واضح آرشیو وب فارسی:ایسنا: شنبه ۲۹ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۰:۱۱
آیین سنتیپهلوانی بیلگردانی که نشاندهندهی همبستگی و همکاری مردم و کشاورزان نیمور است، در این شهر برگزار شد. جشن بیلگردانی جمعه آخر فروردین هر سال بعد از لایروبی جویبار رود قمرود که دشتهای حاصلخیز نیمور را سیراب میکند، انجام میشود. مردم نیمور با این کار اتحاد و همدلی خود را نشان میدهند و با چرخاندن بیلها بعد از کار سخت لایروبی اعلام میکنند که هنوز خسته نشدهاند. در این آیین لایروبان با بیلهای خود تا محل برگزاری جشن رژه میروند و در محل برگزاری مراسم پهلوانان شهر سه یا چهار بیل را به هم گره زده و با آیین خاصی دور سر میچرخانند. به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه مرکزی- بیلگردانی از آداب و رسوم قدیمی مردم شهرستان نیمور بوده و در سال 89 به عنوان میراث معنوی در فهرست آثار ملی کشورمان به ثبت رسیده است. این آیین نزدیک به دو هزار سال قدمت داشته و ریشه در فرهنگ آب و آبیاری دارد و در گذشته نمادی برای نشان دادن نیروی پهلوانی به دشمنان بوده است.
عکس از مجید نوری
در میان کشاورزان این منطقه از زمان پیشینیان مرسوم بوده که هر سال در مواقعی که گل و لای مسیر جویهای آب را مسدود کرده پس از لایروبی جویهای آب، بیلگردانان شامل ورزشکاران و پهلوانان منطقه که عموما کشاورز بودهاند، به نوبت، هفت بیل مخصوص اسبار باغ را در دو دسته چهار و سهتایی به یکدیگر بسته و بیلگردانان این بیلها را با مهارت و قدرت در دو جهت مخالف به صورت ضربدری بالای میچرخانند. جشن بیلگردانی به عنوان نمادی از تلاش و همدلی همه ساله در بهار و در آستانه فصل آبیاری مزارع با حضور خودجوش گروههای مختلف مردم در شهر نیمور محلات استان مرکزی برگزار میشود. به گزارش ایسنا، حسینی مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان مرکزی با حضور در این مراسم بر روی سکوی بیلگردانی حاضر شد و گفت: این آیین معنوی در اسفندماه 89 به عنوان میراث معنوی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. افزود: همه برنامههای معنوی کشور ثبت آثار ملی نمیشود مگر اینکه از یک جایگاه با ارزش از نظر فرهنگی و معنوی برخوردار باشند. وی برگزاری آئین بیلگردانی را نمادی از همبستگی ملی دانسته و گفت: این آئین برای گرامیداشت ارزش آب و قدرشناسی کشاورزان از این مایه حیات است. حسن فیروزی نیز گفت: به مراسم بیلگردانی نباید از منظر یک جشن نگاه کرد بلکه باید از نظر فنی، فرهنگی، علمی و دینی به آن پرداخت. رئیس شورای شهر نیمور افزود: این آئین دارای جنبههای نهفته زیادی است و همانطور که کشور پهناور ایران با سابقه تاریخی و کهن خود از فرهنگ غنی علمی، فرهنگی، اجتماعی و دینی برخوردار است، شهر نیمور نیز با قدمت طولانیاش یک جلوه بارز از این فرهنگ غنی را در خود دارد. وی ادامه داد: مراسم آیینی بیلگردانی نمودی از همدلی، همفکری و وحدت است و تعاون، کار و تلاش نقش بسزایی در ماهیت آن دارد. فیروزی گفت: این مراسم نیایش و دعا به درگاه ایزدمنان است و اتحاد، وحدت و دوری از هر گونه نفاق و تفرقه و تشکر از نعمت آب به عنوان مایه حیات است.
عکس از مجید نوری
رئیس شورای شهر نیمور این مراسم را مجموعهای از تمام ویژگیهای مذهبی و آئینی گذشته دانسته و گفت: این آیین دعا و نیایش به درگاه خداوند و ستایش از چند روز کار و تلاش در راستای قدرشناسی از نعمت آب است. به گزارش ایسنا، اجرای رژه، بیلگردانی، نمایش، اجرای موسیقی محلی، مسابقه، برگزاری غرفههای سوغات محلی و صنایع دستی، تقدیر از پیشکسوتان و ... از جمله برنامههای این مراسم بود. در پایان این مراسم 21 نفر از حضار در مسابقه بیلگردانی شرکت کردند و در نهایت حسین بذرکار با چرخاندن 23 دور، سیدشهاب سیدجعفری با 15 دور، سید مصطفی سیدجعفری 13 دور و علی بذرکار با 10 دور نفرات اول تا چهارم این مسابقه شدند. این مراسم با حضور 15 هزار نفر از مردم اقصی نقاط کشور و توریستهایی از فرانسه برگزار شد. به گزارش ایسنا، نیمور شهری 5856 نفری(سرشماری سال 90) است که در 250 کیلومتری جنوب تهران و بین جاده مواصلاتی محلات و دلیجان واقع شده است. پیشینه این شهر به دوران ساسانیان و اشکانیان مربوط میشود.
عکس از مجید نوری
عکس از مجید نوری
انتهای پیام
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]