واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: افزايش سن ازدواج دختران روستايي استاناصفهان پيامد مهاجرت مردان بهشهرها
داخلي. اجتماعي. جمعيت
آخرين دادههاي استخراج شده پارسال از سرشماري نفوس و مسكن استان اصفهان بيانگر آن بود كه جمعيت زنان در چهار شهرستان استان بيش از مردان است.
در آخرين اطلاعات استخراج شده از اين سرشماري، سن ازدواج دختران بويژه در مناطق روستايي برخي شهرستانها كه نسبت جنسي جمعيت آنان به نفع زنان تغيير كرده، افزايش معناداري يافته و حتي ازمتوسط سن ازدواج برخي از مناطق شهري استان نيز فزوني يافته است.
بهطور طبيعي در جهان متوسط سن ازدواج در مناطق روستايي كمتر از شهرهاست.
مهمترين دليل اين امر كوتاه بودن مدت تحصيل در مناطق روستايي به دليل محدوديت امكانات تحصيلي و ورود زودهنگام جوانان به بازار كار است.
در سالهاي اخير نرخ شهرنشيني در كشور رو به فزوني نهاده به گونهاي كه استان اصفهان باسهم بيشاز ۸۰درصدي شهرنشيني از كل جمعيت پس از تهران و قم رتبه سوم شهرنشيني را داراست.
بخش قابلتوجهي از مهاجرت به شهرهاناشي از"مهاجرت نيروي كار"است كه تعادل طبيعي جمعيت را برهم زده و بخش قابل توجهي از جمعيت جوان را كه عمده آنها مردان جوياي كارند از مناطق كمتر توسعه يافته به مناطقي كه احتمال يافتن كار در آن وجود دارد، كوچ ميدهد.
در استان اصفهان بر اساس نتايج سرشماري سال ،۸۵در شهرستانهاي خوانسار، فريدن، فريدونشهر و چادگان جمعيت زنان از جمعيت مردان فزوني يافته است كه اين نسبت در مناطق شهري و روستايي مشاهده ميشود.
علاوه برشهرستانهاي فوق در برخي ديگر از شهرستانهاي استان مانند"تيران و كرون"،نايين و سميرمجمعيت زنان درمناطق روستايي برمردان فزوني يافته است.
نرخ رشد جمعيت استان در شهرستانهايي كه جمعيت زنان برمردان فزوني يافته منفي ميباشد و جمعيت اين مناطق درمقايسه باسرشماري سال ۷۵كاهش يافته است كه اين امر بيانگر آن است كه ميزان مهاجرت و مرگ و مير در اين شهرستانها از ميزان زاد و ولد سبقت گرفته است.
اما نكته حايز اهميت در افزايش سن ازدواج در شهرستانهايي است كهنرخ رشد منفيدارند،اين افزايش سن ازدواج بويژه برايزنان برخي مناطق روستايي استان بهسطحي نگرانكننده رسيده كه بروز برخي ناهنجاريهاي روحي،فرهنگي و اجتماعي تشديد ميكند.
بهطور كلي در آخرين سرشماري نفوس و مسكن كه در سال ۸۵اجرا شد متوسط سن ازدواج براي مردان در كل كشور ۲۶/۲سال و براي زنان ۲۳/۲سال بوده كه اين نرخ براي مردان و زنان استان به ترتيب ۲۶/۵و ۲۲/۷درصد احصاء شده است.
متوسط سن ازدواج مردان كشور درسال ۸۵نسبت به سرشماري سال ۷۵شش دهم سال افزايش يافته است و اين در حالي است كه اين نرخ در استان اصفهان ۱/۱سال افزايش يافته يعني حدود دو برابر افزايش شش دهمي كشور بوده است.
متوسط سن ازدواج زنان در سال ۲۳/۲ ،۸۵سال بوده كه نسبت به سرشماري سال ۷۵هشت دهم سال افزايش يافته در حالي كه افزايش سن ازدواج زنان استان از سرشماري سال ۷۵تا ۱/۲،۸۵سال بودهكه چهاردهمسال بيشتر ازمتوسط كشور است.
سن ازدواج مردان استان اصفهان در مناطق شهري و روستايي درسرشماري سال ۸۵ ، ۲۶/۶و ۲۵/۸بوده كه براي هر دوگروه نسبت به سرشماري يك دهه گذشته بيشتر از يك سال افزايش يافته است.
در گروه زنان استان اصفهان، سن ازدواج مناطق شهري و روستايي در سرشماري سال ۸۵به ترتيب ۲۲/۸و ۲۲/۴درصد بوده كه براي هر دو گروه افزايش بيش از يك سال سن ازدواج را نسبت به دهه قبل از سال ۷۵نشان ميدهد.
در استان اصفهان بالاترين نرخ ازدواج زنان روستايي را شهرستانهاي فريدن و فريدونشهر با متوسط سن ازدواج ۲۵/۶و ۲۵/۲سال داشتهاند كه اين دوشهرستان از شهرستانهايي هستند كه جمعيت زنان آنان بر مردان فزوني يافته است.
مناطق روستايي شهرستان سميرم نيز با متوسط سن ازدواج ۲۵سال براي زنان از ديگر مناطق استان است كه سن ازدواج زنان آن بالاست كه در اين شهرستان نيز جمعيت زنان مناطق روستايي از مردان بيشتر است.
در گروه زنان مناطق شهري استان نيز بالاترين سن ازدواج را زنان فريدن، اردستان و خوانسار با متوسط سن ازدواج ۲۴/۱ ، ۲۴/۲و ۲۴سال داشتهاند كه فريدن و خوانسار با فزوني جمعيت زنان نسبت به مردان و كاهش نرخ رشد جمعيت در يك دهه گذشته مواجه بودهاند.
در گروه مردان استان اصفهان بالاترين سن ازدواج را به ترتيب مردان مناطق شهري خوانسار ، اردستان و لنجان با متوسط سن ازدواج ۲۷/۴و ۲۷/۲و مردان مناطق روستايي شهرستانهاي نطنز، نايين، شهرضا و سميرم با متوسط سن ازدواج ۲۷سال دارا بودهاند.
نكته قابل توجه درافزايش سن زنان روستايي دراين است كه در دو دهه گذشته متوسط سن ازدواج مناطق روستاييكشور و استان زير ۲۰سال بوده كه با گذشت دو دهه در استان اصفهان تنها در مناطق روستايي شهرستان خميني شهر متوسط سن ازدواج زنان روستايي ۱۹/۶سال بوده و در زير ۲۰سالگي باقي مانده است.
مدير كل آمار و اطلاعات استانداري استان اصفهان در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: در دهههاي اخير تغيير نگرش به مفهوم ازدواج ، افزايش تحصيلات، شهرنشيني، بيكاري و بههم خوردن تعادل جنسي، تاخير در ازدواج را به دنبال داشته است.
"عليرضا همدانيان" افزود: تا دهه ۷۰الگوي ازدواج زودرس دراغلب كشورهاي آسيايي شيوه غالب بود اما در سالهاي اخير اين شيوه دچار دگرگوني و از عموميت آن كاسته شده است.
وي تصريح كرد:مطالعات جمعيت شناساني نظير "مكدونالد" و "هيول" بيانگر آن است كه ازدواجها با يك فاصله سني بين زن و مرد صورت ميگيرد كه در ايران اين فاصله با چهار سال اختلاف به نفع مردان است.
همدانيان اظهار داشت: در جوامعي كه هرم سني آنان بهشكل مثلث است و عمده جمعيت را جوانان تشكيل ميدهند ازدواج افراد دو گروه سني كهتعدادشان يكسان نيست، باعث ميشود تا عدهاي از زنان مجرد بمانند كه در اين جوامع پديده مهاجرت مردان به خارج از يك ناحيه در تشديد اين شرايط اثرگذار است.
وي معتقداست كه افزايش سن ازدواج در استان روند نسبتا قابل قبولي را طي كرده است زيرا افراد عاقلانهتر تشكيل خانواده ميدهند و از ناهنجاريهاي خانوادگي و طلاق كاسته ميشود.
قايم مقام مدير اجرايي طرح سرشماري نفوس و مسكن استان اصفهان در سال ۸۵ نيز در گفت وگو باايرنا، مهاجرت را مهمترين عامل برهم خوردن تعادل جمعيتي برخي از شهرستانهاي استان اعلام كرد.
"احمدرضا ضيايي نيا ناييني" گفت: نبود زمينه اشتغال براي جمعيت فعال در برخي از شهرستانها باعث رانش جمعيت جوياي كار اين مناطق به مركز استان و ديگر شهرستانهاي توسعه يافته شده است.
وي گفت: برخي از شهرستانهاي داراي نرخ رشد منفي استان در مناطق خوش آب وهوا كهبستر مناسبي براي توسعه دارد واقع شدهاند كه بايد در برنامهريزيها به اين ظرفيتها توجه شود.
وي، توسعه متوازن در قالب چشمانداز بيست ساله استان را مهمترين راهكار تثبيت جمعيت در شهرستانهاي استان دانست.
يکشنبه 29 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 2372]