واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: سايه روشنهاي قرارداد هستهاي آمريكا – عربستان
جهان- مراد عنادي:
در حالي كه سفر بوش به منطقه و بهويژه رايزنيهاي وي با مقامات رياض در بحث مربوط به سوختهاي فسيلي - يعني تشويق عربستان به افزايش توليد نفت
با هدف تأثيرگذاري بر بازار جهاني نفت و كاهش بهاي آن - نتيجهبخش نبود، اما بوش موفق شد با مقامات رياض در زمينه همكاريهاي هستهاي قراردادي را به امضا برساند كه به موجب آن، عربستان سعودي بدون در اختيار داشتن چرخه سوخت هستهاي بتواند از مزاياي انرژي هستهاي احتمالاً با ساخت رآكتورهاي اتمي آب سبك با همكاري واشنگتن بهرهمند شود.
در اينكه اخيراً كشورهاي عربي در خاورميانه و شمال آفريقا بهدنبال دستيابي به انرژي هستهاي برآمدهاند، ترديدي نيست اما نكته جالب توجه رقابت آمريكا و فرانسه براي امضاي قراردادهاي همكاري هستهاي با اين كشورهاست؛ چنانكه مدتي پيش ساركوزي رئيسجمهوري فرانسه در سفر به منطقه و در گفتوگو با مقامات امارات متحده عربي قراردادي را با اين كشور امضا كرد و از آمادگي پاريس براي ساخت نيروگاههاي اتمي در ساير كشورهاي منطقه خبر داد.
در مقطع كنوني نيز آمريكا با امضاي قرارداد هستهاي با عربستان سعودي تلاش كرد از انحصاري شدن بازار هستهاي منطقه توسط فرانسه جلوگيري كند. اما صرفنظر از اين نكته حاشيهاي درباره قرارداد همكاري هستهاي آمريكا با عربستان سعودي توجه به اين نكات داراي اهميت است.
۱. آمريكا در حالي به همكاري هستهاي با عربستان سعودي اشتياق نشان داده است كه اين كشور با در اختيار داشتن يكچهارم ذخاير نفتي جهان، بزرگترين توليدكننده نفت در جهان بهشمار ميرود.
اگر مطابق استدلال آمريكاييها در مخالفت با فعاليت هستهاي ايران؛ يعني كشوري كه داراي ذخاير عظيم نفت است و نيازي به انرژي هستهاي ندارد، بخواهيم تفسير كنيم، در اينصورت ملاحظه ميشود كه سياستهاي آمريكا در بحث هستهاي داراي پارادوكس بوده؛ چرا كه عربستان سعودي با حجم عظيم ذخاير نفتي به طرق اولي نيازي به انرژي هستهاي ندارد.
۲. برداشت دوم اين است كه موج بهرهگيري از انرژي هستهاي به علت فقدان آلايندگي زيستمحيطي به صرفهبودن اقتصادي و به روز بودن دانش آن امروزه موجي فراگير شده بنابراين با چنين منطقي كشورهاي جهان از جمله كشورهاي منطقه به آن روي آوردهاند؛ حتي اگر به درياي نفت نشسته باشند.
با اين برداشت ادامه سنگاندازيهاي آمريكا بر سر راه فعاليت هستهاي صلحآميز ايران صددرصد مردود است.
۳. ظاهراً آمريكا به عربستان سعودي تضمين داده است كه براي بهرهگيري از انرژي هستهاي نياز به چرخه سوخت ندارد اما اين احتمال وجود دارد كه واشنگتن بدينترتيب ميتواند از اين پاشنه آشيل استفاده كند و با ايجاد محدوديت در ارسال سوخت هستهاي براي نيروگاههاي عربستان سعودي و ساير كشورهاي منطقه در يك چانهزني، انرژي آنها را در بحث قيمت سوختهاي فسيلي بهويژه نفت تحت فشار قرار دهد تا منافع و ملاحظات واشنگتن را درنظر بگيرند.
۴. از لايه ديگر اينگونه قراردادها اعمال فشار غيرمستقيم به ايران است تا به تهران توجه داده شود كه بدون هزينههاي سنگين ميتوان به انرژي هستهاي دست يافت تا بدينترتيب ايران ترغيب شود به خواست ديرينه غرب در چشمپوشي از دانش هستهاي بومي و داشتن چرخه كامل سوخت هستهاي تن دهد؛ يعني فعاليت هستهاي خود را تعليق كند.
تاريخ درج: 29 ارديبهشت 1387 ساعت 21:59 تاريخ تاييد: 30 ارديبهشت 1387 ساعت 00:58 تاريخ به روز رساني: 30 ارديبهشت 1387 ساعت 00:56
دوشنبه 30 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 216]