واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: كشف ارتباط ميان چاقي و افسردگي
تحقيقات- فرنوش صفويفر:
عوارض جسمي چاقي، در خبرهاي علمي و پزشكي اين روزها، زياد شنيده ميشود،
اما شايد جالب باشد كه بدانيم چاقي و اضافهوزن، علاوه بر اين عوارض، از فشارخون بالا و بيماريهاي قلبي گرفته تا ديابت و بيماري مفاصل، ميتواند با شيوع بالاي بيماريها و اختلالات رواني هم همراه باشد.
اين، حاصل مطالعه جديدي است كه در دانشگاه كانكتيكات انجام شده و در شماره آوريل نشريه طب روانتني منتشر شده است.
رويترز گزارش داده در اين مطالعه مشخص شده ميزان برخي انواع اختلالات، مانند اضطراب، افسردگي و بيماريهاي شخصيتي و خلقي، در افرادي كه حتي درجات متوسطي از اضافهوزن دارند، بيشتر از سايرين است.
محققان مجري اين مطالعه ميگويند بررسيهايشان نشان داده افسردگي خفيف و شديد، اختلالات اضطرابي مانند حملات اضطرابي (موسوم به حمله پانيك) و فوبيا، همچنين اختلالات خلقي مانند مانيا و نيز اختلالات شخصيتي مانند شخصيت وسواسي ـ اجباري و پارانوئيد، در اين افراد شايعتر است.
در اين مطالعه همچنين نشان داده شده كه انواع رفتارهاي پرخطر مانند مصرف الكل و سيگار نيز در افراد با اضافهوزن بيشتر از بقيه است.هنوز معلوم نيست كه آيا اين همزماني بيماريهاي رواني و اضافهوزن، يك دليل مشترك دارد يا اينكه چاقي افراد و اختلالات سوختوساز همراه با آن، عوارض رواني بهدنبال داشته است.
يك پيشنهاد اوليه براي اين همزماني، اين بود كه مصرف داروهاي روانپزشكي، عارضه چاقي را براي اين بيماران به همراه داشته است؛ اما اين دليل نميتواند اين تفاوت معني دار را در شيوع بيماريهاي رواني در چاقها توجيه كند.
توجيه ديگر محققان اين است كه يك اختلال رفتاري مشترك، باعث ابتلاي اين افراد به اين ۲ عارضه، يعني چاقي و بيماري رواني شده است. بهعنوان مثال، نداشتن خودتنظيمي كافي در رفتار، باعث شده كه اين افراد مهارت كافي براي مقابله با استرس نداشته باشند و د رمواجهه با كوچكترين استرس و تنشي، به جاي مقابله منطقي با آن، به پرخوري و بدخوري يا مصرف الكل و سيگار بپردازند و اين، موجب بروز مشكلات جسمي هم براي آنها ميشود.
برخي مطالعات نيز پيش از اين از رابطه بين بيماريهاي رواني و چاقي، البته در نوجوانان، حكايت داشتند. در يكي از اين مطالعات كه سال گذشته در همين نشريه منتشر شده، مشخص شده بود نوجواناني كه اضافهوزن دارند، ممكن است بيش از ديگران در بزرگسالي افسرده شوند.
محققان علت اين اختلالات را، آن هم بعد از گذشت ۲۰ سال، اين طور توجيه كردهاند كه بچههاي چاق، معمولا از طرف همسنوسالهايشان طرد ميشوند و به بازي گرفته نميشوند.
برخي از آنها هم انگها و برچسبها و اسمهاي تمسخرآميز از طرف دوستانشان دريافت ميكنند. اينها همه در بچههايي كه زمينه مستعد دارند، ميتواند موجب بروز اختلالات افسردگي و اضطراب شود.
علت اين رابطه دوجانبه، هرچه كه باشد، تاكيد دوبارهاي است بر نقش تغذيه سالم و ورزش در سلامت جسم و روان افراد در هر سن و سالي همچنين نشان ميدهد كه نميتوان جسم و روان و كاركرد مناسب هر يك از آنها را از ديگري جداگانه بررسي كرد.
نميتوان سلامت رواني كاملي داشت، وقتي كه جسم در شرايط سالمي قرار ندارد. به همين علت اگر هم از عوارض جسمي بيماريهاي گوناگون بتوان صرفنظر كرد يا جلوي آنها را گرفت، بايد نگران اين گونه عوارض آشكار و پنهان اين بيماريها بود.
تاريخ درج: 27 ارديبهشت 1387 ساعت 18:54 تاريخ تاييد: 27 ارديبهشت 1387 ساعت 20:01 تاريخ به روز رساني: 27 ارديبهشت 1387 ساعت 20:00
جمعه 27 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 148]