واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: خالص سازي آب در سفر
در شرايط بحراني سفر ممکن است مجبور شويد از آب هايي استفاده کنيد که اطميناني از سلامتي آنها نداريد. در اين شرايط تنها راه استفاده از آب، خالص سازي و قابل شرب کردن آن است. به خصوص که با رشد صنايع و گسترش بيماري ها، آلودگي آب هاي جاري و زير زميني بيشتر از هر زمان ديگري مي تواند قرباني بگيرد. يادتان باشد:- از آب هاي نزديک شهر ها و جاده ها ننوشيد. دود اتومبيل ها و فعاليت کارخانجات همگي به هوا نمي روند و بخشي از آن روي زمين و آب ها مي نشيند که اين خود باعث سمي شدن آب ها خواهد شد. - از نوشيدن آب هاي نزديک به کارخانه ها و معادن خودداري کنيد. - آبهاي عبوري از زمين هاي کشاورزي مي توانند حاوي سموم و انواع کودها باشند، از آشاميدن اينگونه آب ها اجتناب کنيد.- از آب هاي خزه دار و جلبک دار اجتناب کنيد.- از آب هاي رنگ دار و بو دار نظير مرداب ها و لجن زار ها اجتناب کنيد.- آب جاري، خالص تر و بهتر از آب راکد است.- به طور کلي آبي که از دل زمين و چشمه ها بيرون مي آيد از آب هاي جاري خالص تر و قابل اطمينان تر است.- هميشه به دنبال آب هاي شفاف و زلال بگرديد. روش هاي خالص سازي آب1- جوشاندن: جوشاندن يکي از مطمئن ترين روش ها براي از بين بردن باکتري ها و ميکروب ها است. آب آلوده بايد در زماني بين 5 دقيقه تا 20 دقيقه بجوشد هر چه اين زمان بيشتر از 5دقيقه باشد آب از سلامت بيشتري برخوردار خواهد شد. اگر ظرفي براي جوشاندن آب در اختيار نداريد، مي توانيد از تعدادي سنگ استفاده کنيد. به اين صورت که تعدادي سنگ را در داخل آتش بگذاريد تا برافروخته و بسيار داغ شود و سپس به ترتيب آنها را در داخل ظرف حمل آب قرار دهيد. وقتي سنگ را داخل آب مي اندازيد بلافاصله حرارت آب بالا مي رود و شما بايد آماده باشيد تا سنگ را در بياوريد و بلافاصله سنگ بعدي را در آب بياندازيد تا بجوش آيد و 20 دقيقه بجوشد.
2- فيلتر کردن: انواع مختلفي از فيلتر هاي تجاري در بازار موجود است. اما در شرايط اضطراري فيلترهاي متفاوتي را مي توانيم در طبيعت بسازيم. يکي از اين فيلتر ها به روش زير ساخته مي شود:- پوست درخت را بکنيد و به صورت مخروطي در آوريد.- اين مخروط را با لايه هاي مختلفي مثل شن، ذغال و علف پر کنيد.- شن و علف ذرات معلق را گرفته و ذغال به جذب باکتري ها و ميکروب ها کمک مي کند. به طور کلي فيلتر هاي بزرگتر با لايه هاي بيشتر مناسب ترند. - در انتهاي اين مخروط سوراخ کوچکي تعبيه کنيد و پشت آن را تعدادي سنگ کوچک قرار دهيد تا از بيرون ريخته شدن لايه هاي مختلف جلو گيري کند. يادتان باشد که بهتر است آب چندين بار از اين فيلتر عبور کند.3- استفاده از زمين براي فيلتر کردن آباين همان روش حفر چاه براي بدست آوردن آب است. براي اين کار بايد:- يک حفره حدود 80 تا 120 سانتي متري از يک منبع آب مانند رودخانه حفر کنيد.- صبر کنيد تا چاله پر از آب گردد. آب موجود در اين حفره پس از ته نشين شدن ذرات معلق مي تواند آبي خالص باشد اما در اين روش هيچ گونه تضميني براي قابل شرب بودن آن نيست.
3- تقطير آب توسط دستگاه تقطير خورشيدياين روش، يک راه بسيار عالي براي خالص سازي آب است که در صورتي که نور خورشيد و ابزار مورد نياز اين روش را در اختيار داشته باشيد مي توانيد آب آلوده در دسترس خود را قابل شرب کنيد. در اين روش شما بايد آب آلوده را در چاله بريزيد و دستگاه را راه اندازي کنيد و منتظر بمانيد تا آب آلوده تقطير شده و آب خالص درون ظرف جمع آوري شود.براي نتيجه گيري بهتر شما مي توانيد يک ظرف و يا چند ظرف محتوي آب آلوده را دور تا دور ظرفي که آب تقطير شده در آن جمع مي شود قرار دهيد و در صورتي که چنين ظروفي در اختيارتان نيست مي توانيد آب آلوده را با پارچه جمع آوري کرده و يا روي پارچه بريزيد و سپس آن پارچه خيس را دور ظرف وسط دستگاه قرار دهيد تا آب داخل پارچه تقطير شده و به درون ظرف بريزد. (اطلاعات بيشتر را اينجا بخوانيد.) هشدار: هيچ کدام از اين روش ها براي خالص کردن آب آلوده به مواد شيميايي مناسب نيستند و تنها در شرايط اضطراي کاربرد دارند. به شرطي که مطمئن باشيد آب تهيه شده، به مواد شيميايي آلوده نيست. يادتان باشد که هرگز از ظرفي که آبي آلوده را حمل کرده ايد، براي حمل و ذخيره سازي آب خالص شده استفاده نکنيد. گروه گردشگري تبيان- الهام مرادي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 533]