واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: با همسایه بد چگونه باید رفتار کرد؟
داشتن همسایه خوب را نعمت و همسایه بد را نقمت و سبب دردسر شمرده اند چون انسان در طول زندگی دچار تعامل و برخورد با همسایه می شود از این رو از اثرات نیک آن بی بهره است و از زحماتش در امان نخواهد بود.
مهر: همواره سؤالهای زیادی وجود دارد که ذهن افراد را به خود مشغول می کند، برخی از پرتعدادترین سؤالاتی که توسط مردم از مرکز ملی پاسخگویی به سؤالات دینی پرسیده می شود ،برای آگاهی مخاطبان ارائه می شود.
پرسش: با همسایه فاسد چگونه باید رفتار کرد؟ آیا ممکن است همسایه فاسد همسایه اش را فاسد کند؟
پاسخ: انسان موجودی اجتماعی است ؛و باید در جامعه در کنار یکدیگر زندگی کنند و نیازها و خواسته های خود را در کنار انسان های دیگر و به کمک آنها برآورده نمایند. وجود همسایه در این نوع زندگی، یکی از لوازم و موارد ناگزیر است. به همین جهت در روایات، داشتن همسایه خوب را نعمت و همسایه بد را نقمت و سبب دردسر شمرده اند. چون انسان در طول زندگی دچار تعامل و برخورد با همسایه می شود، از این رو از اثرات نیک آن بی بهره است و از زحماتش در امان نخواهد بود.
رسول خدا(صلی الله علیه و آله) فرمود: "از همسایه بد در دنیا به خدا پناه می برم. چشمانش تو را می بیند (یعنی کارهایت را تعقیب می کند) و دلش مراقب توست. اگر تو را در خوشی ببیند، ناراحت می شود و اگر تو را در بدی ببیند، خوشحال می گردد".(1) گناه همسایه به خودش مربوط است، خصوصاً اگر سعی دارد گناه را بدون بروز و افشای آن انجام دهد.
ارتباط و رفت وآمد با همسایه فاسد، موجب تأثیرپذیری خواهد شد خصوصاً اگر ارتباط جنبه صمیمیت و خودمانی به خود بگیرد خُلق و خوی فاسد آنان به مرور زمان اثر خود را خواهد گذارد، مگر آنکه بتوان در آنها تأثیر مثبت گذاشت تا آثار منفی آنها دامنگیر انسان نشود، البته در این خصوص باید بسیار مراقب تأثیرپذیری فرزندان بود، زیرا ایشان به علت ضعف در تمییز درست از غلط،بسیار سریعتر دچار انحراف می شوند.
پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله به ابوذر غفاری سفارش فرمود: "ای اباذر! با همنشین خوب بودن بهتر از تنها بودن است. تنها بودن بهتر از همنشین بد داشتن است... رفاقت نکن مگر با مؤمن و با تو جز اهل تقوا هم غذا نشوند".(2)
وظیفه همسایگان نیز برخورد صحیح همراه با آداب اسلامی است تا ایشان از رفتار صحیح همسایگان الگو بردارد و به راه راست هدایت شود. اگر همسایه فاسد سعی در افشای گناه و سرایت آن به خارج از منزل را دارد، مثلاً شئون اسلامی و مذهبی را رعایت نمی کند و به طور علنی تظاهر به گناه می کند، در ابتدا باید از شیوه اسلامی امر به معروف و نهی از منکر به شکل نصیحت زبانی کمک گرفت. اگر آن شیوه تأثیر نکرد، باید با اقدامات عملی تحت ضابطه قانونی و شرعی برخورد نمود.
پی نوشتها:
1 - اصول کافی، ج4، ص 493، حدیث 16.
2 - اعلام الدین، ص 198، باب وصیت پیامبر به ابوذر.
تاریخ انتشار: ۳۰ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۰:۴۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 72]