واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲ ارديبهشت ۱۳۹۴ (۲۱:۳۵ب.ظ)
لائوس کشور کليدي در رقابت چين و آمريکا در جنوب شرق آسيا موج - استراتژي بزرگ چين در سال هاي اخير استفاده از لائوس و مزاياي زيربنايي آن براي نفوذ در کشورهاي تايلند، کامبوج و ويتنام است. مقامات پکن در نظر دارند از اين طريق مانع قدرت يابي آمريکا در کشورهاي مذکور شوند.
به گزارش گروه بين الملل خبرگزاري موج، هدف ژئو استراتژيک چين تبديل تايلند به ميانمار جديد است. در حالي که ميانمار در حال نزديک شدن به غرب بود، چين با هزينه در پروژه هاي مهمي همچون راه آهن خليج بنگال مانع اين اقدام شد. اين همان راه باج گيري از طريق حضور در پروژه هاي زيرساخت هايي است که غرب در اوکراين براي جلوگيري از روابط نزديک تر کي يف و مسکو به کار مي گيرد.
در حالت ايده آل چين در صدد است تا با همکاري با يک دولت عملگرا و متحد در تايلند مسير حمل و نقل از هند و چين را گسترش دهد. تعميق روابط زيربنايي و اقتصادي چين و تايلند، در آينده و با روي کار آمدن رهبران ضد چيني در اين کشور، لينک هاي ارتباطي کماکان پابرجاست. جاده ابريشم آ سه آن نيز که از لائوس نيز عبور مي کند، کمک زيادي به اقتصاد تايلند خواهد کرد. در اين صورت پکن به يکي از مهمترين اهداف ژئو استراتژيک خود دست خواهد يافت.
در حالي که انتظار نمي رود تايلند مانند ميانمار ميزبان پايگاه هاي نيروي دريايي چين شود، اما؛ اين کشور مي تواند به پکن از طريق زيرساخت هاي بندري و راه آهن به همراه جاده ابريشم کمک کند. اگر اين برنامه اجرايي شود تايلند تبديل به ميانمار جديد مي شود.
نگاه ديگر چين به کامبوج است. اگرچه کمک هاي چيني به اين کشور در حجم زياد ادامه دارد، اما؛ نسخت وزير کامبوج نگاه ويژه به ويتنام، همسايه شرقي خود دارد، اما؛ در صورتي که پکن بتواند يکي ديگر از متحدان آ سه آن را به ليست خود بيفزايد، در کنار لائوس، تايلند و ميانمار، فشار زيادي بر ويتنام وارد خواهد شد.
از اين طريق با معکوس شدن جريان فشار، ويتنام در حالت استراتژي دفاعي قرار مي گيرد. چين مکانيزم پليس خوب را از طريق جريان کمک و سرمايه گذاري آشکار مي کند. هدف از اين اقدامات هماهنگي فعاليت هاي تايلند با چين، تعميق همکاري هاي دوجانبه با کامبوج و ايجاد دالان اقتصادي جاده ابريشم است.
در وضعيت فعلي جنوب شرقي آسيا که چين با استفاده از لائوس به عنوان يک سلاح خاص در مقابل آمريکا مي ايستد، واشنگتن مي تواند از روش هاي مختلفي مانع شکل گيري جاده ابريشم شود.
اگر چه جنگ هاي قومي ميانمار که در 60 سال گذشته خبري از آن نيست، تضميني براي ثبات هميشگي نخواهد بود. ممکن است در اين کشور تعادل شکننده قدرت بين گروه هاي مختلف باعث هرج و مرج شود. اين درگيري ها ممکن است به لائوس نيز نفوذ يابد. اين در حالي است که اين دو کشور متعهد به همکاري هاي امنيتي دو جانبه شده اند، اما؛ هر دو متوجه آسيب پذيري خود هستند.
همچنين ايالات متحده مي تواند با ايجاد يک انقلاب رنگي در اين کشورها به سرنگوني دولت هاي فعلي دست بزند. اين وضعيت؛ به خصوص در لائوس با 249 گروه قومي بسيار قابل تأمل است.
در تايلند نيز آمريکا درصدد بازگرداندن دولت وفادار به غرب است. دولت ضد چين مي تواند ضمن جلوگيري از شکل گيري ايجاد راه ابريشم، با استفاده از روابط فرهنگي و تمدني خود با لائوس مانع از نفوذ چين در اين کشور شود. در اين صورت تايلند مي تواند از روش سرمايه گذاري و تعميق همکاري ها از اين طريق نيز استفاده کند که البته جايگزين خوبي براي جاده ابريشم مي شود.
مسأله مهم جلوگيري از دست يابي به دستاوردهاي چين در همکاري با تايلند، لائوس و کامبوج براي تحت فشار قرار دادن ويتنام است. لائوس در اين ميان نقش کليدي دارد که از طرفي با ارتباط مثبت با تايلند مي تواند با کامبوج نيز روابط تجاري و امنيتي خوبي برقرار کند. از اين رو آمريکا بايد به موقعيت لائوس به عنوان يک دولت محوري کوچک در آ سه آن و جنوب شرق آسيا توجه کند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]