واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: «مصرف گرایی افراطی»؛ معضل جدید چینی ها پکن - ایرنا - رشد سالانه بیشتر از 10 تا 12 درصدی اقتصاد چین در سه دهه اخیر و همچنین هجوم سرمایه گذاری های خارجی به این کشور، چین را دچار نوعی مصرف گرایی فزاینده کرده است.
در حال حاضر چین با نرخ رشد مصرف بالا، بزرگترین مشتریان انواع کالاهای گران قیمت چون جواهر آلات، خودرو، مسکن و حتی هواپیماهای جت خصوصی است.
بسیاری از چینی ها مصرف گرایی را پدیده ای برای متمایز کردن خود از دیگران و ابزاری برای نشان دادن منزلت اجتماعی می پندارند. آنان حتی به این باورند که این پدیده می تواند شکاف لازم میان خود و سایر گروه های جامعه را ایجاد کرده و از این شکاف برای تثبیت وضعیت اجتماعی خود بهره مند شوند.
گزارش سازمان های بانکی حاکی است که این کشور، مجموعه ای از بازارهای چین، هنگ کنگ و تایوان را شامل شده است و نرخ رشد سالانه این منطقه و بازارهای سرمایه مالی آن در پنج سال گذشته بیش از 15 درصد بوده و در رده نخست جهان قرار گرفته است.
امروز مردم چین بیشتر از هر جای دنیا برای خرید تلفن های همراه، کالاهای لوکس، مکمل های بهداشتی، سلامت و همچنین آموزش و پرورش کودکان خود هزینه می کنند. بسیاری از خانوارها برای ثبت نام سالانه تنها کودکشان در مدارس بین المللی و حتی نیمه بین المللی هزینه های سرسام آوری تا حدود 60 هزار دلار می پردازند.
مصرف جهانی هم در همین منطقه یاد شده در یک سال گذشته به بیش از چهار هزار و 500 میلیارد دلار رسیده است.
این در شرایطی است که بازار مصرف در دیگر نقاط جهان به این اندازه پرتحرک نبوده است.
بازار سرمایه های مصرفی چین، هنگ کنگ و تایوان در سال 2014 میلادی ارزشی در حدود 660 میلیارد دلار داشته است. بررسی ها نشان می دهد که چینی ها، هندی ها و کره ای ها بیشترین مصرف کنندگان کالاهای تجملی در سال های اخیر بوده اند.
از علت های دیگر افزایش مصرف در چین رویکرد جوانان و بزرگسالان و سالمندان به خرید کالاهای لوکس و افزایش خریدهای اینترنتی است. در حالی که مردم در بسیاری از نقاط دنیا وضعیت چندان مطلوبی از لحاظ مصرف سرانه ندارند، بیشترین ثروت در چین هم اینک در نزد خانوارهای سالمند است.
روزنامه «ساوت چاینا» چاپ هنگ کنگ در گزارشی اعلام کرد که رشد نرخ مصرف در چین، هنگ کنگ، تایوان، کره جنوبی و هند در سال های آینده همچنان بالاتر از نرخ رشد مصرف در جهان خواهد بود.
این نشریه می افزاید که سرمایه های باطله، پول هایی است که امروز مردم این مناطق صرف خرید کالاهایی چون جت های خصوصی، قایق های تفریحی، جواهر آلات و انواع ساعت های مچی لوکس می کنند.
کارشناسان دلیل اصلی پدیده مصرف گرایی افراطی در این کشور را رشد غیرعادی و تاریخی در سال های اخیر می دانند. به باور آنان، رشد شهرنشینی و گسترش بی رویه شهرها، یکی از دلایل مهاجرت مردم از روستاها و شهرهای کوچک است که این موضوع به خودی خود، باعث تولد پدیده ای به نام مصرف گرایی و افراط بیش از حد در آن می شود.
براساس آمارها، هر سال بیش از 20 میلیون چینی به شهرها نقل مکان می کنند که این تغییر عظیم در کمتر از 50 سال صورت پذیرفته است.
در سال 1978 میلادی، کمتر از یک پنجم جمعیت چین شهرنشین بودند، اما پیش بینی می شود در سال 2020 میلادی، این میزان به 60 درصد برسد.
رشد اقتصادی چین در سال های 1978 تا 2012 به طور متوسط سالانه 9/9 درصد بوده است.
موسسه اچ اس بی سی، در سال گذشته پیش بینی کرده بود که چین تا سال 2016 به عنوان بزرگترین قدرت تجاری جهان، آمریکا را پشت سر خواهد گذاشت و این موضوع تاثیر مستقیمی بر زندگی مردم می گذارد.
این تئوری که مصرف گرایی نوین در اثر گسترش سرمایه داری شکل گرفته و سپس به جوامع دیگر بسط داده شده، در جامعه چین با توجه به بزرگتر شدن سبد کالاهای مصرفی مردم به خوبی قابل مشاهده است.
رواج این پدیده در جامعه چین به خصوص در شهرهای بزرگ، به حدی جدی شده است که فاصله طبقاتی ایجاد شده را از هم اکنون می توان دید و باید منتظر شدیدتر شدن آن در سال های آتی بود.
آساق*2*1597**1545
05/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]