واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: عربستان در آستانه انزوای منطقهای/خط و نشانهای حزب الله و ایران برای فرونشاندن تب و تاب کشورگشایی شاهزادگان سعودی
با گذشت سه هفته از حمله عربستان به یمن،دخالت نظامی ریاض برای تضعیف حوثی ها در راس یک ائتلاف عربی همچنان ادامه دارد. این درحالیست که بسیاری از تحلیلگران براین اعتقادند در صورت ادامه یافتن این درگیری، عربستان بازنده جنگ زمینی با یمنی ها خواهد بود
به گزارش نامه نیوز، سازمان ملل، گروه های سیاسی و حقوق بشر یمنی و خارجی، تحلیلگران و کارشناسان همگی از نزدیک بودن «فاجعه بشری» در یمن در صورت عدم توقف حملات نظامی خبر می دهند.
این در حالی است که تهران در نخستین گام برای حل و فصل این بحران، صریحا حمایت و دخالت خود در بحران یمن را رد و تکذیب کرد، در گام دوم با گفت وگوهای دیپلماتیک با پاکستان و ترکیه از تشدید بحران و گسترش مرزهای آن جلوگیری کرد و در آخرین اقدام با ارائه طرح چهار مرحله ای، خواستار نشستن طرف های درگیری بر سر میز گفت وگو شد.
عربستان در مقابل بدون توجه به تلاش های منطقه ای و هشدارهای سازمان های بین المللی تاکید دارد که در یمن در حال مبارزه با پدیده تروریسم است و می گوید: ما در راستای حمایت از مشروعیت در یمن به اهداف ترسیم شده خود دست مییابیم.
واقعیت درگیری ها در یمن اما نشان می دهد که گروه های حوثی دست بالاتر را در اختیار دارند و با در اختیار داشتن کنترل بخش گسترده ای از خاک یمن عملا ابتکار عمل را از عربستان ربوده و ریاض تنها گزینه حملات هوایی را در اختیار دارد که با این وجود هم نتوانسته به اهداف تعیین شده در یمن و آنچه مقابله با تهران ادعا می شود، برسد.
گرچه فراتر از تحولات یمن، تنش سیاسی میان ریاض و تهران سابقه دیرینه ای دارد تا جایی که تغییر رویکرد ایران در قبال غرب در موضوع پرونده هسته ای و همچنین موفقیت ایران در جبهه های سوریه و عراق عملا ریاض را در موضع ضعف قرار داده و این کشور را در صدد جبران شکست های خود در مقابل ایران قرار داده است.
هشدارهای رهبری؛ خط و نشان های ارتش در مسیر نجات منطقه
مقام معظم رهبری در دو سخنرانی اخیر خود نکات و هشدارهای قابل توجهی را در خصوص مسائل منطقه عنوان کرد؛ ایشان حوادث یمن، جنگ غزه و جنگ لبنان را نمونه هایی از پایبند نبودن به قوانین بین المللی برشمردند و تأکید کردند: نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران همواره پایبند به تعهدات و قوانین اسلامی هستند و هیچ گاه نه هنگام پیروزی طغیان می کنند و نه هنگام خطر، از ابزارها و روش های ممنوع استفاده می کنند.
رهبری در همین رابطه در سخنرانی پیشین خود نیز عنوان داشتند: ما با سعودیها در مسائل گوناگون سیاسی اختلافات متعددی داریم اما همیشه می گفتیم که آنها در سیاست خارجی متانت و وقار نشان می دهند، اما چند جوان بی تجربه امور آن کشور را در دست گرفته و دارند جنبه توحش را بر جنبه متانت و ظاهرسازی غلبه می دهند، که این کار قطعاً به ضررشان تمام خواهد شد.
مقام معظم رهبری در این اظهارات هشدار آمیز و البته خیرخواهانه ریاض را نسبت به راه انداختن جنگ مذهبی و به بحران کشاندن منطقه هشدار دادند، هشداری که در ادامه از سوی فرماندهان نظامی و مقامان نیز تکرار شد.
سردار حسین سلامی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اخیرا در این باره اوج آمادگی دفاعی و نظامی ایران را به رخ عربستان کشید و اظهار داشت: تجاوز به یمن، استثناییترین حماقت آل سعود بود؛ از یمن حمایت سیاسی میکنیم و اگر راهش باز باشد، کمک انساندوستانه هم خواهیم کرد و از هیچ کمکی دریغ نمی کنیم. ما به وحدت جهان اسلام بیش از اینها فکر میکنیم.
فرمانده نیروی دریایی ارتش ایران نیز در سخنانی مشابه عنوان کرد: ارتش عربستان تجربه جنگي ندارد و بسيار شکننده است و اگر با يک جنگ فرسايشي مواجه شود، بايد آماده دريافت ضربات مهلکي باشد و شکست سختي خواهد خورد؛ عربستان بهتر است که دست از جنگ بردارد و به صورت سياسي و مذاکره وارد عمل شود.
رئیس دفتر رهبری نیز با اعلام حمایت از مردم یمن و انقلاب این کشور گفت که آلسعود، آل سقوطتش شروع شده است.
ریاض و سودای تغییر سرنوشت ملتها با توسل به جنجال رسانه ای
اما عربستان سعودی با بلند کردن علم مقابله با تلاش های ایران برای سلطه و نفوذ در منطقه راهی جنگ نظامی در یمن شد این در حالی است که بسیاری از تحلیلگران معتقدند در روابط میان ایران و حوثی ها و حمایت تهران از گروه های مخالف در یمن اغراق شده است تا عربستان بتواند به اهداف خود دست یابد این در واقع جنگ رسانه ای که عربستان خود برای تحقق اهدافش در یمن به راه انداخته است.
یکه تازی عربستان در حمله به یمن از سوی دیگر منجر به آن شده است که سید حسن نصرالله، دبیر کل حزب الله لبنان طی سه هفته گذشته سه بار سخنرانی کند و طی آن به شدت به مواضع عربستان در قبال کشورهای منطقه را به باد انتقاد بگیرد؛ نصر الله در این باره با اشاره به اینکه حرمین شریفین در خطر است، عنوان داشت که وقت آن رسیده است که مسلمانان جهان در قبال عربستان بایستند.
به گفته تحلیلگران، عربستان سعودی اما به دنبال گسترش سلطه و نفوذ در خود در منطقه طبق یک استراتژی سنتی است، مسیری که با مقابله با تهران راه را برای حضور تاثیرگذار آمریکا در منطقه برای اجرای سیاست های غربی هموار خواهد کرد.
در نهایت می توان گفت که با ادامه حملات عربستان به یمن و چشم پوشی از راه های دیپلماتیک برای حل و فصل اختلافات، این کشور در آستانه انزوای منطقه ای قرار دارد و ریاض باید با پایان دخالت نظامی خود به میز گفت وگو بازگردد.
۳۱ فروردين ۱۳۹۴ - ۰۷:۵۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 71]