واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نقش ایران در احیای ایده جاده ابریشم پکن - ایرنا - بررسی ها نشان می دهد که طرح احیای جاده ابریشم دریایی و زمینی «شی جین پینگ» رییس جمهوری چین با استقبال کشورهای مختلف مواجه شد و بسیاری از کشورها خود را آماده مشارکت در این طرح بزرگ کرده اند.
سال 2013 میلادی بود که رییس جمهوری چین طرح ایجاد کمربند اقتصادی جاده ابریشم را با همکاری کشورهای آسیای مرکزی اعلام کرد تا به طور بالقوه سه میلیارد نفر جمعیت وارد یک بازار تجاری جدید و البته گسترده شوند.
چین بسیار امیدوار است با این حرکت بخش های غربی این کشور که بعضا هم ندای استقلال طلبی از آنها شنیده می شود به یک مرکز تجاری مرتبط شده و توسعه یابند و به تدریج با بخش های شرقی توسعه یافته تر، قدرت رقابت بالایی داشته باشند.
این در شرایطی است که نقش تاریخی ایران در راه اندازی و پا گرفتن و همچنین تداوم این جاده و قرار داشتن در مسیر اصلی آن، شرایطی به مراتب مناسب تر نسبت به همسایگان چین دارد و می طلبد که جمهوری اسلامی ایران در اندیشه مشارکت گسترده و سهم گرفتن در این برنامه عظیم باشد.
چندی بیش «علی اصغر خاجی» سفیر ایران در چین در نشست خود با بازرگانان ایرانی در پکن از سفر رییس جمهوری چین به تهران خبر داد.
هر چند او تاریخ دقیق این سفر را مشخص نکرد، اما به نظر می آید که این سفر می تواند فرصتی مناسب و ایده آل برای رایزنی مقام های ارشد دو کشور در باره این طرح و نقش آفرینی ایران فراهم سازد.
به خصوص آنکه قرار است دو کشور در جریان این سفر مساله راهبردی شدن روابط را نیز مورد ارزیابی قرار دهند.
در صورت تحقق طرح جاده ابریشم، بسیاری از استان ها و شهرهای ایران می توانند در این طرح مشارکت فعال داشته باشند.
مدت ها قبل مسوولان شهرهای مختلف از جمله شهر مشهد گفته بودند که اگر چنین طرحی اجرا شود، شهرهای کشور از جمله مشهد می توانند در اجرای طرح ها و ساختارهای مرتبط با آن مشارکت کنند.
این در شرایطی است که ایران به دلیل قرار داشتن در نقطه مهمی از آسیا می تواند در شروع دوباره فعالیت جاده ابریشم نقش کلیدی داشته باشد، به خصوص آنکه ایران می تواند باعث برقراری ارتباط این جاده با آسیای مرکزی و آسیای جنوبی و خاورمیانه و نهایتا چین شود.
برای احیای این جاده باید هزاران طرح، جاده، پل و هزاران کیلومتر راه آهن و بزرگراه و خطوط انرژی ایجاد شود که نهایتا آسیا را به اروپا مرتبط می سازد و اینها همه طرح هایی است که برای ایران مفید فایده بوده و تهران می تواند در آن سرمایه گذاری عظیمی داشته باشد.
سفیر ایران همچنین در بخشی از سخنان خود این طرح را مهم خواند و گفت که جاده ابریشم باعث متصل شدن قاره آسیا به آسیای مرکزی و اروپا و خاورمیانه می شود. به همین سبب ایران مایل است در این طرح همکاری کند.
افزون بر این نباید فراموش کرد که کشورهای مرتبط با این طرح از لحاظ فرهنگی و اقتصادی و حتی زبان تکلم، قرابت بسیاری با ایران داشته و علقه های مشترکی با یکدیگر دارند.
از آن جمله می توان به مردم افغانستان و تاجیکستان اشاره کرد که به زبان فارسی تکلم می کنند و در مسیر این جاده قرار دارند که از جهات مختلف دارای اهمیت به سزایی است.
این موضوع که در برنامه جاده ابریشم، ایران همیشه می خواسته پلی بین غرب و شرق باشد، در تاریخ وجود دارد و اکنون شرایط مناسب فراهم شده است.
یکی از نکات مهم طرح جاده ابریشم، می توان به دریایی بودن آن هم اشاره کرد و یادآوری اینکه چین به نفت و انرژی نیاز مبرم دارد. نفتی که از خطوط مختلف دریایی از جمله خلیج فارس در اختیار چین قرار می گیرد. حالا قرار است خط لوله گاز هم میان ایران و پاکستان کشیده شود و بخش داخل پاکستان این خط را هم چینی ها تامین مالی می کنند.
اگر برنامه به همین روال طی شود آن زمان چین به خلیج فارس و از طریق کشورهای آسیای مرکزی به دریای خزر هم مرتبط می شود تا بتواند ضمن حراست از امنیت منطقه از انرژی هم بهره مند شود.
لذا اگر جاده ابریشم دریایی شکل بگیرد نفت از خلیج فارس ایران تا جنوب چین قابل حمل خواهد بود، زیرا استان های جنوبی چین مسیرهای اصلی جاده ابریشم دریایی هستند.
مسیر اقتصادی هم که قرار است بین چین و پاکستان اجرا شود، قابلیت در بر گرفتن ایران را هم دارد که اگر بخشی از آن به ایران مربوط شود، نهایتا کل این منطقه را به منطقه خودمختار سین کیانگ در شمال غرب چین مرتبط می سازد.
ایران به علت شرایط جغرافیایی و داشتن منابع انرژی و پیشینه تاریخی در جاده ابریشم و با توجه به قابلیت های بالای حمل و نقلی کالا و همچنین نزدیکی به تنگه هرمز و داشتن بیشترین ساحل در خلیج فارس یکی از اصلی ترین کشورهای تاثیر گذار در احیای جاده ابریشم دریایی و زمینی چین است که به «یک کمربند و یا جاده» موسوم است و عبث نیست که بگوییم چنین طرحی بدون مشارکت ایران هرگز کامل نخواهد بود.
آساق*2*1597**1545
07/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]