واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: بحران كشاورزي و ناتمامماندن بزرگترين پروژه آبياري باراني ايران
اسكندري در دولت اصلاحات مجري طرح خودكفايي گندم شد و با پخش پرتعداد مصاحبههايش مطرح و به عنوان وزير جهاد كشاورزي برگزيده شد، اما هماكنون كار به جايي رسيده كه كشور بايد مقادير زيادي گندم وارد كند و اين در حالي است كه بزرگترين پروژه آبياري باراني كشور پس از شش سال از آغاز آن، قابل بهرهبرداري نيست.
در حالي كه برخي نقاط جهان درگير بحران غذا هستند، بررسيهاي كارشناسي، برخي علل ناكاميها در كشاورزي در ايران را روشن ميكند.
به گزارش خبرنگار «تابناك»، محمدرضا اسكندري در دولت اصلاحات مجري طرح خودكفايي گندم شد و با پخش پرتعداد مصاحبههايش مطرح و به عنوان وزير جهاد كشاورزي برگزيده شد، اما هماكنون در دوره وي كار به جايي رسيده كه كشور بايد مقادير زيادي گندم وارد كند و اين در حالي است كه بزرگترين پروژه آبياري باراني كشور پس از شش سال از آغاز آن، قابل بهرهبرداري نيست.
بنا بر اين گزارش، بزرگترين طرح آبياري باراني كشور به وسعت 5400 هكتار در مزارع شرقي رودخانه «گرگر» كه از كوهستانهاي شوشتر سرچشمه ميگيرد، همچنان ناتمام مانده و كشاورزان اين منطقه كه چندين سال است مزارع خود را براي آبياري باراني آماده كردهاند، امسال نيز در حسرت قطرههاي آب سوختند.
پروژه آبياري اراضي شرق رودخانه گرگر به وسعت 5400 هكتار شامل سه واحد ايستگاه پمپاژ تأمين آب، كانال انتقال آب و جاده سرويس به طول 7 كيلومتر و 22 ايستگاه پمپاژ تحت فشار و 5400 هكتار شبكه آبياري باراني است كه از سال 81، عمليات اجرايي آن توسط سازمان آب و برق خوزستان و سازمان جهاد كشاورزي اين استان آغاز شده. تاكنون اين پروژه حدود 85 درصد پيشرفت فيزيكي داشته است و كشاورزان اين منطقه كه هنوز كشت خود را به صورت ديم انجام ميدهند، امسال به دليل خشكسالي، نتوانستند از مزارعشان برداشتي داشته باشند؛ هرچند كه در سالهاي گذشته نيز بيش از 5 / 1 تن در هر هكتار گندم عايد آنها نميشد.
اين در حالي است كه به گفته يكي از كارشناسان كشاورزي، در صورتي كه اين مزارع از سيستم نوين آبياري باراني بهرهمند شود، ميتوان از هر هكتار، حدود 5/5 تن گندم برداشت كرد.
يكي از كشاورزان به خبرنگار ما گفت: در اين منطقه، برداشت گندم تا اواخر ارديبهشت ماه پايان مييابد و در صورت وجود منابع آبي كافي، كشاورزان ميتوانند پس از برداشت گندم، به كاشت ذرت هم بپردازند.
بنا بر اين گزارش، تاكنون براي اين پروژه آبياري كه اجراي آن از سال 81 آغاز شده، بيش از سي ميليارد تومان هزينه شده و با تخصيص ده ميليارد تومان ديگر، اين طرح آماده بهرهبرداري ميشود، اما به علت عدم تخصيص منابع، در صورت تأمين برق مورد نياز، تنها دو پنجم مزارع يادشده در سال زراعي آينده، تحت پوشش آبياري باراني قرار ميگيرد كه با احتساب اختلاف چهار تن در هر هكتار، حدود سيزده هزار تن افت محصول خواهيم داشت و اگر همانند امسال با پديده خشكسالي نيز روبهرو شويم، علاوه بر خسارت هنگفت بر سيصد خانوار ساكن در منطقه، حدود 27 هزار تن نيز از ظرفيت توليد گندم در كشور كاسته خواهد شد.
اين در حالي است كه هم آب مورد نياز براي آبياري در سدهاي ساختهشده ذخيره شد و هم عمليات تأسيساتي توسط كشاورزان در مزارع به پايان رسيده است و تنها به دليل هماهنگ نبودن در تأمين برق و تأمين نشدن اعتبار براي احداث ايستگاههاي پمپاژ ناحيههاي 3 و 4 پروژه قابل بهرهبرداري نيست.
اين گزارش ميافزايد: هرچند عمليات برقرساني در منطقه در حال انجام است، اما هنوز از چهار پمپ در نظر گرفته شده، دو پمپ نصب نشده و اين در حالي است كه اين پروژه بايد اواخر سال 84 به بهرهبرداري ميرسيد.
دوشنبه 30 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 162]