تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 5 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):اندكى حقّ، بسيارى باطل را نابود مى كند، همچنان كه اندكى آتش، هيزم هاى فراوانى را م...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1833828203




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

پيشگامان جهاد فلسطين(‪(۲‬


واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: پيشگامان جهاد فلسطين(‪(۲‬
سياسي. فلسطين. اشغال. ‪۶۰‬
... شكست انگليسي‌ها و صهيونيست‌ها در انتخابات شهرداري در ‪ ۱۹۲۷‬و تبليغات شديد عليه حاج امين الحسيني رهبر جنبش ملي فلسطين و علاوه بر آن گسترش مهاجرت و انتقال زمين‌هاي اعراب به يهوديان، زمينه‌هاي درگيريهاي ‪ ۱۹۲۹‬را فراهم ساخت.

درگيري بر سر تصرف ديوار ندبه آغاز و با تظاهرات يهوديان در ‪ ۱۵‬اوت و تظاهرات مسلمانان در فرداي آن روز به خيزش و درگيري براق انجاميد. اين درگيريها سپس به شهرهاي الخليل، يافا، بيان حيفا و صفد و در نهايت به ‪۱۳۳‬ كشته و ‪ ۳۳۹‬زخمي از صهيونيست‌ها و ‪ ۱۱۶‬كشته و ‪ ۲۳۲‬زخمي از عرب ها انجاميد.

حوادث سال ‪ ۱۹۲۹‬سبب شد تا روستاييان و توده‌هاي فلسطيني، بيش از پيش به دو حقيقت مهم پي ببرند. حقيقت اول اين بود كه صهيونيسم و سياست ميهني ملي يهود در نهايت به سرنيزه انگلستان اتكا دارد و بنابراين جنبش ضد صهيونيستي اگر بخواهد به اهداف خود نائل شود بايد با انگلستان مبارزه كند . حقيقت دوم مهم اين بود كه نخبگان و رجال سياسي فلسطين مي‌ترسند و قادر به رهبري مبارزه ضد صهيونيستي و ضد انگليسي در فلسطين نيستند.

با اينحال كميته اجرايي عرب در بهار ‪ ۱۹۳۰‬هياتي را به رياست موسي كاظم الحسيني، حاج امين الحسيني، راغب نشاشيبي و عوني عبدالهادي و يك مسيحي به لندن فرستاد تا مقامات انگلستان را در توقف مهاجرت و تاسيس يك حكومت دمكراتيك در فلسطين تشويق نمايد. هيا ت مزبور در بازگشت ناكام خود از لندن برداشتش اين بود كه مسئله عرب به تنهايي توسط دولت بريتانيا كه زير نفوذ صهيونيست‌ها مي‌باشد حل نخواهد شد، نظر به اينكه ما متقاعد هستيم كه ادامه غصب حقوقمان به نفع سياست صهيونيست به معني انهدام و قلع و قمع ما به عنوان يك ملت و دور شدن از كشورمان مي‌باشد و لذا مسئله براي ما مسئله مرگ يا زندگي است و ما معتقديم كه خلق ما با تمام وسايل غير قهرآميز با اين سياست خواهند جنگيد. به اين ترتيب در حاليكه كتاب سفيد ‪ ۱۹۳۰‬انگلستان نتوانست اعراب را متقاعد كند و جوانان عرب خواستار دست زدن به اقدامات شديد و راديكال عليه بريتانيا و صهيونيست شدند. در مارس ‪۱۹۳۳‬ كميته اجرايي عرب عدم همكاري با تمام ارگانهاي حكومتي بريتانيا در فلسطين را اعلام كرد و بعد جديدي به جنبش ملي فلسطين داد كه زمينه‌هاي اقدامات راديكال تروريستي مسلحانه را فراهم آورد.

مرحله سوم جنبش ملي فلسطين (‪(۱۹۴۰-۱۹۴۸‬
شورش‌هاي سال ‪ ۱۹۲۹‬براي فلسطين تجربه تلخ بود و آنها را بسوي سازماندهي و تشكيل هسته‌هاي مسلح سوق داد. تا دهه ‪ ۱۹۳۰‬تنها تعدادي از اعراب عمليات مخفي شبه نظامي را بعنوان راهي براي مقابله با صهيونيست ها، گيج كردن بريتانيا، و جلب نمودن انظار به جديت شكايات و تظلمات اعراب مورد توجه قرار داده بودند. و تا اين مرحله از جنبش ملي فلسطين نمي‌توان نامي از جهاد به ميان آورد. گروههاي كوچك و مسلحي چون گروه دست سبز و گروه ابوجلده نيز به علت فقدان سازماندهي و نداشتن استراتژي سياسي و نظامي روشن، نمي‌توانستند توفيقي كسب كنند و محكوم به شكست بودند.

عزالدين قسام طلايه دار جهاد فلسطين
نهضت عزالدين قسام از اين نظر متفاوت بود. گرچه اين حركت نشان‌دهنده نارضايتي عمومي مردم بود لكن هدف‌هاي سياسي و نظامي روشني داشت. شيخ قسام با منشور قيموميت و استعمار صهيونيست مخالف بود زيرا از نظر او وجود صهيونيست‌ها و مسئله قيموميت نقض تماميت ارضي دارلاسلام تلقي مي‌شد كه در اين صورت جهاد يك واجب عيني به شمار مي‌رفت. قيام عزالدين قسام يك قيام كاملا مذهبي بود و در حاليكه رهبران ملي كمابيش به روشهاي مسالمت آميز مبارزه و مقاومت ادامه مي‌دادند، براي اولين بار در تاريخ انقلاب فلسطين جهاد را مطرح كرد و زمينه‌هاي آن را فراهم كرد.

عزالدين قسام با آموخته‌هاي علمي در مكتب شيخ محمد عبده و تجارب علمي در انقلاب عشاير صهيون، پس از تحقيق و تفحص در اوضاع توده‌هاي عرب در فلسطين، معتقد بود كه دست يافتن به پيروزي انقلاب اسلامي فلسطين بدون عوامل زير ناممكن است:
- ايجاد ابزار انقلاب
- ايجاد سازمان انقلابي استوار
- تدارك و سازماندهي توده ها
- برنامه ريزي علمي در زمينه‌هاي سياسي و نظامي و در ضمن كوشش انقلابي - وضوح انديشه، كه در خط مشي سياسي روشن و صحيح نمايانده مي‌شود؟ خطي كه دوست و دشمن، سرشت نبرد، اهداف استراتژيك، هدف‌هاي مرحله‌اي و اشكال نبرد را مشخص مي‌سازد و ...

قسام از حلقه اصلي اين زنجير يعني سازمان دهي آغاز كرد و پس از سه سال بررسي و ارزشيابي به سازمان دهي هسته‌هاي مخفي پرداخت. وي شمال فلسطين را كه آكنده از خشم و انتقام بود عرصه فعاليت‌هاي سياسي و تشكيلاتي خويش قرار داد.

با فرا رسيدن سال ‪ ۱۹۳۵‬قسام توانست پنج كميته براي امور زير سازمان دهد:
دعوت و تبليغ، آموزش نظامي، تداركات، اطلاعات، و روابط خارجي. و اين زماني بود كه با گسترش مهاجرت يهوديان به واسطه به قدرت رسيدن نازي‌ها در آلمان و در اوايل دهه ‪ ۱۹۳۰‬اشغال زمين‌هاي عربي نيز سرعت و وسعت بيشتري يافت و همگام با آن، خشم توده و سازماندهي قسام نيز گسترده تر شد.

قسام عليرغم اينكه حدود ‪ ۲۰۰‬نفر از ياران خود را سازمان داده و حدود ‪۸۰۰‬ نفر را بسيج كرده بود ولي با كشاورزان و كارگران- كه نقطه اتكايش بودند- در جنوب و مركز فلسطين عملا ارتباط نداشت. لذا از مفتي فلسطين مي‌خواهد كه همزمان با اعلام انقلاب در شمال فلسطين توسط قسام، مفتي نيز در جنوب اعلام انقلاب كند. اما مفتي كه بيش از هر چيز در پي حفظ مقام و موقعيت و نيز جان خود بود پاسخ داد كه رسيدن به راه حلي سياسي را بر انقلاب مسلحانه ترجيح مي دهد.

عزالدين قسام معتقد بود تنها راه رسيدن به هدف، مبارزات مسلحانه متكي بر بسيج و حركت توده هاست. در صورتي كه رهبري ملي مي‌كوشيد تا از طريق مذاكرات صلح و گاهي تظاهرات مسالمت آميز به هدف برسد. شيخ قسام از سياستمداران و خصوصا از تشكيلات مذهبي انتقاد مي‌كرد.

خط مشي تشكيلاتي قسام بر بنياد سازماندهي مخفي پيشاهنگ و پرورش كادرهاي سياسي و نظامي قرار داشت. اساس خط مشي سياسي وي بر اين بود كه استعمار بريتانيا را به عنوان دشمن اصلي معرفي كند و با صهيونيست بسان دست نشانده و وابسته به اين استعمار، برخورد نمايد. شيوه نبردي كه قسام ابزار برنده خود را در آن يافت، پيكار مسلحانه بود. اعضاي سازمان بر مهارت‌هاي سياسي و نظامي كه شامل فرهنگ سياسي و ديني و آموزش نظامي بود دست مي‌يافتند.

تركيب اعضاي سازمان، كه اغلب از كشاورزان و روحانيون بود حكايت از آن داشت كه خميرمايه جنبش قسام، دين و محتواي آن دهقاني بوده است.

از سال ‪ ۱۹۳۵‬قسام بعد تازه‌اي به مبارزات فلسطيني‌ها داد و با تيزهوشي خاص خود دريافته بود كه محيط براي انجام پيكار مسلحانه بر ضد رژيم سرپرستي و صهيونيسم آماده گشته است، چرا كه:
- رهبران جنبش ملي فلسطين پراكنده بودند و در هر چيزي جز در نزديكي به رژيم سرپرستي اختلاف نظر داشتند.

- ناكامي مبارزات قبلي و رسوايي و عدم كارايي رهبران، نزد بخش نسبتا وسيعي از مردم بيهودگي طرق نفي پيكار و لزوم پيكار مسلحانه را در اذهان مردم جاي داد.

- گسترش سازمان قسام امكان كافي براي مبارزه را فراهم مي‌آورد.

- دسترسي قسام به جنگ افزار لازم براي جنبش و انبار كردن آن در روستاي زادگاهش محدوديت‌هاي پيشين در اين زمينه را رفع مي‌كرد.

عزالدين قسام پس از آنكه از حمايت حاج امين حسيني، مفتي نااميد شد، در نيمه نخست نوامبر ‪ ۱۹۳۵‬همراه ‪ ۲۴‬تن از يارانش با هدف دعوت مردم به انقلاب و آموزش كشاورزان و تشكيل آنچه كه امروز به هسته انقلابي معروف است وارد شهرستان جنين شدند، وي پس از سازماندهي نيروهاي خود در شهر، براي آغاز انقلاب از شهر به روستا عزيمت كرد.

اما پيش از آنكه قسام بتواند عمليات مسلحانه خود را به صورت گسترده آغاز كند، قتل يك پليس صهيونيست توسط پيروان وي در ‪ ۱۹۳۵.۱۱.۱۴‬مواضع انقلابيون را آشكار كرد و امتياز ابتكار غافلگيري دشمن، از دست قسام خارج شد. روز بعد در نزديكي روستاي البارد برخورد ميان انقلابيون و پليس به شهادت يكي از اعضاي سازمان و كشته شدن دو تن از ماموران پليس انجاميد. روز نوزدهم نوابر ‪ ۱۹۳۵‬حدود پانصد سرباز انگليسي، قسام و ياران وي را در بيشه زارهاي يعبد محاصره كرد و در پي جنگي نابرابر در نزديكي روستاي شيخ زيد شيخ عزالدين قسام و دو تن از يارانش را به شهادت رساندند.

شهادت دلاروانه قسام اثر عميقي در سراسر فلسطين بجاي گذاشت و بزودي سمبل جانبازي و فداكاري گرديد. پيكر او در حيفا با تظاهرات ميهني بزرگي تشييع شد. در جريان اين تظاهرات مردم خواستار سرنگوني حكومت انگليسي فلسطين شدند و افراد پليس را زيرضربات سنگ گرفتند. ولي زعماي محافظه كار و مسالمت جوي سياسي از شركت در تشييع جنازه خودداري كردند و تنها به فرستادن چند تلگراف تسليت بسنده كردند. تلاش رهبران احزاب سياسي فلسطين براي اعاده اعتبار كه به لحاظ عدم حمايت از قسام و محافظه كاري بيش از حد از دست رفته بود نيز كارگر نيفتاد و به تدريج گروههاي سياسي جديدي با اعضاي جديد و رهبران انقلابي جديد پا به عرصه وجود گذاشتند. و ديري نپاييد كه نهال جهاد توسط عزالدين قسام در سرزمين مقدس فلسطين كاشته شد و به درختي تنومند با شاخ و برگي بسيار تبديل گرديد.

تنها به عنوان يك نمونه، شيخ عزالدين قسام، نماد اول در فلسفه جهادي براي جنبش جهاد اسلامي تلقي مي‌شود. جهاد اسلامي در اين مرحله براي قضيه جهاد در راه فلسطين اولويت قائل است، و قسام منبع الهام بخش و راهبر اول جنبش به حساب مي‌آيد.

جنبش جهاد اسلامي به قسام بعنوان اولين رهبر قيام مسلحانه فلسطين در تاريخ معاصر فلسطين و پدر حقيقي انقلاب مسلحانه فلسطين مي‌نگرد. همچنين به وي بعنوان روحاني انقلابي نيز اشاره مي‌شود و او سمبلي مقدس است كه طرفداران جهاد به او لقب مولانا الشيخ عزالدين القسام را اطلاق مي‌كنند.
 شنبه 28 ارديبهشت 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ايرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 201]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن