافقنامه ای دست یابند که ایران را ملزم می سازد برنامه هسته ای خود را در ازای لغو تحریم هایی که به اقتصاد آن به شدت لطمه زده است، محدود سازد.
این هفته سنای آمریکا لایحه ای را به بحث می گذارد که به کنگره اجازه بازنگری در توافقنامه احتمالی را می دهد.
معلوم نیست رخداد دریایی روز سه شنبه در گفتگوهای مقامات غربی در نیویورک با محمد جواد ظریف وزیرخارجه ایران مطرح می شود یا نه.
روزنامه فایننشال تایمز نیز در گزارشی تحلیلی به این رویداد پرداخته است .
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]