واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
امام جمعه زاهدان:تريبون نماز جمعه محل جناح گرايي و قوم گرایی نيست
روز نو : سيستان و بلوچستان هم به خاطر موقعيت استراتژيك و هم به دليل تنوع قومي و مذهبي يكي از مهم ترين استان هاي كشور است. اين استان همچنین داراي ريشه هاي عميق اعتقادي و مذهبي است. مردم با نهاد هاي مذهبي پيوند دارند و نخبگان به ويژه دفاتر ائمه جمعه نقش تعيين كننده اي در جهت گيري هاي سياسي و مردم دارند. در اين شماره به سراغ آيت ا... عباسعلي سليماني نماینده ولی فقیه و امام جمعه زاهدان رفتيم تا درباره راهكارهاي تقويت اتحاد سياسي و مذهبي استان و راهكارهاي رفع اختلافات بين مذاهب سيستان و بلوچستان گفت و گو كنيم كه متن مصاحبه را در زير مي خوانيد.
در حال حاضر بعد از گذشت نزديك به چهار دهه از عمر انقلاب اسلامي ايران، ميزان پيوستگي و گسست بين جامعه و حكومت را چگونه ارزيابي ميكنيد؟
پيوستگي و گسست بين جامعه و حكومت به عوامل مختلفي بستگي دارد و علل متفاوتي در اين امر اثر گذار ند. مسائل سياسي و اعتقادي در گسست و پيوستگی جامعه با حكومت نقش مهمي بازي ميكند. با اين حساب در بين كساني كه صرفاً تبعيت سياسي داشتند ريزش داشتيم. اما كساني كه تبعيت اعتقادي داشتند پيوستگي شديدتر شده است.
نقش روحانيت در زنده نگهداشتن رابطه ميان مردم و حاكميت را چگونه ارزيابي ميكنيد؟
روحانيت براي پيوستگي بين مردم و حاكميت تلاش بسياري كرد اما اثر بخشي اين تلاش در دو بعد بايد مورد بررسي قرار گيرد. عملكرد روحانيت در ايجاد پيوند بين مردم و رهبر در خور تحسين بود اما در سيستم اجرائي اثرگذاري روحانيت كار سادهاي نبود و اين امر به جريانات فكري افراد در اين سيستم بستگي داشت.
خطابههايي كه در نماز جمعه ايراد ميشود،تا چه حد سبب ايجاد اتحاد در ميان اقشار مختلف كشور ميشود؟
موفقيت و عدم موفقيت خطابههاي نماز جمعه را بايد در دو بخش بررسي كرد؛ در گام اول، امامان جمعهاي كه در مسير انقلاب و رهبري حركت كردهاند موفق بودند و اما افرادي كه با نگاه جناح بندي سياسي پشت تريبون رفتند، عملكردي ناموفق داشتند. با اين حساب كساني كه تأسّي از رهبري كردهاند موفق بوده اند. از سوي ديگر كساني كه جناحگرائي و قوم و مذهبگرايي نشان دادند ناموفق بودند.
چه عواملي سبب ميشود كه مردم به كمك حاكميت بيايند؟
مردم ايران، ملتي مسلمان و معتقد به اهل بيت پيامبر(ص) هستند. همين امر باعث ميشود در زمانهاي لازم و در دفاع از دين و اسلام وارد ميدان شوند و از آرمانهاي اسلامي و انقلابي، عكسالعمل نشان دهند. بنابراين اعتقاد دارم، مردم در دفاع از ارزشهاي اعتقادي مثل دفاع از محرّم و اباعبدا... (ع)و وفاداري به انقلاب و رهبري تحت هر شرايطي ورود ميكنند.
چه مواردي باعث ايجاد يا سلب اعتماد مردم به حاكميت ميدانيد؟
صداقت نقش بسيار زيادي در ايجاد اعتماد بين مردم و حاكميت بازي ميكند. اين نكته اگر مورد توجه قرار گيرد، حاكميت همراهي مردم را خواهد داشت. اما اگر رفتاري متضاد داشته باشد، احترام مردمي از حاكميت سلب ميشود. بنابراين برخورد دوگانه، تفاوت بين قول و فعل، بياعتنایي و بي احترامي به مردم سلب اعتماد ميكند.
انقلاب اسلامي تا چه حد توانست اختلافات ميان شيعه و سني را در كشور كاهش دهد؟
در اين امر هم صداقت و شفافسازي اثرگذار است. اعتقاد دارم انقلاب اسلامي با روشنگري و بصيرت افزايي در رفع شبهات و اتهامها توانست اختلافات ميان شيعه و سني را بر طرف كند و عملكردي موفق داشته باشد. از سوي ديگر حل باقي مشكلات به اراده قلبي بستگي دارد.
هدف اصل عواملي كه در كشور به دنبال ايجاد اختلاف ميان مذاهب و اقليتها هستند، چيست؟
هدف اين عوامل روشن و واضح است، شكستن قدرت اسلام و مسلمين و حفظ منافع مادّي خويش در منطقه از جمله مهمترين اهداف اين گروهها براي ايجاد اختلاف افكني بين مذاهب و اقليتهاست.
با رو يكار آمدن دولت يازدهم تا چه حد التهابات ميان اقوام و مذاهب كاهش يافته است؟
در دولت يازدهم به منظور كاهش التهابات و اختلافات،اقدامات زيبایي صورت گرفته است. منتظريم تا نتايج و مزاياي آن نمودار شود، مشروط بر آنكه مسئوليتها به غير اهل فن واگذار شود.
آيا انتصابات دستيار ويژه رئيس جمهور ايران در امور اقوام و اقليتهاي ديني و مذهبي كارايي چشمگيري در كاهش معضلات اقليتها داشته است؟
براي ارزيابي اين موضوع بايد تمام انتصابات مورد بررسي قرار گيرد، از آنجا كه به خوبي انتصابات را رصد نكردهام نميتوانم به طور دقيق اظهار نظر كنم. ولي با تجربهاي كه در اين عزيز انباشته است اميدوارم تأثيرگذار باشد.
تا چه حد مواضع خواص و علماي شيعه و سني در كاهش اختلافات موثر است؟
علمای تقريبي فريقين تأثيرگذار بودند.
به نظر شما چه تفاوتي ميان تندروي در ميان شيعيان و اهل سنت وجود دارد؟
هر دو جريان زيرنظر استكبار مديريت ميشوند. تندروهاي شيعه با ناسزاگويي به مقدسات اهل سنّت و تندروهاي اهل سنت با كشتار برادران و خواهران ديني در برابر استكبار مزدوري ميكنند كه هيچ كدام به نفع كشور نيست.
رابطه علماي شيعه و سني در سيستان و بلوچستان با يكديگر چگونه است؟
رابطه علماي شيعه و سني در سيستان و بلوچستان با يكديگر دوستانه و صميمانه است.
بيشترين علل اختلال ميان شيعيان و اهل سنت چيست؟
بيشترين علل اختلال ميان شيعيان و اهل سنت به بدبينيها، تندروييها، دستاندازيهاي جاسوسها و سرويسهاي دشمن و استفاده سوء از فضاي مجازي بر ميگردد كه با درايت و تدبير بايد جلوي آن را گرفت.
وهابيت در سيستان و بلوچستان فعاليت دارد؟ در صورت فعاليت آيا با آنها برخورد صورت ميگیرد با خير؟
فعاليت اين گروه در سيستان و بلوچستان آشكار نيست بنابراين نميتوان گفت چه اقداماتي براي برخورد با آنها صورت ميگيرد.
در برخي محافل شايعاتي مبني بر فعاليت آل سعود در ميان اهالي سنت جنوب كشور به گوش ميرسد، آيا شما اين اخبار را تاييد ميكنيد؟
خير، مذهب حاكم بر عربستان مذهب حنبلي است و مذهب حاكم بر اهل سنت جنوب كشور مذهب حنفي است اوّلي بر محور نقل و دوّمي بر محور عقل است و با هم ناسازگار است اما چون در برخي از مباني شبيه به هم است لذا بعضي بين اين دو اشتباه صورت ميگيرد.
تاریخ انتشار: ۲۹ فروردين ۱۳۹۴ - ۰۸:۰۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]