واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: سعی کردم واقعیت را مستند کنم
عبدالمالك ریگی با گروهک تحت فرمانش، عامل قتل دهها شهروند بیگناه كشور است و در طول سالهای گذشته دهها تن را به شهادت رسانده بود. اما اینکه چگونه این تروریست دستگیر شد قطعا ناگفته هایی داشت که خوب بود که گفته شود و اکنون این مهم اتفاق افتاد.متن زیر گفتوگوی سایت سورهی مهر است با "سید حکمت قاضی میرسعید"، تدوینگر کتاب "در چنگال عقاب" که دربارهی چگونگی رهگیری و نحوهی انجام این عملیات منتشر شده است. - چه شد که تصمیم گرفتید نحوه رهگیری و دستگیری عبدالمالک ریگی را تدوین کنید؟- وقتی توسط وزارت اطلاعات خبر رسید که ریگی به عنوان مسافر در یک هواپیما از دبی به سمت کشور قرقیزستان در حال پرواز است، مسئولان فوراً به فکر افتادند که عملیات فرو نشاندن هواپیما و دستگیری ریگی توسط نیروی هوایی ارتش صورت گیرد و در واقع نقطه عطف این حادثه بزرگ توسط نیروی هوایی انجام شد. درست است که نقش اطلاعاتی را وزارت اطلاعات انجام دادند ولی آنچه که در آسمان اتفاق افتاد و واقعاً هم یک کار طاقت فرسا، برق آسا و با زمان بندی خاص بود را نیروی هوایی انجام داد. ساعت 10 شب پیامی از امارات ارسال شد که عبدالمالک در حال مسافرت از دبی به مقصد قرقیزستان است، به محض مخابره این خبر، وزارت اطلاعات شروع به جریان سازی این قضیه کرد و فوراً به فرماندهی کل ارتش؛ سرلشکر عطاالله صالحی اطلاع داده شد و ایشان هم از طریق معاونت اطلاعاتی خود وارد عمل شدند و به فرماندهی نیروی هوایی، امیرسرتیپ حسن شاهصفی، فرماندهی قرارگاه خاتم الانبیا و پدافند اطلاع داده شد.سرتیپ شاهصفی هم شبانه، دیگر فرماندهان نیرو را خواستند. با توجه به اینکه تنها حدود یک ساعت و نیم زمان بود، در اتاق توجیه به فرماندهان و معاونت عملیات گفته شد که از ما خواسته شده که یک هواپیمای مسافربری را فرود بیاوریم. البته گفته نشد که چه کسی در این هواپیما است. خب چندین گزینه مطرح شد. همانطور که می دانیم هر هواپیمایی که از کشور امارت به شمت شرق پرواز می کند باید از کریدور پروازی ایران عبور کند که شروع آن بندرعباس است و بعد شهر کرمان و از مسیر طبس و مشهد از مرز خارج می شود.اولین سوالی که مطرح شد این بود که هواپیما در کدام شهر فرود آورده شود. اولین گزینه بندرعباس بود، دومین گزینه فرودگاه کرمان، سومین گزینه فرود آوردن هواپیما در مهرآباد تهران بود و آخرین گزینه هم فرود هواپیما در شهر مشهد بود.
- چرا تصمیم گرفته شد هواپیما در فرودگاه بندرعباس فرود آورده شود؟- فرودگاه کرمان وضعیت مناسبی نداشت و ممکن بود هواپیما به دلیل پهن پیکر بودن از باند خارج شود. فرودگاه مهرآباد هم چون زمان زیادی طول می کشید و احتمال داشت که نیروهای بیگانه مداخله کنند و او را نجات دهند، مشهد هم که طبیعتاً با توجه به زمان زیادی که تا رسیدن هواپیما طول می کشید عملاً کنار گذاشته شد. بالاخره تصمیم گرفته شد این هواپیما در بندرعباس فرو نشانده شود.اول اینکه فاصله دبی تا بندرعباس اندک بود، چون احتمال داشت اگر تعلل می شد خلبان متوجه شود و شرایط اضطراری برای هواپیما اعلام کند و هواپیما را برگرداند و یا نیروهای بیگانه و ناتو هواپیما را نجات دهند. در ثانی کنار فرودگاه بندرعباس، پایگاه هوایی هشتم شکاری قرار دارد که دارای چندین هواپیمای در اصطلاح آلرت (آماده فرمان پرواز) هست که می توانند به سرعت وارد عمل شوند. برای این عملیات 6 فروند هواپیمای اف 4 در حالت "استندبای" آماده شد و حتی گفته شد اگر این هواپیما بنا به دلایلی از مسیر دید این 6 فروند خارج شد، دو فروند هواپیمای دیگر هم در اصفهان به حال آماده باش باشد و این همه در همین زمان محدود صورت گرفت و پیش بینی همه چیز شد. دو فروند هواپیمای بویینگ 707 جامبوجت و یک فروند هواپیمای سوخت رسان تدارک دیده شد که در صورت نیاز به سوخت رسانی آماده باشند. آن شب به تمام پایگاه های نیروی هوایی ارتش آماده باش صد در صد داده شد و فرمانده نیروی هوایی بهترین نیروها را انتخاب کرد. - نحوه عملیات چگونه بود آیا خلبان هواپیما در مقابل دستور فرود مقاومت نکرد؟- هواپیما مسافربری نمی خواست فرود بیاید و وقت کشی می کرد که بتواند خودش را از کشور خارج کند و هر چه فرمان داده می شد که شما رهگیری شده اید و باید فرود بیایید خلبان گوش نمی داد. حتی دستور آتش داده شد و سه بار برای ترساندن خلبان به موازات هواپیمای مسافربری شلیک شد و برای بار چهارم تهدید شد که در صورت عدم تمکین، عواقب وخیمتری در انتظار هواپیماست و سرانجام هواپیما جنگی جلوی کابین خلبان آمد و با فرستادن علائم بصری تفهیم کرد که باید فرود بیاید. به هر حال بالاخره خلبان راضی شد که هواپیما را فرود بیاورد و با انجام موفقیت آمیز این عملیات همزمان با فرا رسیدن سال جدید، شادی را برای ملت ایران به ارمغان آورد.
- بپردازیم به کتاب ، روایت داستانی کتاب چگونه است؟- در واقع این کتاب به صورت روایت داستانی است که یک دانای کل آن را روایت می کند. یعنی شخصی که از بالا به تمام مسائل این قضیه احاطه دارد این رویداد را روایت می کند و همان طور که گفتم به همین ترتیبی که این واقعه اتفاق افتاد در این کتاب هم به شکل مستند آمده که من با تمام خلبانان، فرمانده نیروی هوایی و طراح عملیات، فرماندهی پایگاه نهم شکاری و دیگر عوامل درگیر در این رویداد مصاحبه کردم.حتی در این کتاب یک سری فرضیاتی آوردم که مثلا اگر خلبان هواپیمای مسافربری از دستور فرود تمکین نمی کرد چه اتفاقاتی ممکن بود بیفتد. این مسئله می توانست عواقب خطرناکی برای کشور داشته باشد، چون هواپیما مسافربری با 120 سرنشین بود و می توانست کشور را درگیر یک ماجرای بسیار خطرناک کند که همه این فرضیات در این کتاب آمده است. - تا چه حد مجبور شدید که ازگفتن برخی واقعیت ها به دلیل مسائل امنیتی خودداری کنید؟- در این کتاب سعی کردم آنچه که واقعیت داشت گفته شود چون موافق سانسور نیستم. ولی به دلیل مسائل امنیتی اسم خلبانان نیاورده ام و دلیلی هم نداشت که مطرح شود. با کسانی که درگیر این عملیات بودند صحبت شد. حتی من از فضایی که در داخل هواپیما هم وجود داشت براساس یک سری اطلاعات که بعدا گرفتم در این کتاب آوردم. - روایت این رویداد چند صفحه شده است و اینکه برای مستند کردن بیشتر کتاب چه کار کردید؟- این کتاب حدودا 200 صفحه است ، با تعدادی عکس از جنایت های ریگی و همچنین اخبار و عکس ها این خبر در خبرگزاریها و رسانه های جهان در این کتاب آمده است. همچنین فصلی را هم به نظرات مسئولان و نظراتی که مردم در مورد این واقعه ابراز داشته اند اختصاص دادم.گروه کتاب تبیان - محمد بیگدلی
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 476]